Ελλαδα

Όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης συμμετείχε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2019 στην Ευρωβουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης συμμετείχε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ
Όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης συμμετείχε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ © ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, όταν ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ήταν μεταξύ των ομιλητών σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2019 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή, μεταξύ άλλων, τον τέως πλέον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

Ειδικότερα, η εκδήλωση είχε τίτλο «Τέχνη, Πολιτική και Κοινωνία: Όταν οι Καλλιτέχνες Αλλάζουν τον Κόσμο. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».

Στο επίσημο site του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν σχετικά με την παρουσία του Δημήτρη Λιγνάδη στην εκδήλωση: O Δημήτρης Λιγνάδης στην παρέμβαση του με θέμα την βιωματική διδασκαλία και την εκπαίδευση μέσω του θεάτρου επεσήμανε ότι «όταν συζητάμε για τις έννοιες πολίτης, πολιτισμός και πολιτική πρέπει να σκεφτούμε την σημασία τους». Για τον κ. Λιγνάδη «οποιαδήποτε πράξη γίνεται δημόσια είναι πολιτική πράξη».

Στην εκδήλωση μίλησαν οι:

Νίκος Τρανός, Γλύπτης, Καθηγητής και Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Γιώργος Χαρβαλιάς, Ζωγράφος, Καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Louise Haxthausen, Διευθύντρια του Γραφείου Διασύνδεσης της UNESCO και Εκπρόσωπος της UNESCO στην Ε.Ε.

Σπυρίδων Συρόπουλος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δημήτρης Λιγνάδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός

Γιάννης Ζουγανέλης, Μουσικός, Ηθοποιός και Καθηγητής στην Ακαδημία του Μονάχου

Λάκης Λαζόπουλος, Συγγραφέας, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

Γιώργος Χωραφάς, Ηθοποιός

Pauline Durand-Vialle, Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών Οπτικοακουστικών Έργων

Σοφία Μουτίδου, Ηθοποιός, Stand-up Comedian και Youtuber

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, Κριτικός Κινηματογράφου, Θεατρολόγος, Σκηνοθέτης

Τζένη Αρσένη, Σκηνοθέτις - Δραματουργός, Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για «πολιτικές ευθύνες» στο θέμα Λιγνάδη και με αίτημα για αποπομπή Μενδώνη 

Σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Επί είκοσι και πλέον ημέρες η χώρα βρίσκεται μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Μπροστά σε ένα μεγάλο έγκλημα, που αφορά βιασμούς ανηλίκων και πιθανότατα κύκλωμα trafficking και παιδεραστίας. Αλλά και σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων.

»Ο κος Μητσοτάκης φέρει βαρύτατη πολιτική ευθύνη. Και καλό είναι τούτη την ώρα να αφήσει τα επικοινωνιακά κόλπα. Το μέγα θέμα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, δεν είναι το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου, αλλά οι βαρύτατες ηθικές και πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνησή του. Τον καλώ, λοιπόν, έστω και εκ των υστέρων, να πράξει το αυτονόητο. Να αποπέμψει τη κυρία Μενδώνη από τα υπουργικά της καθήκοντα. Και να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα αλλά και από τον ελληνικό λαό, για τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησής του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί».

«Στην Κουμουνδούρου μοιάζουν να αγνοούν ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν εμφανίστηκε στο Εθνικό ξαφνικά το 2019»

Μία συνεργασία του Δημήτρη Λιγνάδη με την πρώην υπουργό Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου θυμίζουν από την κυβέρνηση για να αναδείξουν την αντίφαση της στρατηγικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της Λίνας Μενδώνη, που ζητούν μετ’ επιτάσεως την παραίτησή της.

«Στην Κουμουνδούρου μοιάζουν να αγνοούν ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν εμφανίστηκε στο Εθνικό ξαφνικά το 2019. Ήταν Διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Αναπληρωτής Διευθυντής της Δραματικής Σχολής, ενώ τουλάχιστον από το 2000 εργάζεται ετησίως είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ως σκηνοθέτης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και συνεχίζουν λέγοντας πως «πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν η κυρία Λυδία Κονιόρδου, η οποία μετέπειτα, το 2020, ήταν η πρωταγωνίστρια του στους «Πέρσες».

Αντίστοιχες αναφορές έκανε προ ημερών και η κ. Μενδώνη. «Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο κ. Λιγνάδης έχει μια σχέση αδιάληπτη με το Εθνικό Θέατρο από το 1986 μέχρι τώρα» επισήμανε και είπε πως «είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα», είπε η κ. Μενδώνη προσθέτοντας ότι «ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν. Αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή».

Από την δική της πλευρά, η Λυδία Κονιόρδου, τόνισε πως η κ. Μενδώνη θα έπρεπε να «αναλάβει τις ευθύνες της», ενώ την κατηγορεί για απόπειρα συγκάλυψης των κακοποιήσεων. «Την βλέπουμε τώρα να μετακυλύει με εξοργιστικό θράσος την δική της εγκληματική ευθύνη σε αυτούς που συμμετείχαν σαν εργαζόμενοι καλλιτέχνες στην παράσταση του Εθνικού θεάτρου» τόνισε η κ. Κονιόρδου και ζητά την παραίτησή της, μιλώντας για αλαζονεία και αυταρχική αναλγησία».

Στη Βουλή πηγαίνει το θέμα του ελληνικού #MeToo ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Βουλή πηγαίνει το θέμα του ελληνικού #MeToo ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών πως η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες.

«Ο πρωθυπουργός ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Η σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη 

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη, εχθές Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. 

Όπως περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Κρατικού Θεάτρου, οι Εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός, επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που, κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη την σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Ένα modus operandi δηλαδή στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει την βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό - σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή

Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων

Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης

Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου

Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας

Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.

Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος

Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Ο κατηγορούμενος καλείται πλέον με την απολογία που θα δώσει την Τετάρτη το μεσημέρι ενώπιον της ανακρίτριας,να αντικρούσει τόσο την κατηγορία όσο και το νομικό σκεπτικό που οδήγησε στην σύλληψη του και ενδεχομένως τον φέρει αντιμέτωπο με την έκδοση εντάλματος προσωρινής κράτησης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ