Ελλαδα

Τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος για το 2021 - Πότε συμβαίνει

Το Φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και το θέαμα αναμένεται εντυπωσιακό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπερπανσέληνος: Το «κρυφτούλι» του Φεγγαριού στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο
Υπερπανσέληνος: Το «κρυφτούλι» του Φεγγαριού στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο © EUROKINISSI

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος για το 2021, με τη Σελήνη να δείχνει ακόμα μεγαλύτερη καθώς βρίσκεται πιο κοντά στη Γη.

Για μία ακόμη φορά, την τρίτη μέσα στο 2021, πολίτες αναμένεται να σηκώσουν το βλέμμα ψηλά, καθώς η υπερπανσέληνος θα «δεσπόζει» στον νυχτερινό ουρανό.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, το βράδυ θα συμβεί η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος για εφέτος.

Είχαν προηγηθεί οι υπερπανσέληνοι της 27ης Απριλίου και της 26ης Μαΐου. Για μια ακόμη το Φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως. Η υπερπανσέληνος του Μαΐου ήταν μαγική, ενώ εντυπωσίασε και το ροζ φεγγάρι τον Απρίλιο.

Υπερπανσέληνος Ιουνίου - Το «Φεγγάρι της Φράουλας»

Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο).

Πώς βγήκε ο όρος υπερπανσέληνος

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης, μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Δείτε τa βίντεο από την υπερπανσέληνο τον Απρίλιο και τον Μάιο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη Γη:

First supermoon of 2021 lights up dawn skies around the world

Super blood moon and lunar eclipse stun spectators around the world

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ