Ελλαδα

Σκέρτσος: Δωρεάν rapid self test σε όλο τον πληθυσμό

Θα μπορούν να γίνονται ατομικά και κατ΄ οίκον από κάθε πολίτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
skertsos.jpg
Άκης Σκέρτσος © EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τις αλλαγές στα μέτρα του lockdown- Τι αλλάζει με τα rapid test

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για τις αλλαγές στα μέτρα του lockdown που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού: Σε αυτήν έγινε γνωστό από τον Άκη Σκέρτσο πως η χώρα μας προχωρά στην παροχή ατομικών rapid test για όλο τον πληθυσμό.

Τι είναι τα τεστ αυτά

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη χορήγηση δωρεάν τεστ, που ο καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του. Θα μπορούν να γίνονται δυνητικά μέχρι και 10.000.000 τέτοια τεστ κάθε εβδομάδα, αφού ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα δωρεάν, έως και τέσσερα το μήνα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα.

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας τον εαυτό του και την υγεία του, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ. Ήδη, τα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να χορηγούνται δωρεάν ανά πολίτη τέσσερα το μήνα, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να αγοράζει και επιπλέον.

Το self-testing, σύμφωνα με αυτά που ήδη κυκλοφορούν σε Γερμανία και Βρετανία, θα μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Από την στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται μέσω της αύλης συνταγογράφησης από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα με το ειδικό στυλό που θα υπάρχει στη συσκευασία από τον στοματοφάρυγγα ή ακόμα και το ρινοφάρυγγα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία θα περιλαμβάνει και τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα το οποίο θα είναι είτε θετικό είτε αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση το self-testing από την στιγμή που θα κυκλοφορήσει θα λύσει τα χέρια των οικογενειών, έτσι ώστε αν κάποιος μέλος της βρεθεί θετικό να απομονώνεται γρήγορα είτε έχει συμπτώματα είτε όχι.

Δείτε την ενημέρωση:

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Σε 2.785 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 64 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 7361.

Παράλληλα, σε 649 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται πως υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε την Τετάρτη (17/3) και ήταν 3.465. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 52.850 τεστ (μοριακά και rapid), ενώ η θετικότητα ανέρχεται σε 5,27% (από 5,73% χθες).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ