Ελλαδα

Νέα μέτρα - SMS 13032: Πώς θα κάνουμε τα ψώνια στα καταστήματα

Τι ισχύει για τις αγορές σε άλλους δήμους - Οι περιορισμοί και ο «κόφτης» στα μηνύματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 με τους καταναλωτές να στέλνουν SMS στο 13032
Ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 με τους καταναλωτές να στέλνουν SMS στο 13032 © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το 13032 για ψώνια στα μαγαζιά ενεργοποιείται τη Δευτέρα 5 Απριλίου, καθώς ανοίγει το λιανεμπόριο και οι καταναλωτές μπορούν να μετακινούνται από δήμο σε δήμο.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, φέρνει νέα δεδομένα στο πώς κάνουμε τα ψώνια μας στα καταστήματα.

Με τα εμπορικά κέντρα και τα mall να παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας και τις αποφάσεις για ενδεχόμενο ανοιγμά τους να μετατίθεται την επόμενη εβδομάδα, οι καταναλωτές καλούνται να στέλνουν πλέον SMS στον αριθμό 13032, ο οποίος μπαίνει πλέον στη ζωή μας. Για τον αριθμό 13032 είχε μιλήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων εξήγησε ότι οι πολίτες μπορούν να στέλνουν μόνο ένα μήνυμα/ημέρα στο 13032, με τη χρονική διάρκεια να είναι αυστηρά 3 ώρες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι καταναλωτές πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αγορές τους είτε με τη μέθοδο του «click away» ή με τη μέθοδο του «click in shop».

Κατά τη διάρκεια της live ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στις διαδημοτικές μετακινήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική τόσο για τους πελάτες όσο και για τους καταναλωτές. Επιπλέον, ισχύει ο κανόνας ένας πελάτης/25 τετραγωνικά μέτρα, με μέγιστο ανώτατο όριο τους 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο κατάστημα, εφόσον επιλέγεται η μέθοδος του «click in shop», οι πελάτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής. 

Πώς λειτουργεί ο αριθμός 13032 - Τι γράφουμε

Ο αριθμός 13032 έχει δημιουργηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο να ελέγξει τη μετακίνηση των πολιτών σε καταστήματα λιανεμπορίου.

«Το εργαλείο είναι έτοιμο, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί, αλλά από κει και πέρα για το αν και πώς θα εφαρμοστεί θα το δούμε στην πορεία» είχε αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, γνωστοποιώντας ότι βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία.

Στον συγκεκριμένο αριθμό μπορεί κάποιος να στέλνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση και θα λαμβάνει μήνυμα που αναφέρει: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Σε περίπτωση που επιχειρήσει να στείλει και δεύτερο, θα λαμβάνει την απάντηση: «Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μια μετακίνηση ημερησίως».

13032-katastimata-magazia.jpg

Πληφορορίες αναφέρουν ότι η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα επιτρέπεται και για το λιανεμπόριο, όπως ακριβώς συνέβη και με τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις επιχειρήσεις παροχής περιποίησης νυχιών (μανικιούρ - πεντικιούρ).

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας καταναλωτής μένει στο Παλαιό Φάληρο θα μπορεί να μετακινηθεί για ψώνια στη Γλυφάδα, στέλνοντας μήνυμα στο 13032. Βασική προϋπόθεση να έχει επιστρέψει μέσα σε 3 ώρες. Το ίδιο ισχύει και αν ένας πολίτης μένει στο Μοσχάτο και θέλει να πάει να κάνει αγορές στην Ερμού στο κέντρο της Αθήνας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ