Ελλαδα

Αρχαιολογικοί χώροι - Ελεύθερη είσοδος την Κυριακή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αρχαιολογικός χώρος στην Ακρόπολη
Ο αρχαιολογικός χώρος στην Ακρόπολη © EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι αρχαιολογικοί χώροι περιμένουν τους επισκέπτες την Κυριακή 18 Απριλίου 2021, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Με ελεύθερη είσοδο στους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους γιορτάζεται Κυριακή 18 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν όποιον αρχαιολογικό χώρο επιθυμούν και να το επισκεφτούν, όπως π.χ. την Ακρόπολη.

Ο θεσμός, που κάθε χρόνο εορτάζεται την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 18 Απριλίου, μετράει 38 έτη από την καθιέρωσή του. Αποτελεί πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών- ICOMOS, η οποία προτάθηκε κατά τη Γενική Συνέλευσή του στην Τυνησία, το 1982, για να εγκριθεί με σχετικό ψήφισμα της UNESCO το 1983, κατά την 22η Γενική της Συνέλευση.

Στόχος της παγκόσμιας αυτής ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της Πολιτείας για τα πολιτιστικά αγαθά, υλικά και άυλα, αλλά και για την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Κάθε χρόνο επιλέγεται από το ICOMOS ένας κοινός θεματικός άξονας εορτασμού, ενίοτε εμπνευσμένος από την πολιτιστική επικαιρότητα, με βάση τον οποίο οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο δράσεις ανάλογα με το πολιτισ τικό απόθεμα της κάθε χώρας.

Φέτος, το θέμα που επιλέχθηκε έχει τίτλο «Σύνθετο Παρελθόν. Πολύμορφο Μέλλον» (Complex Past: Diverse Futures). Αναφέρεται στην ανάγκη αμερόληπτης προσέγγισης και ερμηνείας του παρελθόντος και στην ισότιμη προσέγγιση όλων των επιτευγμάτων της ανθρώπινης δημιουργίας.

Σχετίζεται, επίσης, με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Δράση Δεκαετίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο πλαίσιο της οποίας προωθούνται θέματα πολιτιστικής και κοινωνικής ποικιλομορφίας και ισότητας δικαιωμάτων των φύλων.

Αρχαιολογικοί χώροι - Κυριακάτικη βόλτα με ελεύθερη είσοδο την Κυριακή (18/4) - Τι κωδικό στέλνουμε στο 13033

Υπενθυμίζεται ότι οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν και πάλι για το κοινό τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 στο πλαίσιο των πρώτων μέτρων «χαλάρωσης» του δεύτερου καθολικού lockdown.

Όσοι επιθυμουν να κάνουν σε αυτούς μια βόλτα την Κυριακή (18/4) πρέπει να στείλουν με SMS στο 13033 τον κωδικό 6.

Σημειώνεται ότι τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση με αυτοκίνητο χωρίς να υπάρχει κάποιος περιορισμός. Επομένως, π.χ. κάτοικος στο Παγκράτι ή στην Κυψέλη μπορεί να πάει με το αμάξι του στο Σούνιο, να μπει με ελεύθερη είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο και να θαυμάσει τον Ναό του Ποσειδώνα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ