Ελλαδα

Koρωνοϊός: «Κοκκινίζει» η Αττική - Τα σχέδια για σχολεία- εμπόριο

Tι προβληματίζει τους ειδικούς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο στην Αττική
Στιγμιότυπο στην Αττική © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δυσκολεύει η προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αττική - Οι σχεδιασμοί για σχολεία και λιανεμπόριο

Οι λοιμωξιολογόγοι της επιτροπής για τον κορωνοϊό εισηγούνται στην κυβέρνηση την αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική, ή αναμένεται να μπει στις «κόκκινες» περιοχές, υπό τον φόβο ενός τσουνάμι κρουσμάτων.

Την απόφαση αυτή έλαβε αργά το απόγευμα η υποεπιτροπή που απαρτίζεται μόνο από λοιμωξιολόγους, ενώ θα την εξετάσει αύριο η ολομέλεια της επιτροπής για την πανδημία (με τη συμμετοχή Χαρδαλιά κ.λπ), που θα κάνει την τελική εισήγησή της στον πρωθυπουργό.

Οι πληροφορίες ήθελαν τους ειδικούς της επιτροπής για την πανδημία του κορωνοϊού να συνεδριάζουν σήμερα αναφορικά με τις αποφάσεις για τα σχολεία, καθώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα γυμνάσια και λύκεια επρόκειτο να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως στις «κόκκινες περιοχές» θα παραμείνουν κλειστά τα λύκεια, ενώ ορισμένοι λοιμωξιολόγοι συνιστούν να μην ανοίξουν ούτε τα γυμνάσια σε αυτές τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Αρκετά μέλη της επιτροπής εισηγούνται να μην ανοίξουν καθόλου γυμνάσια και λύκεια, αλλά μόνο η Γ' Λυκείου λόγω Πανελλαδικών.

Τι συζητείται για το λιανεμπόριο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 716 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την Τετάρτη, την ώρα που τα τεστ σε όλη τη χώρα παρέμειναν σε υψηλό αριθμό.

Επίσης, στην επιτροπή υπάρχει σκληρή αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το λιανεμπόριο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Πιθανότερο είναι να επιλεγεί η λύση του click away στο λιανεμπόριο, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις να επιλεγεί η λύση του ραντεβού για ένδυση και υπόδηση.

Μητσοτάκης: Aνοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν - Κλείνουμε όταν αυξάνονται 

Επιχειρώντας να αποφύγουν τα χειρότερα, οι επιστήμονες δεν δίστασαν χθες να θέσουν την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας σε …καταστολή, με τη δέσμη μέτρων που επίκειται να εφαρμοστούν σε όλη την έκταση της περιφέρειας να αποτελεί ένα από τα σημερινά ζητούμενα για το κυβερνητικό επιτελείο. Παρότι η εισήγηση των ειδικών θα τύχει βαθύτερης επεξεργασίας σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου (στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης για τον κορονοϊό παρουσία του Πρωθυπουργού), ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε χθες τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική».

«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις των επιστημόνων, όποιες και αν είναι αυτές.

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», περιέγραψε σχετικά ο Πρωθυπουργός, θέτοντας επίσημα πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων περιορισμών.

313 κρούσματα χθες στην Αττική

Πάντως, τα χθεσινά κρούσματα στο λεκανοπέδιο δεν άφηναν πολλά περιθώρια ελιγμών στους ειδικούς, αφού από τα 716 συνολικά νέα περιστατικά, στην περιφέρεια Αττικής καταγράφηκαν τα εξής:

Αναλυτικά:

  • 39 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
  • 52 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • 53 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
  • 71 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • 28 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
  • 56 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ