- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Lockdown: Δεδομένη η παράταση - Πότε θα αρθούν τα μέτρα
Οι δύο ημερομηνίες, που έχουν «πέσει» στο τραπέζι
Η παράταση του lockdown είναι πλέον δεδομένη ενώ πλέον συζητείται και είναι υπό διερεύνηση η ακριβής ημερομηνία άρσης των μέτρων.
Δεδομένη θεωρείται η παράταση του lockdown στις «κόκκινες» περιοχές και ειδικότερα στην Αττική, για τουλάχιστον μία ακόμα εβδομάδα. Σκέψεις, ωστόσο, υπάρχουν και για δεύτερη, δεδομένου ότι ακολουθεί το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρα και υπάρχει ο φόβος του συνωστισμού.
Οι ημερομηνίες-κλειδιά, λοιπόν, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, θα είναι η 8η ή 16η Μαρτίου.
Όπως φανερώνουν οι αριθμοί, τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν αποδώσει καρπούς μέχρι στιγμής και τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού δεν πέφτουν στα επιθυμητά επίπεδα. Αντιθέτως, την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε νέα έξαρση στα κρούσματα, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.
«Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ακόμη, ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν προσηλωμένοι στα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Ως προς την ανάγκη παράτασης των μέτρων, όμως, έχουν μιλήσει και ειδικοί με τις προτάσεις του να κάνουν λόγο για παραμονή των αυστηρών περιορισμών για μία ή και δύο εβδομάδες.
Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης προτείνει, χαρακτηριστικά, παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες και εξήγησε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από 1.000.
Πίεση στα νοσοκομεία
Η κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής παραμένει πολύ δύσκολη, καθώς καθημερινά καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 1.913 κρούσματα, εκ των οποίων 869 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας, παράλληλα, σημείωσε πως «η Αττική έχει αυτή την εποχή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο» άρα είναι αυξημένη και η πίεση στο σύστημα Υγείας.
«Την Τρίτη είχαμε 168 εισαγωγές και τη Δευτέρα, είχαμε 186 εισαγωγές. Και η κάλυψη των ΜΕΘ-COVID στην Αττική είναι αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 90% – 235 ΜΕΘ από τις συνολικά 262» ενημέρωσε σχετικά με την εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Για την πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής και την πιθανότητα μίας μικρής παράτασης στο lockdown στο νομό, μίλησε και η Ματίνα Παγώνη.
Η μείωση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια θα έρθει αργότερα καθώς «τώρα μπαίνουμε στο 15ημερο του lockdown» όπως είπε αρχικά ενώ εκτίμησε, ακόμη, πως τα αυστηρά μέτρα ενδέχεται να παραταθούν για ακόμη μία εβδομάδα.
«Σταδιακά πρέπει να γίνει το άνοιγμα, ίσως με αρχή τα σχολεία και τα καταστήματα με κάποιον τρόπο ασφαλές (click away)» σημείωσε η ίδια και αναφέρθηκε στην «έντονη ψυχολογική πίεση» που υφίσταται ο κόσμος.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων
Δύο σεσημασμένοι κακοποιοί ταυτοποιήθηκαν από τη Δίωξη Εκβιαστών για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν
Αυξημένη κίνηση και καθυστερήσεις σε Κηφισό, Κηφισίας, Μεσογείων, Παραλιακή και βασικούς άξονες
Οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τα ουρλιαχτά νεαρής γυναίκας για τον αδελφό της που κινδύνευσε
Δείτε την αναλυτική πρόγνωση για σήμερα Παρασκευή
Κινητοποίηση του Δήμου Περάματος μετά την πυρκαγιά, με αιτήματα δεύτερη έξοδο διαφυγής και ασφάλεια
Καταγγελίες πολιτών για πολύωρη διακοπή ρεύματος και απουσία ενημέρωσης
Οι μεγαλύτερες τιμές καταγράφονται ήδη από τον Μεσοπόλεμο και τη δεκαετία του ’50
Στην ΕΣΗΕΑ την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026 με χαιρετισμούς Παπανδρέου και Σαμαρά
Ιδιωτική χρηματοδότηση 4,7 εκατ. ευρώ για VCRS στα ΚΕΠΑΘΜ μετά την απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.