Τις περισσότερες πιθανότητες συγκενρώνει το σενάριο για παράταση του lockdown, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των ειδικών.
Το σληρότερο lockdown δεν έχει φέρει, μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα που περίμεναν οι ειδικοί και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και ειδικά της Αττικής δεν βελτιώνεται. Με αυτά τα δεδομένα και βάσει των τοποθετήσεων των επιστημόνων, η παράταση του lockdown μέχρι και τα μέσα Μαρτίου θεωρείται τουλάχιστον αναμενόμενη.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναμένεται πλέον να εισηγηθεί την Παρασκευή στην κυβέρνηση την ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα έως τις 8 ή ακόμα και τις 15 Μαρτίου.
Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο για παράταση μίας εβδομάδας, ωστόσο, βάσει των δεδομένων μέχρι στιγμής, δεν αποκλείεται η παράταση δύο εβδομάδων να είναι πιο κοντά.
Αρκετοί από τους επιστήμονες επισημαίνουν πως η μία εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν θα είναι αρκετή και εισηγούνται την επέκταση των περιοριστικών μέτρων για δύο εβδομάδες μετά και την 28η Φεβρουαρίου.
Εξαδάκτυλος: «Μας “φρενάρουν” οι αριθμοί»
«Οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Παράλληλα, τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως ωστόσο τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη «αναστατώνουν» όσα γνώριζαν οι ειδικοί καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.
Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς όπως είπε τα κρούσματα στην πόλη δεν έχουν ουσιώδη διαφορά με της Αθήνας αναλογικά με τον πληθυσμό.
Παγώνη: «Η επιτροπή δεν θα εισηγηθεί το ρίσκο της άρσης των μέτρων»
«Με τον αριθμό των κρουσμάτων και νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες Covid, είναι δύσκολο» σημείωσε στην ΕΡΤ, αναφερόμενη στη συζήτηση των προηγούμενων ημερών για τη χαλάρωση του ολικού lockdown. Είναι «πολύ μεγάλοι οι αριθμοί» είπε και τόνισε πως «δεν μπορεί η επιτροπή να εισηγηθεί τέτοιο ρίσκο. Είναι κατανοητό απ΄όλους».
Παράλληλα, η κα Παγώνη αναφέρθηκε στην εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής, σημειώνοντας πως χθες το βράδυ η πληρότητα ήταν 90%. Η, δε, πληρότητα στις απλές κλίνες ήταν 85%.
Δερμιτζάκης: «Μονόδρομος η παράταση του lockdown»
Ως μονόδρομο χαρακτηρίζει την παράταση του lockdown ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Όπως είπε μιλώντας στο MEGA, «από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockdown, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή».
Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται εν μέσω lockdown, ο κ. Δερμιτζάκης, είπε πως αυτή οφείλεται στο ότι γίνονται πολλές επαφές σε «παρανομία». Όπως εξήγησε: «Όταν κλείνουμε όλες τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης, οι πολίτες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους. Ουσιαστικά, όσο πιο παράνομο είναι κάτι, τόσο πιο ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει μέσα σε κλειστούς χώρους. Η ψυχολογία των πολιτών έχει αλλάξει και λόγω της κούρασης και λόγω της δυνατότητας να ξεφύγουν από το lockdown. Αν δίναμε δυνατότητες να αποσυμπιεστεί κάπως η κοινωνία, θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε ένα μοντέλο ισορροπίας».
Σαρηγιάννης: «Μια εβδομάδα παράτασης δεν είναι αρκετή»
Την ανησυχία του για τη δυναμική διασποράς των μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα στην Αττική, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής τόνισε δε ότι μια εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν είναι αρκετή ώστε να βγει η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας από το «κόκκινο», καθώς όπως ανέφερε η απόδοσή του υπολογίζεται στο 45%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο.
«Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμικής. Η απόδοση του lockdown στην Αττική υπολογίζεται ότι είναι στο 45% που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο η αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου δε θα είναι τόσο μεγάλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.
Αναφορικά με τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, σημείωσε ότι για να θεωρηθεί ασφαλές το άνοιγμα στην Αττική, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 450, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο.
«Η μια εβδομάδα παράτασης του lockdown που θεωρούσα εγώ ούτως ή άλλως αναγκαία, μπορεί και να μη φτάνει αυτή τη στιγμή. Η αποκλιμάκωση μπορεί να είναι σημαντική, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βγάζει την Αττική από το κόκκινο», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποιους δρόμους εντοπίζονται δυσκολίες
Ένα έργο 2.000 ετών που μετέφερε νερό στην Αθήνα ξαναζωντανεύει λόγω της λειψυδρίας
Ισχυρή καταιγίδα πλήττει αυτή την ώρα την πόλη
«Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τα πρωτόκολλα διαδικασίες»
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.