Ελλαδα

Δέλτα: «Πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου σε ανεμβολίαστους 50+»

Σε άτομα κάτω των 50 ετών που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος με στέλεχος Δέλτα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης © EUROKINISSI
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε τον αυξημένο κίνδυνο από τη μετάλλαξη Δέλτα σε όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες και κυρίως σε όσους είναι πάνω από 50 ετών © EUROKINISSI

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε τον αυξημένο κίνδυνο από τη μετάλλαξη Δέλτα σε όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες και κυρίως σε όσους είναι πάνω από 50 ετών.

Στη σημερινή ενημέρωση, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε τον αυξημένο κίνδυνο από τη μετάλλαξη Δέλτα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, και κυρίως στους 50 ετών και πάνω. 

«Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 25 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση της κατάστασης, ωστόσο, βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία» είπε ο κ. Μαγιορκίνης και συνέχισε:  

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα έδειξε τάσεις μικρής αύξησης, καθότι καταγράφησαν 5% περισσότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα. Η πίεση, ωστώσο, στο σύστημα υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά. 

Είναι πλέον προφανές ότι η επιδημία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο σε αρκετές χώρες, καθότι το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού τείνει να αγγίξει το 50%. Η διείσδυση του στελέχους Δέλτα είναι πλέον σαφής και αναμένουμε την επικράτησή του εντός των επόμενων εβδομάδων σε πολλές χώρες.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η αποτελεσματικότητα των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έναντι του στελέχους Δέλτα, παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Πιο συγκεκριμένα, σε άτομα 50 ετών και πάνω, πλήρως εμβολιασμένα, προκύπτει 10 φορές χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου έναντι μη εμβολιασμένων.

Σε άτομα κάτω των 50 ετών που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος με στέλεχος Δέλτα έναντι έξι θανάτων σε μη εμβολιασμένους σε 53.000 περίπου καταγεγραμμένους με το στέλεχος Δέλτα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ