Ελλαδα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Ένας χρόνος πανδημίας σε 70 εικόνες

Σαν σήμερα, 26 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέρασαν ημέρες πολλές, οι ημέρες έγιναν μήνες και οι μήνες χρόνος. Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα άλλαξε την καθημερινότητα των πολιτών, επηρεάζοντας οικονομία και κοινωνική ζωή. Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η 38χρονη που επιστρέφει από τη Βόρεια Ιταλία ανιχνεύεται θετική στον κορωνοϊό. Ο έλεγχος γίνεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε προειδοποιήσει, μετά τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη, ότι ο κορωνοϊός -αργά ή γρήγορα- θα έρθει και στην Ελλάδα. Το καθημερινό ραντεβού στις 18.00 με τη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας μπαίνει στη ζωή των πολιτών και ο Σωτήρης Τσιόδρας γίνεται ο «νέος αγαπημένος των Ελλήνων», όπως γράφει η γαλλική «Le Figaro» -ένα από τα πολλά διεθνή ΜΜΕ που δεν σταματούν να αποθεώνουν τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο. Μαζί του και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς που ανακοινώνει τους περιορισμούς, επαναλαμβάνοντας τακτικά ότι «τηρούμε τα μέτρα, για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

Με την κυβέρνηση να λαμβάνει άμεσα «δύσκολες» αποφάσεις (ματαίωση καρναβαλικών εκδηλώσεων, κλείσιμο εκκλησιών), το μήνυμα ότι τα πράγματα με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι δύσκολα, έχει σταλεί στους πολίτες. Στις 22 Μαρτίου 2020, ημέρα Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει το πρώτο πανεθνικό lockdown στην Ελλάδα. Απαγόρευση μετακινήσεων και lockdown είναι οι νέες λέξεις που έρχονται να προστεθούν στο καθημερινό λεξιλόγιο, καθώς το «Μένουμε Σπίτι» γίνεται ζητούμενο και τα SMS στο 13033 πραγματικότητα.

Σχολεία, εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ κλείνουν, την ώρα που «φουντώνει» η συζήτηση για τη μάσκα και το αν χρειάζεται, αν πρέπει να γίνει υποχρεωτική. Αντισηπτικά, αποστάσεις, υγιεινή χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού - συνωστισμού, με τους πολίτες να βιώνουν ένα πρωτόγνωρο Πάσχα 2020, γιορτάζοντας την Ανάσταση στο μπαλκόνι. Η Αθήνα κάνει Πάσχα στις ταράτσες με ψησταριές -αυτοσχέδιες και μη- να παίρνουν φωτιά και την απαραίτητη τσίκνα να θολώνει για λίγο τον γαλανό ουρανό εν μέσω του πρώτου lockdown.

Στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη, με την Ιταλία να θρηνεί χιλιάδες νεκρούς και τις εικόνες από το στρατιωτικό κομβόι στο Μπέργκαμο που μεταφέρει πτώματα να γεμίζουν τα social media, η Ελλάδα γίνεται «success story» για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση. Μετά την Πρωτομαγιά ξεκινά η σταδιακή άρση των μέτρων για να ακολουθήσει το άνοιγμα του Τουρισμού το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο ο Πόρος γίνεται το πρώτο μέρος στην Ελλάδα όπου εφαρμόζεται το τοπικό lockdown -μέτρο που ενεργοποιείται μέχρι και σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, όταν το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται επικίνδυνα.

Το φθινόπωρο η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης. Τα κρεβάτια ΜΕΘ γεμίζουν και η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη. Οι νεκροί ξεπερνούν σε ημερήσια βάση τους 100, με τους διασωληνωμένους να σπάνε το «φράγμα» των 600. Η τακτική «ακορντεόν» εφαρμόζεται στην αγορά και την κοινωνία, με την ελπίδα του εμβολίου, όμως, να δυναμώνει καθώς ολοένα και πιο ενθαρρυντικά νέα έρχονται από τις κλινικές δοκιμές. Όταν η Κομισιόν ανάβει το «πράσινο» φως για το εμβόλιο της Pfizer, η Ελλάδα έχει κάνει ήδη την απαραίτητη προετοιμασία και είναι έτοιμη. Η επιχείρηση «Ελευθερία» υλοποιείται βήμα-βήμα και οι πρώτοι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό γίνονται στις 27 Δεκεμβρίου 2020.

Μέσα στο 2021 τα κρούσματα ανεβαίνουν και πάλι. Επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα (παλιά και νέα) σε ένα διαρκές «déjà vu», που κάνει δυσκολότερη την τελική ευθεία σε αυτόν τον «μαραθώνιο» που ξεκίνησε σαν σήμερα στις 26 Φεβρουαρίου 2020, με το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη. Η κακοκαιρία «Μήδεια» και τα χιόνια που φέρνει, κάνει τους πολίτες να ξεχάσουν για λίγο τον κορωνοϊό, ο οποίος όμως επιμένει, συνεχίζοντας να επηρεάζει την καθημερινότητα, την ώρα που ο αγώνας δρόμου για τον εμβολιασμό των πολιτών συνεχίζεται με γρήγορο ρυθμό.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα - Ένας χρόνος: Το χρονικό της πανδημίας σε 70 εικόνες