Ελλαδα

Baby swimming: Γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμη - Τι συνέβη

Η Γιούλη Θάνου Μπιζιργιάννη («Γοργόνες και Μάγκες») μιλά στην ATHENS VOICE

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Baby swimming - Παραμένουν κλειστά τα κολυμβητήρια για τη βρεφική κολύμβηση μετά την άρση του lockdown
Baby swimming - Παραμένουν κλειστά τα κολυμβητήρια για τη βρεφική κολύμβηση μετά την άρση του lockdown © gorgoneskaimages.gr

Τα κολυμβητήρια άνοιξαν αλλά οι πισίνες για baby swimming παραμένουν κλειστές, με τους ιδιοκτήτες σε απόγνωση να προσπαθούν να βρουν άκρη με το υπουργείο.

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με το baby swimming και το πότε θα ανοίξει. Μέχρι στιγμής τόσο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχουν δώσει ακριβή ημερομηνία.

Εδώ και τρεις εβδομάδες τα κολυμβητήρια λειτουργούν κανονικά για τους ενήλικες και τα παιδιά από 6 ετών και άνω. Επίσης, έχουν ανοίξει και οι παιδικοί σταθμοί χωρίς να προβλέπεται self test για τα παιδιά.

Οι ιδιοκτήτες κολυμβητηρίων βρεφικής κολύμβησης δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για αυτόν τον διαχωρισμό, ο οποίος -όπως ξεκαθαρίζουν- δεν στηρίζεται σε επιστημονικά - επιδημιολογικά δεδομένα που να δικαιολογούν αυτήν την εξαίρεση. Η Γιούλη Θάνου Μπιζιργιάννη, από το κολυμβητήριο baby swimming «Γοργόνες και Μάγκες» μίλησε στην ATHENS VOICE.

Όπως εξηγεί, στην ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 7/5, υπήρχε αναφορά ότι τα κολυμβητήρια ανοίγουν ξανά από τη Δευτέρα 17 Μαΐου. Τέσσερις ημέρες μετά, στις 11/5, βγήκε ένα ΔΤ, στο οποίο υπήρχε η φράση: «Θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα η λειτουργία των ειδικών πισινών για "Baby Swimming"». Από τότε πέρασαν μέρες, οι οποίες έγιναν εβδομάδες, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση για το πότε θα επανεκκινήσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

«Στην ουσία έχουν διαχωρίσει τα παιδιά σε "δύο ταχύτητες": Σε αυτά που μπορούν να ξεκινήσουν (σ.σ. βρεφονηπιακοί σταθμοί) και σε αυτά που δεν μπορούν (σ.σ. baby swimming), με τη διαφορά ότι ο διαχωρισμός αυτός δεν έχει κάποια επιστημονική βάση. Εδώ και πολύ καιρό τόσο οι ειδικοί όσο και οι μελέτες που κυκλοφορούν στη διεθνή και την ελληνική βιβλιογραφία αναφέρουν ξεκάθαρα ότι όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο λιγότερο ρίσκο υπάρχει. Όσον αφορά στη θνησιμότητα, τα διαθέσιμα στοιχεία για τις ηλικίες έως 4 - 5 ετών, που κάνουν baby swimming, τείνει στο μηδέν» σημειώνει.

Και προσθέτει: «Υπάρχουν δύο μέρη που συμμετέχουν στο μάθημα: Ο γονέας και το παιδί. Είναι ούτως η άλλως μαζί στο σπίτι. Εδώ και τρεις εβδομάδες επιτρέπεται στους γονείς να πηγαίνουν στα κολυμβητήρια και να χρησιμοποιούν την πισίνα. Τα παιδιά πηγαίνουν εδώ και μια εβδομάδα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δεν μας έχει εξηγήσει κανείς γιατί παραμένουμε κλειστοί».

Παράλληλα, εκφράζει την απορία της για ποιον λόγο υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και όρια στα άτομα ανάμεσα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και πισίνες. Ενδεικτικά αναφέρει ότι σε αίθουσες 40 τ.μ. υπάρχουν 20-25 παιδιά, ενώ στα κολυμβητήρια με εγκαταστάσεις 300 τ.μ και πισίνες αντίστοιχες με τις αίθουσες διδασκαλίας (π.χ. 40 τ.μ), σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ, επιτρέπονται μόνο 3 παιδάκια. «Οι περιορισμοί που βάζει σε εμάς τους ιδιώτες αλλά και τους συλλόγους είναι πάρα πολύ αυστηροί και δεν έχουν καμία σχέση με τους όρους που πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Είναι και αυτό ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, όταν τελικά μας πουν πότε θα ανοίξουμε» ξεκαθαρίζει.

Στην ερώτηση για τους λόγους που δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής απόφαση για το πότε θα γίνει το άνοιγμα, η κα Μπιζιργιάννη απαντά ότι το πιθανότερο είναι να μην έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή από τους ειδικούς σε μια κομβική -για τη σωματική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού- δραστηριότητα, όπως είναι το baby swimming.

 

Δεν υπάρχει ημερομηνία για το baby swimming ενώ τα έξοδα τρέχουν

«Είμαστε 30 διαφορετικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να βρουν άκρη είτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης ή στο Υπουργείο Αθλητισμού. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι αν τελικά καταφέρουμε να μιλήσουμε με κάποιον μέσα στο υπουργείο (πράγμα πάρα πολύ δύσκολο) δεν παίρνουμε μια ξεκάθαρη απάντηση, η οποία να δικαιολογεί την απόφαση να μην ανοίξουμε» εξηγεί.

Όπως τονίζει, στις 13 Μαΐου βγαίνει μια διευκρινιστική εγκύκλιος που αναφέρει ότι ξεκινά όλη η κολύμβηση από 6 ετών και πάνω. «Μετά, προσπαθώντας να βρούμε άκρη στα υπουργεία, μας είπαν ότι για τη βρεφική κολύμβηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις. Ανεπίσημα, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είπαν ότι μπορεί να ανοίγαμε στις 24/5. Κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε» υπογραμμίζει.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της μιλά και για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα κολυμβητήρια βρεφικής κολύμβησης λόγω του lockdown.

«Εδώ και 6 μήνες δεν εργαζόμαστε. Το baby swimming και η κολύμβηση έκλεισε στις 3 Νοεμβρίου. Ήμασταν οι πρώτοι που κλείσαμε. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να περιμένουμε και να εξαθλιωθούμε και άλλο» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας: «Εκτός ότι δεν έχουμε έσοδα, τα έξοδα "τρέχουν", καθώς οι εγκαταστάσεις στο baby swimming είναι ιδιαίτερες. Αρχικά, είχαμε ενημέρωση ότι θα κλείσουμε για έναν μήνα. Έτσι, κανείς δεν άδειασε την πισίνα, συνεχίζοντας να πληρώνει όλα αυτά που είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί το συγκεκριμένο υδάτινο περιβάλλον σε άριστη κατάσταση. Και δεν είναι μόνο το νερό. Υπάρχει το ρεύμα. Π.χ. για μια πισίνα στα 50 κυβικά το έξοδο είναι στα 400 - 500 ευρώ/μήνα. Έχουμε 200 ευρώ τον μήνα ΕΥΔΑΠ, χωρίς καμία κατανάλωση, καθώς χρεώνεται ως "επαγγελματικό"» εξηγεί.

«Στην ΚΥΑ, στις 7/5, υπήρχε αναφορά για το άνοιγμα των κολυμβητηρίων, χωρίς όμως να γίνεται ο διαχωρισμός που ακολούθησε με ένα απλό ΔΤ στις 11/5. Έτσι, ξαναγεμίσαμε τις πισίνες. Όλο αυτό το νερό πρέπει να ξαναζεσταθεί, γιατί το baby swimming γίνεται σε θερμοκρασία νερού στους 33 βαθμούς Κελσίου, όχι όπως στις άλλες πισίνες. Είναι εξαιρετικά ζεστό νερό. Και εκτός ότι είναι σημαντικό να συντηρηθεί σε αυτήν τη θερμοκρασία, πρέπει να γίνει ο αυστηρός καθαρισμός και η προβλεπόμενη απολύμανση. Το νερό είναι "ζωντανός οργανισμός" και χρειάζεται ειδική φροντίδα για να διατηρηθεί σε άρτια κατάσταση έτσι ώστε να έχουμε καλή παροχή υπηρεσίας και να εξασφαλίσουμε την υγιεινή των μωρών. Τη συντηρούμε λοιπόν κανονικά, πληρώνουμε κανονικά και δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε» τονίζει ακόμη.
 

Γιατί το baby swimming είναι σημαντικό - Τα οφέλη που πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι επιδημιολόγοι

Το baby swimming έχει πολύ σημαντικά οφέλη για τα βρέφη και τα μωρά. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά έως 4-5 ετών, καθώς τα προετοιμάζει για να συνεχίσουν σε κάποια κολυμβητική ομάδα, σύμφωνα με την κα Μπιζιργιάννη.

«Για εμάς τους ενήλικες, το να αφήσουμε τη ζωή μας πίσω για 6 μήνες και έναν χρόνο και να την ξαναπιάσουμε από εκεί που την αφήσαμε, είναι κάτι εφικτό. Όμως, όταν μιλάμε για μωρά 3 μηνών, τα οποία σε εκείνη την ηλικία φτιάχνουν σημαντικές συνάψεις του εγκεφάλου τους, αν χάσουν κάποια ψυχοκινητικά στάδια ανάπτυξης μετά δεν είναι σαν και εμάς. Τα παιδιά έχουν συγκεκριμένους μήνες στη ζωή τους που πρέπει να πετύχουν το Α, το Β, το Γ, το Δ. Και η βρεφική κολύμβηση βοηθά πάρα πολύ, ειδικά σε παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και μας τα στέλνουν οι νεογνολόγοι για να καταφέρουν μέσω της βρεφικής κολύμβησης, και της άσκησης και των ερεθισμάτων που θα πάρουν μέσα από το μάθημα να ανακάμψουν και να πιάσουν την πραγματική τους ηλικία» αναφέρει.

«Φανταστείτε  ένα μωρό 3 μηνών που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ξαπλώνει σε ένα relax, με ένα μωρό που θα κουνά χέρια-πόδια, θα βλέπει άλλα παιδιά, θα δει ένα περιβάλλον με νερό, με χρώματα, με ήχους. Για πόσα πολλά νέα ερεθίσματα στον εγκέφαλό του μιλάμε» προσθέτει, παρουσιάζοντας στη συνέχεια ορισμένα από τα σημαντικά οφέλη που έχει το baby swimming. Συγκεκριμένα:

  • Δυναμώνει το μυικό σύστημα με ήπιο αλλά και αποτελεσματικό τρόπο. Η βρεφική κολύμβηση θεωρείται ιδανική για τη βρεφική ηλικία, καθώς δεν προξενεί επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις και τραυματισμούς.
  • Επιταχύνει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα βρέφη - νήπια, να αναπτύσσουν περισσότερες κινητικές δεξιότητες σε σύγκριση με συνομήλικά τους παιδιά.
  • Ως αερόβια άσκηση βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Τα μωράκια αποκτούν καλή φυσική κατάσταση, θέτωντας τις βάσεις για έναν γερό οργανισμό που θα αποτελέσει σημαντική κληρονομιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
  • Δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα μωρά τους. Πρακτικά, ενδυναμώνει την επαφή γονέα και παιδιού γιατί μοιράζονται στιγμές χαράς και μέσα από μία ευχάριστη δραστηριότητα, αναπτύσσουν στενότερη σχέση.
  • Εκτονώνει την ενεργητικότητά τους, τα χαλαρώνει και τους επιτρέπει να κοιμούνται περισσότερο και να είναι πιο ήρεμα.
  • Μαθαίνουν να κολυμπούν από πολύ μικρή ηλικία. Τα βρέφη μαθαίνουν αρχικά να επιπλέουν με ασφάλεια και μεγαλώνοντας, διδάσκονται τα βασικά στυλ κολύμβησης (ελεύθερο, ύπτιο).
  • Βοηθάει τα μωρά, καθώς το baby swimming είναι μια ομαδική δραστηριότητα, να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδάκια.

Baby swimming - Η εξαίρεση για τα αποδυτήρια - Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες

Τα κολυμβητήρια για ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών λειτουργούν χωρίς να επιτρέπονται τα αποδυτήρια.

Η Γιούλη Θάνου Μπιζιργιάννη ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει στο baby swimming, καθώς τα μωρά αποτελούν ειδικές ομάδες πληθυσμού, γι' αυτό και πρέπει να υπάρξει μια εξαίρεση - ρύθμιση ανάλογη με τα ΑΜΕΑ.

«Στον δικό μας χώρο, στους "Γοργόνες και Μάγκες", έχουμε ατομικά αποδυτήρια. Ο κάθε γονιός μπαίνει μόνο με το παιδί του. Υπάρχουν εργαζόμενες στην καθαριότητα. Η διαδικασία είναι ότι με το που τελειώσει ο γονιός με το παιδί και αλλάξουν στα αποδυτήρια, μπαίνουν οι καθαρίστριες, το καθαρίζουν, το απολυμαίνουν και είναι έτοιμο προς χρήση όταν τελειώσει το επόμενο τμήμα σε 40 λεπτά που διαρκεί το μάθημα. Έτσι, λειτουργούμε ούτως ή άλλως. Αυτό γινόταν και προ covid. Αυτά είναι τα πρωτόκολλα που ακολουθούμε. Και οι άλλοι, όμως, συνάδελφοι που έχουν κοινά αποδυτήρια, πρόκειται για μεγάλες αίθουσες, που σε καμία περίπτωση δεν έχουν τον ίδιο αριθμό παιδιών όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς» διευκρινίζει.

Και συνεχίζει, τονίζοντας: «Τα βρέφη αποτελούν ειδική κατηγορία και τα αποδυτήρια είναι πολύ σημαντικά τόσο πριν όσο και μετά το μάθημα. Φορούν πάνα, πρέπει να πλυθούν. Επειδή είναι πολύ μικρά, το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο και δεν μπορούν να μείνουν ακόμη και με το αλμυρό νερό, για όσους από εμάς έχουν τη σύγχρονη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης άλατος. Πρέπει να κάνουν μπάνιο, γιατί αν μείνουν έτσι μέχρι το σπίτι, μπορεί να υπάρξουν ερεθισμοί, σπυράκια κ.α Είναι λοιπόν ειδικές ομάδες πληθυσμού τα μωρά. Γι' αυτό θα έπρεπε με κάποιους περιορισμούς - ρυθμίσεις να υπάρχει πρόβλεψη για τα αποδυτήρια».

«Εμείς θέλουμε να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα. Από μόνοι μας, εξάλλου, έχουμε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα. Φανταστείτε ότι όταν ο ΕΟΔΥ μας έστειλε τα πρωτόκολλα, τα δικά μας ήταν πολύ πιο αυστηρά. Δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε τίποτα πέρα από το να φορέσουμε μάσκες. Ήδη, είχαμε ραντεβού, ήδη είχαμε πολύ λίγα παιδιά στην πισίνα. Π.χ. Σε μια πισίνα με 10 μωράκια, δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Αν το ένα από αυτά εκνευριστεί, θα το μεταδώσει και στα άλλα και θα έχουμε για 40 λεπτά 10 μωρά που κλαίνε» ξεκαθαρίζει.

«Αυτό λοιπόν αναγκάζει τους εκπαιδευτές να φτιάξουν μικρότερα τμήματα εξ αρχής. Επομένως, όσο μεγάλη και να είναι η πισίνα, μέσα μπαίνουν λίγα παιδάκια για να γίνει ένα ωραίο και ποιοτικό μάθημα. Τα αποδυτήρια είναι αναγκαία για τη βρεφική κολύμβηση και αυτό που ζητήσαμε είναι -καθώς τα βρέφη αποτελούν παιδιά με ειδικές ανάγκες- να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τα ΑΜΕΑ, για τα οποία επιτρέπονται αποδυτήρια» καταλήγει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ