Ελλαδα

Λευκορωσία: Περιγραφή Έλληνα επιβάτη της πτήσης Αθήνα - Βίλνιους

Η αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ και η στιγμή που το αεροσκάφος άλλαξε πορεία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλληνας επιβάτης της πτήσης που εξαναγκάστηκε σε προσγείωση
Έλληνας επιβάτης της πτήσης που εξαναγκάστηκε σε προσγείωση © ΣΚΑΪ

Πτήση Αθήνα - Βίλνιους: Πώς περιγράφει την προσγείωση στο Μινσκ Έλληνας επιβάτης - Ρομάν Προτάσεβιτς: Ποιος είναι ο 26χρονος δημοσιογράφος που συνελήφθη

Έλληνας επιβάτης της πτήσης της Ryanair, η οποία υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, μίλησε στον ΣΚΑΪ για όλα όσα έζησε κατά την πτήση από την Αθήνα για το Βίλνιους.

«10 λεπτά πριν το Βίλνιους είδαμε ότι αλλάξαμε κατεύθυνση. Μας είπαν ότι πρέπει αναγκαστικά να προσγειωθούμε στο Μινσκ στη Λευκορωσία για περισσότερες λεπτομέρειες θα σας ενημερώσουμε σε λίγο. Ανησυχήσαμε... Στο Μινσκ; Από πού κι ως πού; Δίπλα είμαστε. Δεν ξέραμε τίποτα. Μόλις προσγειωθήκαμε στο Μινσκ ανοίξαμε όλοι το ίντερνετ να μάθουμε τι και πώς. Είδαμε δίπλα μας μαχητικά αεροσκάφη και όταν προσγειωνόμασταν και όταν απογειωνόμασταν. Μετά καταλάβαμε… Μας ενημέρωσαν. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε ανησυχία… Όταν φεύγεις από την ΕΕ για να πας στο άγνωστο φοβάσαι, λες “τι δουλειά έχουμε να πάμε εμείς εκτός ΕΕˮ», είπε ο κ. Πέταλης. 

Όπως περιέγραψε όταν ο Προτάσεβιτς, ο δημοσιογράφος που συνελήφθη, ενημερώθηκε από αεροσυνοδό ότι θα γυρίσουν μάλλον στο Μινσκ ταράχθηκε, «χτύπαγε το κεφάλι του. Δεν ήξερα ότι ήταν δημοσιογράφος. Τον ψάξανε έξω από το λεωφορείο που μας είχαν κρατημένους εμάς και μετά τον βάλανε μέσα στο λεωφορείο σα να μην τρέχει τίποτε. Μας είχαν 3 ώρες έξω, χωρίς τουαλέτα, χωρίς να μας πουν κάτι, έψαξαν τις βαλίτσες με σκυλιά και ο συγκεκριμένος κύριος ήταν δίπλα μας ακριβώς εκεί που ήταν όλοι μαζεμένοι και μετά ήρθαν υψηλόβαθμοι, μάλλον αστυνομικοί ήταν και τον πήρανε». 

Έλληνας επιβάτης της πτήσης θρίλερ για το Μινσκ σε ΣΚΑΪ: Έλεγα θα γυρίσω σπίτι να δω τα παιδιά μου;

«Νόμιζα ότι γινόταν κάποιου είδους άσκηση. Ανησυχείς όταν πας σε μια χώρα που ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει στο δρόμο, λες “πού πάω τι κάνω θα γυρίσω στο σπίτι μου να δω τα παιδιά μου;ˮ είναι τρομακτικό. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ελληνική πρεσβεία που μας βοήθησε», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Πέταλης και προσέθεσε: «Είχαμε επικοινωνία με τους δικούς μας. Μας ταλαιπώρησαν αρκετά. Δεν ήξερα καν ότι είναι δημοσιογράφος αλλά είδα την αντίδρασή του ότι κάτι συμβαίνει.  Από τη 1 το μεσημέρι φύγαμε 8.20». 

Μάλιστα, είπε ότι όταν προσγειώθηκαν επιτέλους στο Βίλνιους «χαμός ήταν, ήρθε ο πρωθυπουργός κατευθείαν μέσα στο αεροπλάνο μας ενημέρωσε είπε “κάντε υπομονή θα πάτε γρήγορα στα σπίτια σας. Όλα καλά, συγγνώμη για την ταλαιπωρίαˮ». 

Ρομάν Προτάσεβιτς: Ο 26χρονος δημοσιογράφος που συνελήφθη

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς είναι ο 26χρονος δημοσιογράφος που συνελήφθη κατά την αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου. Εργαζόταν για την υπηρεσία ειδήσεων, NEXTA, με έδρα την Πολωνία, που πέρυσι μετέδιδε εικόνες από τις διαμαρτυρίες κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Telegram για να μεταδώσει εικόνα σε μια περίοδο που ήταν δύσκολο για τα ξένα μέσα να κάνουν απευθείας ανταπόκριση από το πρώην σοβιετικό κράτος. Ο Προτάσεβιτς εργάζεται για το Belamova, ένα διαφορετικό κανάλι του Telegram. 

Βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για εξτρεμιστικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων η διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων και η υποκίνηση κοινωνικού μίσους, που σχετίζονται με τις περσινές διαμαρτυρίες. Αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, θα μπορούσε να βρεθεί για 15 χρόνια στη φυλακή σε περίπτωση που καταδικαστεί. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Προτάσεβιτς είναι συνιδρυτής και πρώην συντάκτης του καναλιού NEXTA στην πλατφόρμα Telegram, το οποίο έχει γίνει ένα δημοφιλές βήμα για τους εχθρούς του Λουκασένκο ώστε να ανταλάσσουν πληροφορίες και να διοργανώνουν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Έφυγε από τη χώρα το 2019, φοβούμενος τη σύλληψή του. Όμως συνέχισε να «πολεμά» το καθεστώς του Λουκασένκο ενώ ζούσε στην εξορία στη Λιθουανία, σε βαθμό που  κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους.

Ως έφηβος, ο Προτάσεβιτς έγινε αντιφρονών. Εκδιώχθηκε από ένα σχολείο με κύρος για συμμετοχή σε διαδήλωση διαμαρτυρίας το 2011 και αργότερα τον απέβαλαν από το δημοσιογραφικό πρόγραμμα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μινσκ. Την Κυριακή, ο Προτάσεβιτς επέστρεφε στη Λιθουανία από την Ελλάδα, όπου παραβρέθηκε προκειμένου να καλύψει τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ