Ελλαδα

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Αστυνομική βία και αντιδράσεις

Τι λένε κυβέρνηση - αντιπολίτευση

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα Σμύρνη: Εικόνα από το βίντεο που δείχνει την αστυνομική βία κατά νεαρού στην πλατεία
Νέα Σμύρνη: Εικόνα από το βίντεο που δείχνει την αστυνομική βία κατά νεαρού στην πλατεία © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέα Σμύρνη: Τα επεισόδια, το περιστατικό αστυνομικής βίας, η εισαγγελική παρέμβαση, οι αντιδράσεις των κομμάτων, η απάντηση της Αστυνομίας

Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης έχει δημιουργηθεί μετά τις εικόνες ξυλοδαρμού πολίτη από την αστυνομία, χθες το απόγευμα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Όλα ξεκίνησαν από πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. που επικαλείτο το ΑΠΕ, που έκαναν λόγο για επίθεση σε αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη oι οποίοι πραγματοποιούσαν ελέγχους για τη χρήση μάσκας, τις αποστάσεις και τις μετακινήσεις. Στη συνέχεια όμως, και μετά τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε περιστατικό αστυνομικής βίας καθώς στα βίντεο αυτά φαίνονται αστυνομικοί να ασκούν βία εις βάρος ενός πολίτη που φώναζε «Γιατί με βαράτε; Πονάω», ενώ πολίτες που βρίσκονταν επίσης στην πλατεία διαμαρτύρονταν και φώναζαν να τον αφήσουν. 


Μετά το περιστατικό της αστυνομικής βίας, διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ομήρου και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές. 

 

Οι πολιτικές αντιδράσεις 

Τα βίντεο με την αστυνομική βία κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αυταρχισμός των αστυνομικών δυνάμεων εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών

Για τα επεισόδια και την ένταση στη Νέα Σμύρνη εξέδωσε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα το απόγευμα η αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη ξυλοκόπησε απρόκλητα πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί οι αστυνομικοί ασκούν βία πρωτοφανούς αγριότητας προκαλώντας έντονες αποδοκιμασίες έκπληκτων περαστικών», αναφέρει αρχικά.

Και προσθέτει: «Ο αυταρχισμός των αστυνομικών δυνάμεων εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης θα ξεσπούν επάνω στους πολίτες. Οι άνθρωποι πλέον έχουν ξεφύγει επικίνδυνα».

ΚΙΝΑΛ: Οι εικόνες από την αστυνομική βία κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη σοκάρουν

Η αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη. «Οι εικόνες της σημερινής επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στην Νέα Σμύρνη σοκάρουν. Δεν έτυχε, είναι επιλογή της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ Μητσοτάκη. Όσο ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη, τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή», αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ - Η ανακοίνωση για τα επεισόδια και τα βίντεο με την αστυνομική βία

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ , το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει:«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης, τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα, ύστερα από τις διαμαρτυρίες για την απρόκλητη αστυνομική βία. Για την κυβέρνηση από ό,τι φαίνεται, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, δεν χρειάζεται στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν χρειάζονται δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, αλλά αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά, τρομοκρατία και αυταρχισμός για να μην κουνιέται φύλλο».

Δήμος Νέας Σμύρνης: «Οι εικόνες δεν τιμούν ούτε τους πολίτες, ούτε την Αστυνομία. Οι κανόνες δημόσιας υγείας πρέπει να τηρούνται από όλους»

Από την πλευρά του και ο Δήμος Νέας Σμύρνης εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας  «τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται»:

«Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Οι εικόνες που είδαμε σήμερα στην Πλατεία δεν τιμούν ούτε την πόλη μας, ούτε τους πολίτες, ούτε την Αστυνομία. Είναι δύσκολο να τηρούνται τα μέτρα, αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτρα έχουν κουράσει τον καθένα», επισημαίνει.

Και προσθέτει: «Η συνύπαρξη στον δημόσιο χώρο είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες, αλλά και οι κανόνες δημόσιας υγείας πρέπει να τηρούνται από όλους για να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό της ζωής».

«Η υπομονή όλων μας δοκιμάζεται καθημερινά, κοινός στόχος να ξεπεράσουμε την πανδημία με τις λιγότερες απώλειες», καταλήγει ο Δήμος Νέας Σμύρνης για την ένταση στο Άλσος και την πλατεία.

ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια και την ένταση στη Νέα Σμύρνη: Έχει διαταχθεί ΕΔΕ

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και τα βίντεο με τη βία κατά πολιτών:

«Την 14.50 ώρα σήμερα (7-3-2021) Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

» Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω Πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών.

»Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν (11) άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα».

Εισαγγελική παρέμβαση για τη βία στην πλατεία Νέας Σμύρνης

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με την άσκηση βίας αστυνομικών σε βάρος πολιτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης χθες το μεσημέρι, προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διακρίβωση τυχόν αξιοποίνων πράξεων από αστυνομικούς.

Η έρευνα θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται

«Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη.

Ο υπουργός είπε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα, ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ενώ χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ 25 ότι «κινδυνεύει» η δημοκρατία από τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας ότι η δημοκρατία κινδύνευσε επί των δικών τους ημερών.

Για 5 αδικήματα κατηγορούνται οι 11 συλληφθέντες στη Νέα Σμύρνη

Κατηγορούμενοι για πέντε αδικήματα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη οι 11 που συνελήφθησαν την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο άνδρας που φαίνεται στα βίντεο να ξυλοκοπείται από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ

Οι 11 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Κυριακής με προφορική εντολή του εισαγγελέα, στον οποίο αποστέλλεται η δικογραφία που συνέταξε η αστυνομία και θα οριστεί ρητή δικάσιμος σε βάρος τους.

Με βάση την δικογραφία και οι 11 κατηγορούνται για: βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα σωματικών βλαβών από κοινού, σωματικές βλάβες από κοινού, εξύβριση και παράβαση του άρθρου 285, που αφορά σε παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Επίσης, ο ένας κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί όπλων γιατί στην κατοχή του, σύμφωνα με την αστυνομία βρέθηκε «ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι και ένας σουγιάς», ενώ ένας ακόμα κατηγορείται και για απείθεια.

Πελώνη: Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε τρικάκια στην πλατεία Νέας Σμύρνης

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δέχθηκε ερωτήσεις για το περιστατικό και απάντησε: «Οι εικόνες που είδαμε μας ενόχλησαν όλους και τα περιστατικά διερευνώνται. Ωστόσο, αυτά τα ανακλαστικά που δημιούργησαν δεν αλλάζουν την αλληλουχία των γεγονότων», είπε η κ. Πελώνη και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία από όλους, καθώς «όλοι είμαστε κουρασμένοι και η υπομονή εξαντλείται».

Η κα Πελώνη σε χθεσινή δήλωσή της ανέφερε ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε τρικάκια στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Κατά τη διάρκεια του briefing ερωτήθηκε αν υπονοεί ότι υπάρχει εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ σε γεγονότα που προηγήθηκαν της ενέργειας του αστυνομικού.

«Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας, ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν, η κοινωνία βρίσκεται σε αυτό το οριακό σημείο, επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έντασης. Επιδιώκει πλατείες νεο-αγανακτισμένων, όπου υπονομεύονται τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς και προφανώς τα τρικάκια δεν ήταν τυχαία. Ήταν τρικάκια της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτω δεν τυπώθηκαν μέσα σε δέκα λεπτά», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Παράλληλα συνέστησε στον Αλέξη Τσίπρα «να συστήσει ο ίδιος με τον λόγο του την τήρηση των μέτρων, αντί να αναζητεί σημαίες ευκαιρίας εύκολης δημαγωγίας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ