Ελλαδα

Γάμοι - Βαφτίσεις με 100 άτομα: Τι ισχύει - Πότε αλλάζει το όριο

Τα μέτρα για το γλέντι - Τι απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Άδωνις Γεωργιάδης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάμος - Βάφτιση: Με 100 άτομα η δεξίωση, αποκλειστικά σε εξωτερικό χώρο από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τα νέα μέτρα για την πανδημία κορωνοϊού
Γάμος - Βάφτιση: Με 100 άτομα η δεξίωση, αποκλειστικά σε εξωτερικό χώρο από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τα νέα μέτρα για την πανδημία κορωνοϊού © Pixabay

Γάμοι και βαφτίσεις με 100 άτομα όριο από την 1η Ιουνίου, σε εξωτερικό χώρο και χωρίς μουσική στη δεξίωση, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να προαναγγέλλει αλλαγές.

Ερώτηση για τα 100 άτομα σε γάμους και βαφτίσεις δέχτηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης την Τρίτη 25 Μαΐου 2021. Το συγκεκριμένο όριο σε καλεσμένους για τη δεξίωση αρχίζει να ισχύει την 1η Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό ο Άκης Σκέρτσος είχε ανακοινώσει πόσα άτομα επιτρέπονται στη δεξίωση για γάμο και βάφτιση -εξέλιξη που προκάλεσε προσωρινή «ανακούφιση» σε πολλά ζευγάρια, τα οποία έχουν προγραμματίσει να παντρευτούν αυτό το καλοκαίρι.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είχε ανακοινώσει ότι από τον Ιούνιο επιτρέπεται η παρουσία κόσμου, αρκεί οι καλεσμένοι να μην ξεπερνούν τον αριθμό των 100 ατόμων και η δεξίωση να γίνεται σε εξωτερικό χώρο.

«Η άποψη του δικού μας υπουργείου είναι γνωστή και δημοσίως κατατεθειμένη και πιστεύω ενισχύεται από την εξέλιξη της πανδημίας. Αν η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει αυτήν την εβδομάδα, πιστεύω ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα μπορέσουμε να ζητήσουμε κάποια χαλάρωση αυτού του μέτρου» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τους γάμους και τις βαφτίσεις.

Και πρόσθεσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ: «Για εμάς το όριο των 100 ατόμων στη δεξίωση δεν έχει νόημα. Το έχω πει πολλές φορές. Πρέπει να αρθεί διότι πρέπει να δουλεύουν και τα catering κατά τον τρόπο που δουλεύουν τα εστιατόρια. Δεν θέλω να φέρω την επιτροπή σε μία δύσκολη θέση και να πω ότι τελείωσε η πανδημία, η πανδημία δεν τελείωσε, είναι ακόμα εδώ».

Όπως ξεκαθάρισε, η πρότασή του είναι «να υπάρχουν οι ροτόντες με τα έξι άτομα και τις προβλεπόμενες αποστάσεις» και υπογράμμισε ότι πρέπει σε γάμους και βαφτίσεις να ισχύσει το πρωτόκολλο της εστίασης. Σε ερώτηση για το γλέντι και το τι θα γίνει με τη μουσική και τον χορό, τόνισε πως με την έννοια να σηκωθούν να χορέψουν στην πίστα, το θεωρεί ανεδαφικό με τα ισχύοντα δεδομένα.

(Από 03.00 και μετά...)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Αλεξάνδρα Καϋμένου στην ΕΡΤ1 25.05.2021

Παγώνη για γάμους και βαφτίσεις: «Τα 100 άτομα για τις δεξιώσεις είναι όντως λίγα»

Μιλώντας για τις δεξιώσεις σε γάμους και βαφτίσεις με ανώτατο όριο τα 100 άτομα σε εξωτερικό χώρο από τον Ιούνιο, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα σε δηλώσεις της στο Mega:

«Οι γάμοι στην Ελλάδα είναι με 300 - 400 - 500 άτομα, ας μην κρυβόμαστε. Τα 100 άτομα για τις δεξιώσεις είναι όντως λίγα, αλλά με τα επιστημονικά δεδομένα, είναι πολλά. Δεν μπορούν να είναι παραπάνω. Θα σηκωθούν να χορέψουν. Ο χώρος θα είναι συγκεκριμένος».

Η νύφη πριν από τον γάμο και τη δεξίωση (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Μέχρι 100 άτομα το γλέντι, αποκλειστικά σε εξωτερικό χώρο, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ισχύουν από την 1η Ιουνίου 2021
Η νύφη πριν από τον γάμο και τη δεξίωση (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Μέχρι 100 άτομα το γλέντι, αποκλειστικά σε εξωτερικό χώρο, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ισχύουν από την 1η Ιουνίου 2021 © Pixabay

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι θα υπάρξει αναθεωρημένη εγκύκλιος για τους γάμους και τις βαφτίσεις αναφορικά με τα πόσα άτομα επιτρέπονται στην τελετή και τη δεξίωση, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια νέα ανακοίνωση. Επομένως, παραμένει σε ισχύ τα 100 άτομα σε εκκλησία, δεξίωση και γλέντι.

Γάμοι - Βαφτίσεις: Τα μέτρα που ισχύουν από την 1η Ιουνίου για το γλέντι - Το όριο ατόμων στη δεξίωση

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, οι γάμοι και οι βαφτίσεις γίνονται με συγκεκριμένα μέτρα υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο γλέντι και τη δεξίωση. Αναλυτικά:

  • Η δεξίωση γίνεται αποκλειστικά σε ανοικτό χώρο
  • Μέχρι 100 άτομα το όριο σε άτομα - καλεσμένους
  • Δεν επιτρέπεται η μουσική στο γλέντι
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας όταν ο καλεσμένος εισέρχεται σε κλειστό χώρο.

Με 100 άτομα οι γάμοι και οι βαφτίσεις από την 1η Ιουνίου - Τι ισχύει για την εκκλησία - Τα μέτρα

Τα 100 άτομα που ισχύουν για τη δεξίωση - γλέντι, δεν αλλάζουν και για το μυστήριο στην εκκλησία.

Ωστόσο, παραμένει σε ισχύ ο περιορισμός ένα άτομο/25 τ.μ, ενώ υποχρεωτική είναι η μάσκα για τον κορωνοϊό τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό της εκκλησίας. Σε εξωτερικό χώρο ισχύει ένα άτομο/10 τ.μ. Επιπλέον, νεωκόροι, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό που βρίσκονται εντός του ναού για το μυστήριο, πρέπει να έχουν κάνει υποχρεωτικά self test.

Πάντως, δεν αποκλείονται αλλαγές στα νέα μέτρα τις επόμενες ημέρες, καθώς το ενδιαφέρον για το θέμα που αφορά σε γάμους και βαφτίσεις, παραμένει μεγάλο. Υπάρχουν αρκετά ζευγάρια που ανέβαλαν πέρυσι εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού τον γάμο ή τη βάφτιση, καθώς ήθελαν τόσο στην εκκλησία, όσο και στο γλέντι και στη δεξίωση να έχουν περισσότερα άτομα και καλεσμένους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ