Ελλαδα

SMS - Καταστήματα: Τι ισχύει με 13032 και 13033 - Οι διαφορές

Ποια μαγαζιά ανοίγουν - Πότε η πληρωμή γίνεται υποχρεωτικά με κάρτα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόσμος στην Ερμού: Ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και οι καταναλωτές ετοιμάζονται για τα ψώνια τους, στέλνοντας SMS στο 13032
Κόσμος στην Ερμού: Ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και οι καταναλωτές ετοιμάζονται για τα ψώνια τους, στέλνοντας SMS στο 13032 © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το 13032 είναι αποκλειστικά για το λιανεμπόριο και τις μετακινήσεις σε εμπορικά καταστήματα, με το 13033 να μην αλλάζει όσον αφορά τους κωδικούς και τα SMS.

Λίγα 24ωρα απομένουν για να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2021 και οι καταναλωτές να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο 5ψήφιο αριθμό 13032 για τη μετακίνησή τους στα καταστήματα, προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους.

Σημειώνεται ότι το 13032 χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το λιανεμπόριο, έχει χρονικό περιορισμό (3 ώρες) και ο κάθε πολίτης μπορεί να στέλνει ένα μήνυμα/ημέρα.

Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να μετακινούνται από δήμο σε δήμο για να κάνουν τα ψώνια τους, καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις διαδημοτικές μετακινήσεις όταν αφορούν το λιανεμπόριο. Παραμένει σε ισχύ, πάντως, η απαγόρευση μετακίνησης από τη μία Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένας καταναλωτής να βγει από την Αττική και να πάει στη Χαλκίδα προκειμένου να αγοράσει κάποιο προϊόν από εμπορικό κατάστημα.

Επιπλέον, πριν ξεκινήσει ο καταναλωτής από το σπίτι του πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με το κατάστημα και να υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού. Παράλληλα, ο καταναλωτής είναι σημαντικό να έχει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή το απαντητικό e-mail ή SMS από την επιχείρηση, το οποίο και θα επιδεικνύει σε περίπτωση ελέγχου.

Σημειώνεται ότι για το «click away» η πληρωμή γίνεται υποχρεωτικά με κάρτα και όχι με μετρητά. Επιπλέον, παραμένει υποχρεωτική η μάσκα.

Άδωνις Γεωργιάδης για λιανεμπόριο και 13032: Κάτοικος στην Κηφισιά μπορεί να πάει για ψώνια στη Γλυφάδα

Μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη live ενημέρωση για τα νέα μέτρα και το πώς ανοίγει το λιανεμπόριο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσε διευκρινίσεις για το 13032 και το πώς θα κάνουμε τα ψώνια στα καταστήματα.

«Για τα ψώνια από εμπορικά καταστήματα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από δήμο σε δήμο. Θα κλείνει ραντεβού ο καταναλωτής με το κατάστημα. Ο καταναλωτής μπορεί να μένει στην Κηφισιά και το κατάστημα να είναι στην Γλυφάδα. Με το 13032 θα έχεις ένα sms στο κινητό σου, που σου επιτρέπει να κάνεις αυτήν την συναλλαγή, πάντοτε με τήρηση των μέτρων για τον αριθμό πελατών στο κατάστημα. Αν έχεις και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο ραντεβού για ψώνια, θα μπορείς να το κάνεις, μέσα στις τρεις ώρες που δίνει περιθώριο το sms στο 13032» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Όταν κλείνεις ραντεβού θα πρέπει να έχεις απαντητικό sms ή e-mail από το κατάστημα, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος, ενώ δεν θα μπορείς να στείλεις δεύτερο sms στο 13032 για ψώνια, μέσα στην ημέρα» πρόσθεσε.

«Αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι σε "βαθύ κόκκινο". Το 13032 έχει φτιαχτεί για τη λιανική πώληση. Αντιλαμβανόμαστε ότι το λιανικό εμπόριο αντιμετώπιζε πολύ μεγάλη πίεση μετά από τόσο καιρό που ήταν κλειστό. Το άνοιγμα αφορά όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά σε mall και τα πολυκαταστήματα. Εάν η πρώτη εβδομάδα εξελιχθεί καλά, θα μπορούσαν να ανοίξουν και αυτά την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε επίσης.

Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου - Τι ισχύει με mall και εμπορικά κέντρα

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν σε καταστήματα για τα ψώνια τους, στέλνοντας SMS στο 13032.

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι οι ακόλουθες:

  • Συνοικιακά καταστήματα.
  • Μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες -αρκεί να μη βρίσκονται μέσα σε εμπορικό κέντρο
  • Μεγάλες αλυσίδες με παιχνίδια, ηλεκτρικά είδη, είδη σπιτιού κ.α
  • Πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα μαγαζιά (σ.σ. δεν λειτουργούν ως εμπορικά κέντρα).

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα:

  • Shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
  • Outlets
  • Eμπορικά κέντρα
  • Eκπτωτικά χωριά.

SMS στο 13033 - Πότε το στέλνουμε - Ποιες μετακινήσεις καλύπτει

Με το νέο πενταψήφιο αριθμό 13032 να μπαίνει στη ζωή μας, δεν αλλάζει ό,τι ξέρουμε για το 13033.

Με εξαίρεση το λιανεμπόριο, το 13033 χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία) και τα φαρμακεία.

Οι κωδικοί μετακίνησης που αποστέλλονται με SMS στο 13033 παραμένουν ως έχουν και είναι οι ακόλουθοι:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανήλικων μαθητών από/προς το σχολείο.
5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα σε απόσταση 1,5 χλμ. από το σπίτι (εξαιρούνται τα Σαββατοκύριακα για τα οποία δεν υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ