Ελλαδα

Έλενα Ακρίτα: Απάντηση του in.gr στο εξώδικο της δημοσιογράφου

Αφορμή για την εξώδικη δήλωση, οι καταγγελίες του σκηνοθέτη Σταμάτη Λινάρδου για τη δημοσιογράφο, τις οποίες δημοσίευσε ο ιστότοπος

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλενα Ακρίτα
Έλενα Ακρίτα © EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Οι καταγγελίες του σκηνοθέτη Σταμάτη Λινάρδου για την Έλενα Ακρίτα, δημοσιεύτηκαν στον in.gr, το εξώδικο της δημοσιογράφου και η απάντηση του ιστότοπου

Στο in.gr επιδόθηκε από την κ. Έλενα Ακρίτα Εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία – πρόσκληση, για δύο δημοσιεύματα, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα. 

Πρόκειται για ένα δημοσίευμα, στις 22 Φεβρουαρίου, στην ιστοσελίδα, σύμφωνα με το οποίο ο σκηνοθέτης Σταμάτης Λινάρδος καταγγέλλει ότι η Έλενα Ακρίτα τού κατέστρεψε την καριέρα. Το επίμαχο δημοσίευμα είχε τίτλο: «Σταμάτης Λινάρδος: Χαϊκάλης και Ακρίτα μου "έκοψαν" την καριέρα». Ακολούθησε συνέντευξη στον in.gr από τον καταγγέλλοντα,  που δημοσιεύθηκε με τίτλο: «Έλενα Ακρίτα : Σφοδρή επίθεση εναντίον της από τον Σκηνοθέτη Σταμάτη Λινάρδο».

Η Έλενα Ακρίτα υπέβαλε αγωγή και μήνυση για συκοφαντία κατά του in. gr και του διευθυντή του ιστότοπου και συντάκτη του πρώτου επίμαχου άρθρου, Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου.

Μάλιστα η Έλενα Ακρίτα, σε ανάρτησή της στο facebook και αναφερόμενη στον κ.  Χαραλαμπόπουλο, έγραψε, μεταξύ άλλων: 

«Λευτερακη Χαραλαμπόπουλε, σου έρχεται μήνυση και αγωγή μανάρι μου. Και σε σένα και στο in.gr. Δολοφονία χαρακτήρα σε μένα ούτε που να την διανοηθείς. Θα φτύσεις το γάλα που βύζαξες.»

 

Λευτερακη Χαραλαμπόπουλε, σου έρχεται μήνυση και αγωγή μανάρι μου. Και σε σένα και στο in.gr. Δολοφονία χαρακτήρα σε...

Δημοσιεύτηκε από Elena Akrita στις Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

 

Σε απάντησή του, το in.gr επισημαίνει τα ακόλουθα:

Το δημοσίευμα της 22 Φεβρουαρίου 2021, με τίτλο: «Σταμάτης Λινάρδος : Χαϊκάλης και Ακρίτα μου “έκοψαν” την καριέρα» βασίζεται στην από 11 Φεβρουαρίου 2021 έγγραφη καταγγελία του σκηνοθέτη Σταμάτη Λινάρδου στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του το δημοσίευμα αποτελείται από το κείμενο της γραπτής καταγγελίας του κ. Λινάρδου και γι’ αυτόν τον λόγο και τα σχετικά αποσπάσματα έχουν τεθεί εντός εισαγωγικών, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Πριν τη δημοσίευση, το in.gr ερεύνησε το θέμα και επιβεβαιώθηκε το συγκεκριμένο επεισόδιο, που αποτελεί και τον πυρήνα της καταγγελίας.

Με δεδομένη την γραπτή καταγγελία, που κατατέθηκε σε έναν φορέα με σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό, όπως το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, την επιβεβαίωσή της και το πραγματικό ενδιαφέρον για θέματα, που αναδεικνύουν ιδιαίτερες στάσεις και συμπεριφορές στον ευρύτερο χώρο των ελληνικών παραστατικών τεχνών, το in.gr προέβη στην δημοσίευση της συγκεκριμένης καταγγελίας με γνώμονα πάντα την δημοσιογραφική δεοντολογία και ευθύνη.

Στο δημοσίευμα αυτό,- πριν την επίδοση μάλιστα της Εξώδικης Δήλωσης – διαμαρτυρίας – Πρόσκλησής της /, η κ. Έλενα Ακρίτα απάντησε με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Παρέλκει ο σχολιασμός του ύφους του κειμένου του, που απάδει ακόμη και της στοιχειώδους ευπρέπειας, από σεβασμό στην δημιουργική παρουσία της κ. Ακρίτα στο χώρο της δημοσιογραφίας και της μυθοπλασίας.

Όμως, αφ´ ης στιγμής αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του καταγγέλλοντος,  το in.gr, ως όφειλε, απευθύνθηκε άμεσα στον καταγγέλλοντα, ο οποίος παραχώρησε σχετική ηχογραφημένη συνέντευξη.

Στη συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύθηκε με τίτλο: «Έλενα Ακρίτα : Σφοδρή επίθεση εναντίον της από τον Σκηνοθέτη Σταμάτη Λινάρδο» την 22 Φεβρουαρίου 2021, ο καταγγέλλων αναφέρεται και επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της καταγγελίας του.

Με ευθύνη και προσήλωση στη δεοντολογία και για να έχουν οι αναγνώστες του δημοσιεύματος πλήρη ενημέρωση, στο τέλος του παρατέθηκε ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης της κ. Ακρίτα, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παρότι είναι ένα κείμενο, που επιδιώκει να απαξιώσει το in.gr, καθυβρίζοντάς το.

Σημειωτέον, ότι η κ. Ακρίτα δεν επέλεξε να απάντησει ευθέως στο in.gr για το αρχικό δημοσίευμα, με τη δική της άποψη, την οποία προφανώς και θα δημοσιεύαμε. Αντίθετα προέβη σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια επέδωσε στο in.gr την Εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία – πρόσκληση.

Το in.gr σε ένα θέμα, που απασχολεί έντονα τη δημόσια σφαίρα και αφορά ελεγκτέες πειθαρχικά σε ορισμένες δε περιπτώσεις ενδεχόμενα και δικαστικά συμπεριφορές και πρακτικές και στο χώρο της τέχνης και που έχει προκαλέσει ευρύτατες συζητήσεις αλλά και θεσμικές πρωτοβουλίες, δημοσίευσε, αφού επιβεβαίωσε πρώτα, τα καταγγελλόμενα περιστατικά, την επώνυμη καταγγελία, που κατατέθηκε στον ΣΕΗ και στη συνέχεια και την συνέντευξη με τον καταγγέλλοντα, παραθέτοντας ταυτόχρονα και τις θέσεις της κ. Ακρίτα. Οι κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας τηρήθηκαν υπεύθυνα και στο ακέραιο τόσον με διάκριση ανάμεσα  σε όσα εξιστορούνται από τον καταγγέλλοντα και όσα αναφέρει το μέσο όσον και με διάκριση ανάμεσα στα πραγματικά περιστατικά και τον σχολιασμό τους αλλά και με πλήρη παράθεση της άποψης της άλλης πλευράς με την αναδημοσίευση της ανάρτησης της κ. Ακρίτα.

Οι αξίες, που έχουν κατοχυρώσει και αναδείξει το in.gr, ως το πρώτο και εγκυρότερο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης αποτέλεσαν τα κριτήρια επικογής και για την ανάρτηση των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων.

Ακολουθεί η εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία – πρόσκληση της Δημοσιογράφου Σεναριογράφου κ. Έλενας Ακρίτα.

[[{"fid":"853448","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ