Ελλαδα

Εμβολιασμός 25-29 ετών: Ραντεβού με όλα τα εμβόλια από την Πέμπτη

Τι ανακοίνωσαν η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο εμβολιασμός για κορωνοϊό των πολιτών ηλικίας 25-29 ετών με όλα τα εμβόλια ξεκινά την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, όταν και ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 ανοίγουν τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών. Πρόκειται για τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, όχι όμως το AstraZeneca.

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσαν όλα τα νεότερα για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα και τα ραντεβού για εμβόλιο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 808 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Αττική. Συνολικά 24 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που οι διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 στις ΜΕΘ είναι 392. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε, επίσης, ότι παρατηρείται πίεση στα ραντεβού για εμβόλιο, με την Αττική να έχει 100% κλεισμένα ραντεβού στα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία» έχουν γίνει 6.225.000 εμβολιασμοί. Οι εμβολιασμοί με μία δόση έχουν ξεπεράσει τα 4.000.000 (38,1% εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό). Επίσης, 2.350.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (22,4% ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης).

 

Κορωνοϊός - Εμβολιασμός: Το 90% των ατόμων στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί

Στην αρχή της τοποθέτησής της η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 90% των ατόμων σε ΜΕΘ και νοσοκομεία δεν έχει εμβολιαστεί. «Παρατηρείται μια απροθυμία ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν» σημείωσε, εκτιμώντας ότι «όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης, όλοι μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να πείσουμε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών επανέλαβε ότι προτεραιότητα παραμένει να κάνουν το εμβόλιο οι ενήλικες. Παράλληλα, τόνισε ότι μελλοντικά δεν τίθεται κανένα θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τα παιδιά, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μέσο διάκρισης για την πρόσβαση στα σχολεία. Όπως είπε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει όλα τα δεδομένα πριν καταλήξει για τον εμβολιασμό των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψιν τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Ο ρόλος των παιδιών στη διασπορά κορωνοϊού,
  • η νοσηρότητα,
  • η θνητότητα και
  • η ασφάλεια των εμβολίων για αυτές τις ηλικίες.

Σημείωσε, ακόμη, πως παιδιά και έφηβοι έχουν ήδη ξεκινήσει να εμβολιάζονται σε μεγάλο αριθμό χωρών, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και χώρες της ΕΕ, καθώς τα εμβόλια έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από οργανισμούς και φορείς.

Υγειονομικός ετοιμάζει εμβόλιο για κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Τα άτομα, ηλικίας 25-29 ετών, μπορούν από την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 να κλείνουν το ραντεβού τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr με όλα τα εμβόλια © EUROKINISSI

Για τις έγκυες τόνισε ότι ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό είναι ασφαλής. Και πρόσθεσε ότι αν μια έγκυος προσβληθεί με κορωνοϊό, τότε ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα στον πλακούντα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο κάθετης μετάδοσης -από τη μητέρα στο έμβρυο δηλαδή.

Εμβολιασμός σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει - Τα νέα δεδομένα

Κλείνοντας, η Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε έμφαση στη νέα σύσταση εμβολιασμού για άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό. Όπως είπε, τα άτομα αυτά καλούνται να εμβολιαστούν σε χρονικό διάστημα ενός έτους και μόνο με μία δόση.

Από τη σύσταση αυτή, ωστόσο, εξαιρούνται άτομα που έχουν ανοσιακή ανεπάρκεια, τα οποία πρέπει να εμβολιαστούν μέσα στους πρώτους 3 μήνες από τη διάγνωση της νόσου με δύο δόσεις.

Εμβολιασμοί και προνόμια - Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

Απαντώντας σε ερώτηση για τα προνόμια που μπορούν να έχουν οι εμβολιασμένοι για κορωνοϊό σε σχέση με όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι το πρώτο προνόμιο για τον εμβολιασμένο είναι ότι «έκανε το εμβόλιο».

«Τα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες ανθρώπων που έχουν ακόμη πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν» ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής. Και πρόσθεσε: «Πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης».

«Η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει και αναμένονται οι αποφάσεις» τόνισε από τη μεριά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Και έδωσε το παράδειγμα, αναφερόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Κάποιος ο οποίος είναι πλήρως εμβολιασμένος, μπορεί να ταξιδέψει χωρίς να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις