Πράσινο πιστοποιητικό: Πανευρωπαϊκή παρουσίαση σήμερα στην Αθήνα
Πώς θα λειτουργεί- Οι απαντήσεις σε 12 πρακτικά ερωτήματα
Στην Αθήνα γίνεται σημερα η παρουσίαση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού- Τι θα ισχύσει στα ταξίδια για τους εμβολιασμένους
Στην ελληνική πρωτεύουσα γίνεται σήμερα η πανευρωπαϊκή παρουσίαση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού που θα λειτουργεί ως μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους ευρωπαίους πολίτες διευκολύνοντας τους κατά τις μετακινήσεις τους.
Σε αυτό θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου.
Σημειώνεται πως για ένα διάστημα, το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα λειτουργεί παράλληλα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που χορηγεί η κυβέρνηση στους πολίτες, μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid.
Το πιστοποιητικό θα παρουσιάσει ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την έναρξη εφαρμογής του πιστοποιητικού (EU Digital Covid Certificate) από την 1η Ιουνίου, ωστόσο παρότι η Ελλάδα ήταν από τις λιγοστές χώρες που είχαν ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες, οι καθυστερήσεις σε αρκετές άλλες είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί παράταση για την 1η Ιουλίου, ώστε να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητά του ανάμεσα και στα 27 κράτη-μέλη.
Η επίσημη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 το πρωί στο κτίριο του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας.από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
Τι αλλάζει σε ταξίδια-μετακινήσεις μέσα από 12 ερωτήσεις:
Πρόσφατα, το Politico μετά και από τη συμφωνία μεταξύ Κομισιόν, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωβουλής δημοσίευσε ένα κατάλογο με 12 ερωταπαντήσεις για τις βασικές πτυχές του νέου αυτού εργαλείου που από τον επόμενο μήνα θα μπει δυναμικά στη ζωή μας.
Πώς λειτουργεί;
Υπάρχουν τρία είδη πιστοποιητικών. Ένα που αποδεικνύει ότι έχουμε εμβολιαστεί, ένα δεύτερο που επικυρώνει ότι έχουμε πραγματοποιήσει αρνητικό τεστ και ένα τρίτο που πιστοποιεί την ανοσία όσων έχουν νοσήσει στο παρελθόν. Τα παραπάνω έγγραφα θα παρέχονται σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή και θα διατίθενται δωρεάν.
Μπορώ να ταξιδέψω χωρίς πιστοποιητικό;
Ναι. Το έγγραφο δεν αποτελεί προϋπόθεση για ταξίδια.
Εάν κατέχω πιστοποιητικό, σημαίνει ότι απαλλάσσομαι από καραντίνα ή επιπλέον τεστ;
Όχι απαραίτητα. Η συμφωνία καλεί μεν τα κράτη – μέλη να απέχουν από επιπλέον περιορισμούς, όπως η καραντίνα και τα τεστ σε ταξιδιώτες με πιστοποιητικό, ωστόσο προστίθεται η φράση «εκτός αν είναι απαραίτητοι αναλογικοί προς την προστασία της δημόσιας υγείας».
Αυτό σημαίνει πως οι χώρες της Ε.Ε. έχουν την ευχέρεια να επιβάλουν περιορισμούς αν το κρίνουν απαραίτητο. Ωστόσο, η ελπίδα είναι ότι δεν θα το πράξουν, δεδομένης και της προόδου των εμβολιασμών.
Θα πληρώνω ακόμη για τεστ;
Και αυτό εξαρτάται από την πολιτική της κάθε χώρας. Ευρωβουλευτές ανέδειξαν το δικαίωμα των ταξιδιωτών σε δωρεάν τεστ, προειδοποιώντας ότι αν οι τιμές τους είναι υψηλές, αυτό σημαίνει ότι και τα ταξίδια θα είναι εκτός δυνατοτήτων κάποιων.
Αυτό που απέσπασαν από την πλευρά της Κομισιόν, ήταν μια δέσμευση για ένα πόσο 100 εκατ. ευρώ – ίσως και μεγαλύτερο – προς την κατεύθυνση να γίνουν φθηνότερα τα τεστ, ειδικά για τους πολίτες που καλούνται να ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό. Η Κομισιόν θέλει επίσης να διευρύνει τη χρήση των φθηνότερων τεστ αντιγόνου.
Αν ακόμη περιμένω για τη δεύτερη δόση;
Μια δόση του εμβολίου θα παράσχει πιστοποιητικό που θα πιστοποιεί ότι στον πολίτη έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση – ακόμη κι αν το σκεύασμα που έχει επιλέξει έχει και δεύτερη.
Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται ότι αν ταξιδέψει σε άλλη χώρα θα αποφύγει τεστ ή καραντίνα, κάτι που επαφίεται στην ευχέρεια του κάθε κράτους – μέλους ξεχωριστά, όπως διευκρίνισε χθες η Ε.Ε.
Είναι επαρκές το rapid test αντιγόνου;
Υπάρχει πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει το αρνητικό τεστ αντιγόνου. Ωστόσο, και πάλι, το αν το συγκεκριμένο τεστ θα γίνεται δεκτό, εξαρτάται από το πλαίσιο της εκάστοτε χώρας.
Για πόσο καιρό ισχύει το πιστοποιητικό;
Η απόδειξη προγενέστερης νόσησης (και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων) είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες, βάσει όσων συμφωνήθηκαν. Προς το παρόν, ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR που να αποδεικνύει προγενέστερη μόλυνση. Τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.
Στη συμφωνία δεν αποσαφηνίζεται για πόσο καιρό ένα αρνητικό τεστ PCR είναι έγκυρο για να ταξιδέψουμε.
O κανονισμός για τα πιστοποιητικά θα ισχύει για 12 μήνες.
Ποια εμβόλια καλύπτει;
Τα τέσσερα που έχουν εγκριθεί επίσημα από τον ΕΜΑ, δηλαδή AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.
Ωστόσο, τα κράτη – μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν και μονομερώς για άλλα εμβόλια, όπως για παράδειγμα το ρωσικό Spuntik, που χρησιμοποιείται στην Ουγγαρία.
Πότε τα πιστοποιητικά θα είναι έτοιμα και θα τεθούν σε ισχύ;
Από την 1η Ιουλίου όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να αναγνωρίζουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Ωστόσο, παρέχεται και μια μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων, κατά την οποία θα μπορούν ακόμη να εκδώσουν δικά τους πιστοποιητικά.
Θα είναι τα κράτη – μέλη έτοιμα εγκαίρως;
Η Κομισιόν δηλώνει πεποισμένη πως τα περισσότερα κράτη θα είναι έτοιμα, ως προς τις τεχνικές προετοιμασίες.
Αρκετές χώρες (όπως η Ελλάδα) έχουν ήδη «τεστάρει» τις ψηφιακές υποδομές τους για την υλοποίηση του εγχειρήματος.
Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών για τους Έλληνες πολίτες θα ξεκινήσει ήδη από την 1η Ιουνίου.
Τι θα ισχύει για χώρες εκτός Ε.Ε.;
Το σύστημα καλύπτει τις 27 χώρες της Ε.Ε., αλλά και πιστοποιητικά που εκδίδονται από την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν. Οι εργασίες συνεχίζονται επίσης με την Ελβετία για την αναγνώριση αμοιβαίων πιστοποιητικών, δήλωσε την Παρασκευή ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ρέιντερς, προσθέτοντας πως «με το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμε την ίδια προσέγγιση».
Η Κομισιόν βρίσκεται επίσης σε επαφή με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά και διεθνείς οργανισμούς για τη διαλειτουργικότητα των πιστοποιητικών. Μόλις υπάρξει ένα «πλαίσιο εμπιστοσύνης», η Ε.Ε. μπορεί να αποφασίσει να αναγνωρίσει άλλα πιστοποιητικά, είπε αξιωματούχος της Επιτροπής, αλλά πρόσθεσε: «Δεν είμαστε ακόμη εκεί».
Υπάρχουν άλλα «προνόμια» για τους κατόχους πιστοποιητικού;
Και αυτό αποτελεί «εθνική υπόθεση» των κρατών – μελών, που θα αποφασίσουν εσωτερικά για ζητήματα απελευθέρωσης άλλων δραστηριοτήτων για τους κατόχους, όπως πρόσβαση σε εστιατόρια, κινηματογράφους κλπ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 67χρονος πήγε στο νοσοκομείο για μία επέμβαση ρουτίνας και άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ
Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου - Τα μέλη της Επιτροπής
Η ανακοίνωση των εργαζομένων
Μεγάλες είναι η καθυστερήσεις και στην Αττική οδό
Τι γυρεύουν οι άνθρωποι των καναλιών από αυτό το πλάσμα; Γιατί το τι γυρεύει η ίδια εύκολα το εντοπίζει κανείς...
Ερευνάται εάν στις επίμαχες τραπεζικές θυρίδες είχαν δηλωθεί και άλλα πρόσωπα ως συνδικαιούχοι
Οι περιοχές με υψηλά ποσοστά εθισμού σε ναρκωτικά και εξάρτηση από τον τζόγο - Στοιχεία του ΚΕΘΕΑ
To ωράριο των διαδρομών - Πού θα κλείσετε εισιτήριο
Διαβάστε όλη την απόφαση του Αρείου Πάγου για την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς
Προκειμένου να διερευνηθούν, εκτός άλλων, τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Δομής
Πώς θα είναι ο καιρός των Χριστουγέννων
Υποθέτω ότι μια στο τόσο πρέπει και οι αρμόδιες διωκτικές αρχές να προσποιούνται αποτελεσματικότητα ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να είναι αναποτελεσματικές χωρίς άγχος
Θα τους απαγγελθούν κατηγορείς και θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Πότε «έρχονται» οι ηλεκτρονικές κλήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.