Ελλαδα

Θεσσαλονίκη: Φτιάξε το δικό σου μποστάνι με λαχανικά στο ΑΠΘ

Ποια είναι η διαδικασία - Αίτηση, προθεσμία και κόστος συμμετοχής.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγγούρια - Καλλιέργεια - Μποστάνι
Αγγούρια - Καλλιέργεια - Μποστάνι © Pixabay

Το ΑΠΘ, για 10η χρονιά, δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά στο αγρόκτημα του πανεπιστημίου.

Τον δικό τους κήπο με λαχανικά μπορούν να έχουν οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το Τμήμα Γεωπονίας και το Αγρόκτημα του ΑΠΘ δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να φτιάξουν τον δικό τους κήπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη.

Ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες, βιολογικής καλλιέργειας, θα μπορεί να έχει στο τραπέζι του, το καλοκαίρι, όποιος συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Για 10η χρονιά φέτος διαθέτουμε κήπους προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καλλιεργήσουν τα δικά τους εποχιακά λαχανικά» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Αγροκτήματος Αναστάσιος Λιθουργίδης.

Και διευκρινίζει ότι οι κήποι που διατίθενται είναι 450 συνολικά, εκ των οποίων οι 300 ανήκουν σε καλλιεργητές που ανανέωσαν τη συμμετοχή τους. Οι υπόλοιποι 150 θα διατεθούν φέτος.

ΑΠΘ: Λαχανόκηποι για τους πολίτες - Τι προβλέπει το πρόγραμμα 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και το Τμήμα Γεωπονίας, παρέχουν στους πολίτες που συμμετέχουν:

  • Συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές και γεωπόνους,
  • νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο και
  • κοινόχρηστους χώρους υγιεινής.

Σημειώνεται ότι η καλλιέργεια των λαχανικών γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

«Ο κάθε κήπος έχει έκταση 100 τ.μ. και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες δύο οικογενειών, κάτι που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις με δυο καλλιεργητές να μοιράζονται την έκταση. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και η διάθεση των κήπων γίνεται με σειρά προτεραιότητας» λέει ο κ. Λιθουργίδης.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον διευθυντή του Αγροκτήματος, τα 10 χρόνια λειτουργίας των λαχανόκηπων, περίπου ένα 30% των καλλιεργητών παραμένουν από την πρώτη μέρα, ανανεώνοντας συνεχώς τη συμμετοχή τους.

«Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που εγκαταλείπουν αλλά οι περισσότεροι, οι οποίοι έχουν κάποια σχέση με τη γη, γνωρίζουν τις απαιτήσεις ενός λαχανόκηπου και ανταποκρίνονται. Αυτήν την εποχή αρχίζουν τις φυτεύσεις σε καλοκαιρινά λαχανικά που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας 4μελούς οικογένειας. Τον χειμώνα, αντίστοιχα, φυτεύουν λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα» προσθέτει ο κ. Λιθουργίδης.

Καλλιέργησε λαχανικά στους κήπους του ΑΠΘ - Το κόστος συμμετοχής

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ ετησίως, τα έσοδα διατίθενται στο Ταμείο του Αγροκτήματος και χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων κήπων, στα γραφεία του Αγροκτήματος του ΑΠΘ (περιοχή «πράσινα φανάρια» Θέρμης) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση agroctima@auth.gr, ή στα τηλέφωνα 2310473842, 2310473792.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ