Ελλαδα

Πανελλήνιες 2021- Αποτελέσματα: Πότε αναμένεται η ανακοίνωσή τους

Πρώτη φορά φέτος οι υποψήφιοι θα λάβουν τις βαθμολογίες στα κινητά τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλήνιες: Στιγμιότυπο από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα σχολεία
Πανελλήνιες: Στιγμιότυπο από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα σχολεία © EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Πανελλήνιες 2021: Σε λίγες ημέρες ανακοινώνονται τα αποτελέσματα - βαθμολογίες των υποψηφίων - Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι εκτιμήσεις για τις βάσεις.

Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα - βαθμολογίες που έλαβαν οι υποψήφιοι στα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλήνιες 2021. Πηγές από το Υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι η ανακοίνωση αναμένεται, με βάση και τα περσινά δεδομένα, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, δηλαδή μέχρι τις 9 του μήνα. 

Αυτή θα είναι η πρώτη χρονιά που οι υποψήφιοι θα λάβουν στο κινητό τους τηλέφωνο τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2021, χωρίς να χρειάζεται να μπουν στο σύστημα ή να μεταβούν στο Λύκειό τους. Ωστόσο, «πρεμιέρα» κάνει φέτος και η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα φέρει άνοδος στις βάσεις αρκετών τμημάτων. 

Πανελλήνιες 2021: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και αντίκτυπός της στις βάσεις

Σύμφωνα με τον σύμβουλο σταδιοδρομίας, Στράτο Στρατηγάκη, ο οποίος μίλησε στην «Καθημερινή», θεωρείται δεδομένο ότι «η εφαρμογή από φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα ανεβάσει τις βάσεις στα χαμηλόβαθμα τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι στο 1ο (Ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών) και στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Υγείας) δεν θα υπάρχουν τμήματα με βάση χαμηλότερη από τα περίπου 9.000 μόρια. Στο 2ο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) και στο 4ο πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) δεν αναμένεται να υπάρχουν τμήματα με λιγότερα από 8.000 μόρια.

Σχετικά με τις υψηλόβαθμες σχολές, ο κ. Στρατηγάκης εκτιμά ότι αναμένουμε άνοδο βάσεων σε όλα τα πεδία, με μόνη εξαίρεση το 1ο όπου εκτιμάται ότι οι βάσεις θα κινηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Όπως επισημαίνει στην «Καθημερινή», το 2020 υπήρξε σε σχέση με το 2019 σημαντική μείωση των εισακτέων στο ανώτατο βαθμολογικό σκαλί, δηλαδή εκείνων που είχαν συγκεντρώσει πάνω από 19.000 μονάδες. Το 2020 στο 2ο επιστημονικό πεδίο ξεπέρασαν το όριο των 19.000 μονάδων 24 υποψήφιοι έναντι 99 το 2019, στο 3ο πεδίο 41 υποψήφιοι έναντι 122 το 2019 και στο 4ο πεδίο 16 υποψήφιοι από 45 το 2019. Μόνο στο 1ο πεδίο οι υποψήφιοι με πάνω από 19.000 μονάδες το 2020 ήταν λίγο περισσότεροι από το 2019 (69 έναντι 47). Τα στοιχεία αυτά συνεκτιμώμενα με τον φετινό βαθμό δυσκολίας των θεμάτων διαμορφώνουν τις προβλέψεις για την τάση των βάσεων.

 

Πανελλήνιες 2021: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Σύμφωνα με τα «Νέα», στα τέσσερα επιστημονικά πεδία θα έχουμε διαφορετικά δεδομένα για την άνοδο ή την πτώση των βάσεων. Συγκεκριμένα:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπως όλα δείχνουν θα έχουμε σαφή άνοδο των βαθμολογιών σε όλες τις κλίμακες. Και μάλιστα εδώ είναι που περιμένουμε βάση εισαγωγής σε συγκεκριμένα τμήματα άνω των 10.000 μορίων. Αυτό φυσικά θα καταγραφεί και στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά (τα τμήματα προσχολικής αγωγής φέτος έχουν και περισσότερους εισακτέους, καθώς έχουν ενισχυθεί). Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που, βέβαια, αφορά κυρίως χαμηλές βαθμολογίες θα σκαρφαλώσει πάνω από 10.000 μόρια σε πολλές σχολές.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών: Στα Μαθηματικά, όπως προαναφέρθηκε, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Η Φυσική δεν ήταν δύσκολη, αλλά κουραστική, οπότε δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Πάντως, τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου και τα πολυτεχνεία φέτος αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους για τα προγράμματά τους. Πάνω από 8.000 μόρια αναμένεται η βαθμολογική «είσοδος» στο πεδίο.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», οπότε εδώ το άγχος πολλών υποψηφίων δεν αναμένεται να είναι το πώς θα διαμορφωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν φέτος και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια (πλην των δύο τελευταίων).

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, αναμένεται να εντοπιστεί και το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον της φετινής χρονιάς, με τα «πάνω» και τα «κάτω» που αναμένεται να εντοπιστούν. Εάν υπάρξουν πτώσεις βαθμολογιών (έστω και μικρές) θα είναι σε αυτό το πεδίο το οποίο άλλωστε προσελκύει ετησίως εκατοντάδες υποψηφίους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ