Ελλαδα

Αλλάζει η ηγεσία της Δικαιοσύνης την 1η Ιουλίου

Η Μαρία Γεωργίου πρόεδρος του Αρείου Πάγου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κτίριο του Άρειου Πάγου©Eurokinissi/ΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Αλλάζει η ηγεσία της Δικαιοσύνης: Στον Αρειο Πάγο η Μαρία Γεωργίου, στο ΣτΕ ο Δημήτρης Σκαλτσούνης©Eurokinissi/ΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Αλλάζει η ηγεσία της Δικαιοσύνης: Στον Αρειο Πάγο η Μαρία Γεωργίου, στο ΣτΕ ο Δημήτρης Σκαλτσούνης.

Η Μαρία Γεωργίου θα είναι για τα επόμενα δύο χρόνια η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ στην κεφαλή του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη ο Δημήτρης Σκαλτσούνης για έναν χρόνο. 

Συγκεκριμένα, στο υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας επέλεξε τα δύο αυτά πρόσωπα για τις καίριες θέσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ο Δημήτριος Σκαλτσούνης, ο οποίος αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπομένου από το Σύνταγμα ανωτάτου ορίου ηλικίας την 30η Ιουνίου 2022, ήταν αντιπρόεδρο του ΣτΕ ενώ η Μαρία Γεωργίου, αποχωρεί από το Ανώτατο Πολιτικό και Ποινικό Δικαστήριο το 2023, ήταν αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Οι δύο νέοι πρόεδροι θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους μετά την λήξη του τρέχοντος δικαστικού έτους, δηλαδή την 1η Ιουλίου 2021.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, γεννήθηκε το 1956 και μεγάλωσε στη Χαλκίδα, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές στη μέση εκπαίδευση. Σπούδασε νομικά και αποφοίτησε με άριστα. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Ιούνιο του 1983 και επελέγη αρεοπαγίτης τον Φεβρουάριο του 2017 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου και το 2020 επελέγη αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ στην θέση της πρόεδρου θα παραμείνει μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023.

Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας της στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, επιθυμεί να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης, καθώς, όπως λέγεται, είναι οπαδός της αξιοποίησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του χρόνου.

Πάντως, όπως αναφέρεται από το περιβάλλον της, στα 38 χρόνια της δικαστικής καριέρας επικεντρώθηκε στο δικαστικό και μόνον έργο, με γνώμονα την ποιότητα και την απόδοση δικαίου στου πολίτες μέσω των αποφάσεων της. Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδρομής χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις (Φάλκον, κλπ).

Βιογραφικό Δ. Σκαλτσούνη

Ο Δημήτριος Σκαλτσούνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955.

Είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής (1972) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1977).

Συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Paris I-Panthéon Sorbonne (1978-1980), όπου έλαβε τον τίτλο DEA d' administration publique et droit public interne (1979).

Από το 1981 έως το 1983 δικηγόρησε στην Αθήνα και εισήλθε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως εισηγητής, το έτος 1983. Προήχθη σε πάρεδρο το 1989, σε σύμβουλο το 2003 και σε αντιπρόεδρο το 2018.

Κατά την εκπαιδευτική του άδεια (1994-1995) παρακολούθησε μαθήματα Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris I, καθώς και εργασίες του Διοικητικού Δικαστηρίου (Tribunal Administratif de Paris).

Εργάστηκε για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος πληροφορικής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1999 και 2004-2007). Υπήρξε μέλος του Δικαστηρίου Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης (ΑΔΣ ΔΔ), της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, καθώς και πρόεδρος υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων και νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Από το 2016 είναι εκπρόσωπος του ΑΔΣ ΔΔ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων (European Network of Councils for the Judiciary).

Ως προεδρεύων σύμβουλος και αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Γ' Τμήμα του ΣτΕ (2014-2021).

Ακόμη, δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (2000-2003), ενώ νομικά του κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά και γαλλικά. Γνωρίζει γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά.

Ακόμη, υπήρξε εισηγητής σε πολλές σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων αυτές που αφορούν την ευθύνη του Δημοσίου προς αποζημίωση από τυπικό νόμο, τον πρότυπο Γενικό Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των ΑΕΙ, τους καταχρηστικούς όρους σε συμβάσεις Τραπεζών, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, την προκήρυξη του δημοψηφίσματος το 2015, την αποχή των δικηγόρων, τη συμφωνία των Πρεσπών (Επιτροπή Αναστολών), κλπ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.