Ελλαδα

Γυμνάσια και Λύκεια: Πώς ανοίγουν από σήμερα | 01.02

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχές - Τι θα γίνει με διαγωνίσματα και βαθμολογίες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εντυπωσιακό mural στον τοίχο σχολείου - Επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 οι μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια
Εντυπωσιακό mural στον τοίχο σχολείου - Επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 οι μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια © EUROKINISSI

Ανοίγουν σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, Γυμνάσια Λύκεια της χώρας με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού - Τι θα γίνει με βαθμολογίες και απουσίες.

Στα θρανία επιστρέφουν, σήμερα, Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς ανοίγουν τα σχολεία στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι στις «κόκκινες» περιοχές, τα μαθήματα στα Λύκεια συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση.

Σε όλη την επικράτεια, όλες οι σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης) συνεχίζουν να λειτουργούν διά ζώσης, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή με δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς που παραμένουν ανοικτοί. «Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς» ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, για το άνοιγμα των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021, η Ελλάδα «χωρίζεται» εκ νέου σε δύο επίπεδα στον Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19. Με βάση αυτόν τον χάρτη, οι περιοχές στη χώρα τοποθετούνται σε δύο επίπεδα: Επίπεδο Α'- επιτήρησης (κίτρινο χρώμα) και Επίπεδο Β' - Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα).

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, τα οποία όσον αφορά στα σχολεία, προβλέπουν ανοιχτά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες, τα οποία και συνεχίζουν να λειτουργούν με μαθήματα διά ζώσης.

Στο Επίπεδο Α', περιοχές σε κίτρινο χρώμα, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια λειτουργούν διά ζώσης. Αυτό σημαίνει ότι τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 οι μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια επιστρέφουν κανονικά στα θρανία, όπως είχε ανακοινώσει και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Στο Επίπεδο Β', δηλαδή στις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Αττική, λειτουργούν διά ζώσης μόνο τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση.

Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 - Με τι μέτρα επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία

Το άνοιγμα των σχολείων και η επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 γίνεται με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του ιού. Ειδικότερα:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
 • Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
 • Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες 
 • Χρήση αντισηπτικών
 • Σχολαστικοί καθαρισμοί
 • Τακτικοί αερισμοί των χώρων
 • Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
 • Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα 
 • Επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα.

Edu.testing.gov.gr - Δωρεάν τεστ για μαθητές Λυκείου που επιστρέφουν στα θρανία

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δίνει τη δυνατότητα για δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

«Έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία» είχε αναφέρει η υπουργός Παιδείας.

Άνοιγμα σχολείων: Στις «κόκκινες περιοχές» (Επίπεδο Β' επιτήρησης στον χάρτη) τα Λύκεια δεν ανοίγουν και τα μαθήματα συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση
Άνοιγμα σχολείων: Στις «κόκκινες περιοχές» (Επίπεδο Β' επιτήρησης στον χάρτη) τα Λύκεια δεν ανοίγουν και τα μαθήματα συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση © EUROKINISSI

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να την αξιοποιήσουν για δωρεάν εξέταση» είχε προσθέσει η Νίκη Κεραμέως

Άνοιγμα σχολείων - Σε ποιες περιοχές ανοίγουν μόνο τα Γυμνάσια και συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση στα Λύκεια

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι «κόκκινες» περιοχές στην Ελλάδα όπου ανοίγουν μόνο τα Γυμνάσια και οι μαθητές Λυκείου συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα, είναι:

 • Περιφερειακή Ενότητα Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας των νήσων
 • ​Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
 • Δήμος Εορδαίας (Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης)
 • Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας (Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας)
 • Δήμος Σπάρτης (Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας)
 • Δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου (Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας)
 • Δήμος Νέας Προποντίδας (Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής)
 • Δήμος Πατρέων (Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας)
 • Δήμος Θήρας (Περιφερειακή Ενότητα Θήρας)
 • Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου.

Άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 - Τι θα γίνει με διαγωνίσματα, βαθμολογίες και απουσίες

Το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται να συνοδευτεί από πολλά διαγωνίσματα, στο πλαίσιο της βαθμολόγησης των μαθητών, ενώ ερώτημα παραμένει πώς θα διαμορφωθεί η βαθμολογία για το Α' τετράμηνο.

Από το Υπουργείο Παιδείας, με σχετικές εγκυκλίους, έχει προβλεφθεί αρχικά η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α' τετραμήνου στο Β', σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή εγκαίρως η γραπτή δοκιμασία διά ζώσης. Έτσι, δεν αποκλείεται οι βαθμολογίες του Α' τετραμήνου να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοση στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν οι μαθητές στις αίθουσες διά ζώσης.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για μη κατάθεση βαθμολογίας σε κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχτηκε λιγότερο από δέκα 10 ώρες στο Α' τετράμηνο και με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών τους.

Όσον αφορά στην καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (σ.σ. δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ