Ελλαδα

Τι απέγινε το γράμμα μίας νεφροπαθούς στον Κυριάκο Πιερρακάκη

Μια αληθινή ιστορία

15223-628182_0.jpg
Βάγια Ματζάρογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια αληθινή ιστορία
© Hristo Rusev/Getty Images

Ένα γράμμα νεφροπαθούς προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη διαβάστηκε και είχε αίσια κατάληξη.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2020 είχα «στείλει» από εδώ, από την Athens Voice, ένα γράμμα στον Κυριάκο Πιερρακάκη, ζητώντας ένα «συντεχνιακό ρουσφέτι». Του ζητούσα, αντί ως νεφροπαθείς να τρέχουμε κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ για τα έξοδα μετακίνησής μας, να προβλεφθεί μια ψηφιακή λειτουργία και για μας. 

Ε λοιπόν, το ρουσφέτι μου «ετελείωσε», όχι πολιτικάντικα σαν τα μούφα «ετελείωσε» του βουλευτή Καλοχαιρέτα, αλλά κυριολεκτικά. Σήμερα κατέθεσα τα δικαιολογητικά για τις μετακινήσεις Μαρτίου μέσω της πλατφόρμας atomika-aitimata.gov.gr. Χρειάστηκα περίπου 2 λεπτά. Συμπλήρωσα τα προσωπικά μου στοιχεία, φωτογράφισα το χαρτί της κλινικής με τον αριθμό των αιμοκαθάρσεων και την ανέβασα, φωτογράφισα και το IBAN από το βιβλιάριο τραπέζης, το ανέβασα κι αυτό, και καθάρισα. 

Στο καπάκι πήρα αριθμό πρωτοκόλλου, αυτό το μαγικό νούμερο, αυτή τη δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην ενδεχόμενη αμέλεια κάποιου κρατικού υπαλλήλου. Γλίτωσα περίπου μιάμιση ώρα μετακίνησης, ταλαιπωρίας, κορωνοσυνωστισμού - και τι άλλο να ζητήσω, πείτε μου! Ομολογώ πως ένιωσα και μια έξαψη νίκης που τα κατάφερα, γιατί δεν είμαι και κάνας γκουρού της τεχνολογίας. 

screen_shot_2021-04-05_at_13.04.50.png

Αν και συχνά, για διάφορες αιτίες και αφορμές, νιώθω στο πετσί μου ότι το κράτος δεν με σέβεται ως πολίτη ή είναι ακόμα και εχθρικό απέναντί μου, ωστόσο πρέπει να παραδεχτώ πως στην περίπτωση του «προαιώνιου» αιτήματος των νεφροπαθών ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε με σεβασμό και ταχύτητα. 

Όταν έγραψα το γράμμα, κάποιοι μου είπαν πως ασχολούμαι με λεπτομέρειες όταν χρονίζουν τεράστια ζητήματα και δυσλειτουργίες ή ότι αυτά που ζητάω αφορούν έναν πολύ περιορισμένο μικρόκοσμο ή μου έθεταν ερωτήματα του τύπου «είχατε και στο χωριό σας πλατφόρμες;» - η γνωστή μπούρδα. Χαρτούρα έχουμε, τη χαρτούρα εμπιστευόμαστε στις συναλλαγές μας με το κράτος, κι ας μην αλλάξει τίποτα; Ε όχι, δεν πάει έτσι, φίλοι μου επαγγελματίες γκρινιάρηδες. 

Κόντρα στην εθνική καρμιριά, εγώ από σήμερα ατενίζω τη ζωή κάπως πιο αισιόδοξα, πιο «ευρωπαϊκά» θα έλεγα. Μου φάνηκε απίστευτο ότι ένα αίτημα πολίτη εισακούστηκε από το απρόσωπο «τέρας» που λέγεται κράτος. Δεν ξέρω αν συνέβαλα με το γράμμα μου, πάντως καμαρώνω (τυμπανοκρουσίες, παρακαλώ!).

Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα όσους μερίμνησαν για να δημιουργηθεί η πλατφόρμα αλλά και όσους την έφτιαξαν τόσο απλή και εύχρηστη. Κι ένα έχω να σας πω: Παιδιά, αν έχετε κάνα αίτημα, στείλτε γράμμα στον Κυριάκο Πιερρακάκη, πιάνει! Δεν θα μείνει στο «διαβάστηκε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ