Ελλαδα

Η υπερπανσέληνος στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (εικόνες)

Γιατί ονομάζεται η «Πανσέληνος της Φράουλας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «Πανσέληνος της Φράουλας» στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο
Η «Πανσέληνος της Φράουλας» στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο © EUROKINISSI/ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ

Η «Πανσέληνος της Φράουλας», η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος για το 2021, δεσπόζει στον νυχτερινό ουρανό στο Σούνιο με φόντο τον ναό του Ποσειδώνα.

Μαγευτικό θέαμα αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν απόψε το βράδυ, Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, στο Σούνιο, καθώς η υπερπανσέληνος -η τρίτη και τελευταία για το 2021- έκανε την εμφάνισή της στον νυχτερινό ουρανό.

Άλλες δύο φορές, τον Απρίλιο και τον Μάιο, σημειώθηκε υπερπανσέληνος. Η σημερινή πανσέληνος ήταν παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο).

Υπερπανσέληνος - Γιατί ονομάζεται έτσι

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.


Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης, μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Δείτε τις εικόνες που δημοσιεύει η EUROKINISSI από την τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνο στο Σούνιο:

Η «Πανσέληνος της Φράουλας» ξεπροβάλλει στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος για το 2021 στο Σούνιο

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ