Ελλαδα

Υπουργείο Πολιτισμού - Ακρόπολη: Fake news χωρίς τέλος από ΣΥΡΙΖΑ

«Η υποτιθέμενη καταστροφή αρχαίου μέλους από τη χρήση κομπρεσέρ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπουργείο Πολιτισμού: Το μαρμάρινο τμήμα που -σύμφωνα με τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ- καταστράφηκε από κομπρεσέρ
Υπουργείο Πολιτισμού: Το μαρμάρινο τμήμα που -σύμφωνα με τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ- καταστράφηκε από κομπρεσέρ © Υπουργείο Πολιτισμού

Μιλώντας για την Ακρόπολη και τα κομπρεσέρ, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματά τα fake news».

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ)και στον ΣΥΡΙΖΑ για την Ακρόπολη και τις εργασίες που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο για την ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής εμβέλειας, με έμφαση στην πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Μεγάλη συζήτηση είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες για τον διάδρομο από τσιμέντο στην Ακρόπολη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί το Υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο να απαντά και τη Λίνα Μενδώνη να προσκαλεί τον Τσίπρα σε ξενάγηση στον Ιερό Βράχο.

Στο «τελευταίο δείγμα παραπληροφόρησης, την υποτιθέμενη καταστροφή αρχαίου μέλους από τη χρήση κομπρεσέρ», απαντά με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, δίνοντας συγχρόνως στη δημοσιότητα φωτογραφίες και δύο εκθέσεις των αρμόδιων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σχετικά με το θέμα.

Δεν έχουν τέλος «τα fake news που αφορούν στην Ακρόπολη, στα έργα προστασίας και συντήρησης του Ιερού Βράχου, καθώς και στο έργο αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες», σημειώνει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «χρήση κομπρεσέρ ή άλλου μηχανήματος, έγινε μόνον για το σπάσιμο τσιμεντένιων επιφανειών, εκτός του λυόμενου οικίσκου» και πως «όλες οι άλλες εργασίες έγιναν χειρωνακτικά, με την ίδια μεθοδολογία που γίνονται οι αρχαιολογικοί καθαρισμοί και οι ανασκαφές».

Υπουργείο Πολιτισμού - Τι απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για τα κομπρεσέρ στην Ακρόπολη

Περαιτέρω η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ για την Ακρόπολη αναφέρει: «Όπως προκύπτει από την απάντηση της ΕΦΑ Αθηνών και από το χθεσινό δελτίο Τύπου χρήση κομπρεσέρ ή άλλου μηχανήματος, έγινε μόνον για το σπάσιμο τσιμεντένιων επιφανειών, εκτός του λυόμενου οικίσκου. Όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν χθες από το ΥΠΠΟΑ, όλες οι άλλες εργασίες έγιναν χειρωνακτικά, με την ίδια μεθοδολογία που γίνονται οι αρχαιολογικοί καθαρισμοί και οι ανασκαφές».

Και προστίθεται: «Στα αμέσως υποκείμενα στρώματα του δαπέδου (από πλακάκια) του λυόμενου οικίσκου, ανάμεσα στην επίχωση για την κατασκευή του οικίσκου, εντοπίστηκαν θραύσματα αρχαίων μελών, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε χθες».

«Το εν λόγω θραύσμα, εξαιρετικά διαβρωμένο και με ρηγματώσεις σε όλη του την επιφάνεια, το οποίο, κατά το δημοσίευμα της "Αυγής" κατεστράφη από χρήση κομπρεσέρ, επλήγη κατά τις εργασίες που έγιναν χειρωνακτικά, αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση αξίνας και φτυαριού.

» Εκείνοι που διαδίδουν τα fake news -όπως αποδεικνύεται από την έκθεση των αρμοδίων αρχαιολόγων- έφτασαν στο σημείο να πλύνουν (!) το θραύσμα, προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε χρωματικό ίχνος χώματος, που είχε εισχωρήσει στη ρηγμάτωση και να το εμφανίσουν ως κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι πραγματικά. Ακόμη και οι φωτογραφίες του άρθρου είναι τραβηγμένες από τέτοια οπτική γωνία, που παραπλανούν» επισημαίνεται ακόμη.

«Η αθλιότητα των fake news στρέφεται κατά των υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της ακεραιότητας, με την οποία εργάζονται εδώ και δεκαετίες για την προστασία και τη συντήρηση των μνημείων μας» καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για την Ακρόπολη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ