Ελλαδα

Οι διαδρομές στην Ακρόπολη πριν και μετά την απόκατάστασή τους

Φωτογραφίες «πριν» και «μετά»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Aκρόπολη μετά την αποκατάσταση των διαδρομών στον Ιερό Βράχο
H Aκρόπολη μετά την αποκατάσταση των διαδρομών στον Ιερό Βράχο

Η Λίνα Μενδώνη απαντά στο αν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της UNESCO στην αποκατάσταση της Ακρόπολης, παραθέτοντας φωτογραφικό υλικό.

«Να είστε σίγουρη ότι σε όλα τα έργα που υλοποιούνται στην Ακρόπολη έχουν τηρηθεί και τηρούνται από τη χώρα μας όλες οι δεσμεύσεις, που απορρέουν από τη  Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς  της UNESCO» διαβεβαίωσε την Παρασκευή η Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που έκανε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου με θέμα «Τήρηση των δεσμεύσεων προς την UNESCO από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά την πρόσφατη ανάπλαση της Ακρόπολης».

Οι διαδρομές μετά το 2004
Οι διαδρομές μετά το 2004

«Σας βεβαιώ -επειδή θέλετε να το παραγνωρίζετε- ότι η Ελλάδα και το επιστημονικό δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό την επιστημονική επιμέλεια και εποπτεία του Μανώλη Κορρέ, επιτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό και άρτιο επιστημονικά έργο στην Ακρόπολη. Τα έργα στην Ακρόπολη έχουν ξεκινήσει εδώ και 40 χρόνια -στα περισσότερα είναι εμπλεκόμενος ο κ. Κορρές- με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της Χάρτας της Βενετίας και των Διεθνών Συμβάσεων» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, παραθέτοντας φωτογραφίες πριν και μετά την αποκατάσταση των διαδρομών καθώς και βίντεο με τον κ. Κορρέ. 

Οι διαδρομές πριν και μετά την παρέμβαση
Οι διαδρομές πριν και μετά την παρέμβαση

«Κατ’ αρχήν πρέπει να αντιληφθείτε ότι οι εργασίες για τη διαμόρφωση των 
διαδρομών στην Ακρόπολη για άτομα ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και η 
τοποθέτηση του ανελκυστήρα πλαγιάς θεωρούνται έργα μικρής κλίμακας» είπε η κ. Μενδώνη και συμπλήρωσε: 

«Προφανώς αγνοείτε ότι στη Δήλωση Εξέχουσας Οικουμενικής Αξίας (statement of universal value), που υπέβαλε, το 2013, η χώρα μας στην UNESCO για την Ακρόπολη, και η οποία εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015, περιλαμβάνονται οι εργασίες που έγιναν και γίνονται, και μάλιστα με σαφή αναφορά στα έργα προσβασιμότητας για εμποδιζόμενα άτομα».

Οι διαδρομές πριν και μετά την παρέμβαση
Οι διαδρομές πριν και μετά την παρέμβαση

«Όλες οι μελέτες που υλοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των υφιστάμενων, από το 1976, διαδρομών στον Βράχο, εξετάστηκαν από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής Συντήρησης Έργων Ακρόπολης και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς και τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ενώ οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ επέβλεψαν επισταμένως και την εφαρμογή των μελετών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν. 3028/2002. Οι τσιμεντένιες διαδρομές του αείμνηστου Γιάννη Τραυλού προϋπήρχαν της ένταξης της Ακρόπολης στα μνημεία UNESCO. Οι διαδρομές σήμερα αποτελούν επανάληψη των παλαιών με καλύτερο υλικό» ανέφερε.

Ακρόπολη Απόσπαση δοκιμίων

«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στην άρνηση, το μαύρο και  τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ ούτε σε λογικές αναχρονιστικές, που αδιαφορούν πλήρως  για την αξία και τη σημαντικότητα της ανάδειξης και της εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού μέσα από έργα και δράσεις, που διακατέχονται από καθεστώς νομιμότητας και σύγχρονης αντίληψης» κατέληξε η υπουργός.

Οι διαδρομές πριν και μετά την παρέμβαση
Οι διαδρομές πριν και μετά την παρέμβαση

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ