Ελλαδα

Εμβολιασμοί: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια στην Ελλάδα - Τα στοιχεία

Πόσοι είναι ολοκληρωμένοι και πόσοι αφορούν στην πρώτη δόση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό έσπασαν το «φράγμα» των 5 εκατομμυρίων, καθώς η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζει να «τρέχει».

Οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια, όπως προκύπτει από τα νέα διαθέσιμα στοιχεία στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 99.332 εμβολιασμοί, καθώς συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς η επιχείρηση «Ελευθερία» για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στην Ελλάδα κατά του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ανοίγει για τους 35-39 ετών η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια, με τους πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να μπορούν να εμβολιαστούν με ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, οι 3.281.580 εμβολιασμοί έχουν γίνει με μία δόση (+80.690 το τελευταίο 24ωρο) και οι 1.813.815 είναι ολοκληρωμένοι (έχουν γίνει δηλαδή και οι δύο δόσεις ή πρόκειται για το μονοδοσικό Johnson & Johnson). Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 22.544 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού με τη δεύτερη δόση.

Εμβολιασμός - Ελλάδα: Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια από την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση «Ελευθερία» © emvolio.gov.gr

Εμβολιασμός με μία δόση για κορωνοϊό αρκεί για όσους έχουν νοσήσει από Covid-19 - Τι δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου

Νωρίτερα, στη live ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι αρκεί μία δόση για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.

«Από την έναρξη της επιδημίας του Covid έχουν νοσήσει 389.000 συνάνθρωποί μας. Με την παρασκευή του εμβολίου ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, ένα σχήμα εμβολιασμού για άτομα που είχαν νοσήσει. Μια επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Το πρώτο σχήμα εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν περιείχε δύο δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούντο μετά το τρίμηνο αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Όμως, μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του ΕΚΠΑ έδειξαν ότι η διάρκεια των αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά και μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες. Με τη βάση αυτή της διάρκειας των αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου».

Όπως είπε, αυτή η δόση αποφασίστηκε να χορηγείται μετά από διάστημα 6 με 12 μηνών σε άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Αν κάποιος έχει νοσήσει και έχει ήδη κλείσει ραντεβού, αυτό θα ακυρωθεί και στη συνέχεια θα προγραμματίσει την πρώτη του δόση έξι μήνες από την ημερομηνία της πρώτης διάγνωσης, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις