- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Lockdown: Τα σενάρια για απαγόρευση κυκλοφορίας, σχολεία, εμπόριο
Κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής
Lockdown: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή για τον κορωνοϊό - Τι εξετάζεται για απαγόρευση κυκλοφορίας, Σαββατοκύριακα, σχολεία και εμπόριο
Ο τετραψήφιος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει θορυβήσει ιδιαίτερα ειδικούς και πολιτική αρχή, οι οποίοι σκέφτονται πώς θα ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας που φαίνεται να παίρνει ανοδική πορεία.
Όλες οι πλευρές συνομολογούν στο ότι ενδεχόμενο κλείσιμο του λιανεμπορίου θα πλήξει ιδιαίτερα τόσο τον ίδιο τον κλάδο όσο και συνολικά την οικονομία της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η σκέψη των ειδικών για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα στην Αττική, ώστε να μην ζημιωθούν σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις του εμπορίου.
Στις «κόκκινες γραμμές» της πολιτικής ηγεσίας φαίνεται να είναι και το κλείσιμο των σχολείων, με τη Νίκη Κεραμέως να δηλώνει, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 πως το θέμα αυτό «δεν υπάρχει καν στην ατζέντα της Επιτροπής».
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, προς το παρόν «δεν υπάρχει εισήγηση ούτε για το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων», ενώ τόνισε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα μετάδοσης εντός των σχολικών συγκροτημάτων «δεν είναι μεγάλο».
«Τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ που γίνονται είναι στο 0,23%, τα κλειστά τμήματα είναι 0,29%, ενώ τα κλειστά σχολεία στο 0,5%» είπε ενδεικτικά η κ. Κεραμέως και σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος πρότεινε να κλείσουν τα γυμνάσια, σημείωσε ότι πρόκειται για «μεμονωμένες δηλώσεις τις οποίες δεν σχολιάζει».
Παράλληλα, η υπουργός απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές άνω των 16 ετών, για μεγαλύτερη συμμετοχή στην πλατφόρμα εθελοντικών τεστ, ενώ δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν όσες φορές θέλουν. Όπως είπε, «υπάρχουν 486 σημεία στη χώρα για την εξέταση και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 έλεγχοι». Επιπλέον, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ» και όπως εξήγησε «αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο αφού δίνει την αντίστοιχη εικόνα των ασυμπτωματικών φορέων».
Κοντοζαμάνης: «Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο μέτρο»
«Κρίσιμη» χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της εξετάζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών.
«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτραό και η κυβέρνηση κινείται βήμα βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών».
Παγώνη: «Όχι» στην απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 για την Αττική
Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, μιλώντας στο MEGA, δεν κρίνει αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε».
«Η σταθεροποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, μαρτυρά ότι η πανδημία βρίσκεται υπό διαχείριση οπότε καινούργια μέτρα στην παρούσα φάση θα ήταν περιττά», τόνισε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε ότι «το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε».
Μάλιστα, η ίδια επεσήμανε ότι δεν είναι καλή ιδέα η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα στην Αθήνα. «Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα», σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες
Η εταιρεία έχει λάβει την απόφαση να αυξήσει τις σουίτες από 30 που είναι σήμερα, σε 171
Πότε θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα
Αγρότες και κτηνοτρόφοι αποχώρησαν δηλώνοντας πως ο αγώνας τους συνεχίζεται
Συναγερμός για ισχυρές βροχές και θυελλώδεις νοτιάδες - Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα Δήμοι και Περιφέρειες
Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Πότε θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Νεφώσεις και τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.