Ελλαδα

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο δεν συνδέεται με διασωλήνωση στο Θριάσιο

Στη ΜΕΘ παραμένει ο αναπληρωτής διοικητής - Τα δύο βασικά σενάρια σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θριάσιο Νοσοκομείο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Θριάσιο Νοσοκομείο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) / © EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο αναπληρωτής διοικητής στο Θριάσιο Νοσοκομείο διασωληνώθηκε, με Μαρία Θεοδωρίδου και Ηλία Μόσιαλο να εξηγούν τι μπορεί να έχει συμβεί μετά τον εμβολιασμό του.

Κατηγορηματική ήταν η Μαρία Θεοδωρίδου για την υπόθεση με τον αναπληρωτή διοικητή στο Θριάσιο Νοσοκομείο που διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τοποθετήθηκε για το θέμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πολιτών στην Ελλάδα με εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση -πλην της χρονικής- του εμβολίου για τον κορωνοϊό που έκανε ο αναπληρωτής διοικητής του Θριασίου και της μετέπειτα εισαγωγής του στη ΜΕΘ. Ειδικότερα, η κα Θεοδωρίδου κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στο γεγονός ότι τρεις ημέρες μετά ο αναπληρωτής διοικητής στο Θριάσιο Νοσοκομείο εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια και διασωληνώθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

«Υπάρχει προφανώς χρονικός συσχετισμός, καθώς εμβολιάστηκε και έπειτα από δύο ημέρες εμφάνισε την αναπνευστική ανεπάρκεια. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη συσχέτιση. Το περιστατικό κινητοποίησε την προβλεπόμενη διαδικασία στον ΕΟΦ, δηλαδή συμπληρώθηκε η κίτρινη κάρτα για τις παρενέργειες όπως γίνεται σε κάθε σημαντικό περιστατικό που χρονικά ακολουθεί τη χορήγηση ενός φαρμάκου ή ενός εμβολίου» εξήγησε η κα Θεοδωρίδου.

Και πρόσθεσε ότι ο 54χρονος υποδιοικητής αποδείχτηκε πως έπασχε από υποκείμενο νόσημα, ενώ -όπως είπε- ο ασθενής είναι σίγουρο ότι δεν είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. «Υποβλήθηκε σε 4 τεστ για κορωνοϊό και όλα ήταν αρνητικά. Οπότε έχει αποκλειστεί η περίπτωση» ξεκαθάρισε.

Θριάσιο Νοσοκομείο: Διασωληνωμένος ο 54χρονος αναπληρωτής διοικητής που έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Ο 54χρονος, εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού την προηγούμενη Τετάρτη.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όμως, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς κρίθηκε επιβεβλημένη η διασωλήνωσή του καθώς διαγνώστηκε αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού.

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του πως ο αναπληρωτής διοικητής εμβολιάστηκε και εξετάστηκε το ιστορικό του για αλλεργίες, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει συσχέτιση του εμβολιασμού με τη λοίμωξη που εμφάνισε.

Ηλίας Μόσιαλος για αναπληρωτή διοικητή στο Θριάσιο Νοσοκομείο - Τα δύο σενάρια για το τι συνέβη

Σε ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος αναφέρεται στην περίπτωση του αναπληρωτή διοικητή στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ο οποίος διασωληνώθηκε. Αναλυτικά:

» Διάφορα δημοσιεύματα σήμερα αναφέρονται στον αναπληρωτή διοικητή νοσοκομείου που βρίσκεται διασωληνωμένος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Του εύχομαι περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Ο διοικητής, δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, και εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού την προηγούμενη Τετάρτη. Υποβλήθηκε σε τεστ για κορωνοϊό που ήταν αρνητικό και δεν είχε συμπτώματα. Παραμονή Πρωτοχρονιάς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και την Πρωτοχρονιά διασωληνώθηκε.

» Η επιδείνωση της υγείας του δεν συνδέεται με τον εμβολιασμό του την προηγούμενη Κυριακή, όπως διάφοροι διατείνονται. Τι έγινε όμως εδώ; Δύο εκδοχές:

» Είναι πιθανό η έναρξη της λοίμωξης να είχε προηγηθεί του εμβολιασμού. Να νόσησε τις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό του. Αν κάποιος νοσήσει τις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό του, αυτό δεν σημαίνει πως ο εμβολιασμός έχει αποτύχει ή πως ‘κόλλησε τον ιό’ κάνοντας το εμβόλιο.

» H ανοσοπροστασία από το εμβόλιο ξεκινά κάποιο διάστημα μετά την πρώτη δόση αλλά δεν είναι πλήρης. Χρειάζεται και η δεύτερη δόση του εμβολίου και τουλάχιστον 1 εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση για να αποκτήσουμε πλήρη ανοσοπροστασία από τον ιό.

» Αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer οι μελέτες δείχνουν πως η προστασία αρχίζει 12 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Στην περίπτωση του εμβολίου της Moderna οι μελέτες δείχνουν σημαντική ανοσοπροστασία μετά τις 14 ημέρες και για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις 21 ημέρες.

» Επιπλέον, οι δημοσιευμένες μελέτες αναφορικά με τρία αυτά εμβόλια μας δίνουν την αποτελεσματικότητα και τα αντίστοιχα διαστήματα εμπιστοσύνης της κάθε κλινικής μελέτης:

• Pfizer: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 95% (95% διάστημα εμπιστοσύνης: 90.3 -97.6).

• Moderna: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 94,1% (95% διάστημα εμπιστοσύνης: 89,3 έως 96,8%).

• AstraZeneca: 14 ημέρες μετά την δεύτερη δόση, η συνολική αποτελεσματικότητα ανέρχεται στο 70·4% (95% διάστημα εμπιστοσύνης: 54·8 - 80·6). Για το γκρουπ που είχε λάβει 2 τυπικές δόσεις η αποτελεσματικότητα ήταν 62·1% (με 95% διάστημα εμπιστοσύνης: 41·0 - 75·7) ενώ για το γκρουπ που είχε λάβει χαμηλή πρώτη δόση και τυπική δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα καταγράφηκε στο 90% (με 95% διάστημα εμπιστοσύνης: 67·4 -97·0). Αναφέρω εδώ μερικές από τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την κλινική δοκιμή της Οξφόρδης/ AstraZeneca.

» Τι δείχνουν τα δημοσιευμένα στοιχεία; Αρχικά η κλινική δοκιμή είχε προγραμματιστεί με δοσολογία της μίας δόσης, αλλά προστέθηκε μια αναμνηστική δόση όταν οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι αυτό πιθανότατα θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα. Κάποιοι εθελοντές έλαβαν λοιπόν την δεύτερη δόση μήνες μετά την έναρξη της δοκιμής, και το μεσοδιάστημα ήταν διαφορετικό ανάλογα το ηλικιακό γκρουπ, ενώ υπήρξε και το ζήτημα της διαφορετικής δοσολογίας.

» Τα αποτελέσματα αποτελεσματικότητας που αναφέρονται υποδηλώνουν αποτελεσματικότητα ~ 60% για την ομάδα που έλαβε 2 τυπικές δόσεις και ~ 90% για την ομάδα που έλαβε αρχικά τη μισή και στη συνέχεια την τυπική δόση του εμβολίου. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι αν αυτές οι διαφορές οφείλονται στη χαμηλότερη πρώτη δόση, στους νεότερους συμμετέχοντες ή στα μεγαλύτερα κενά μεταξύ των δόσεων.

» Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μεταξύ των ηλικιών 18-55 ετών ήταν 59% για το σχήμα με τις 2 τυπικές δόσεις, έναντι του 90% για όσους έλαβαν μισή και μετά τυπική δόση. Οι διαφορές στα μεσοδιαστήματα δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα σε αυτήν την ανάλυση. Αυτό άραγε οφείλεται στη δοσολογία ή στη χρονική διαφορά μεταξύ των δυο δόσεων; Δεν το γνωρίζουμε ακόμα».

«Τι σημαίνουν αυτά; Και μετά τη δεύτερη δόση ένα μικρό ποσοστό των εμβολιασθέντων δεν θα έχει ανοσοπροστασία. Θα πρέπει όμως να προσέχουμε και στο μεσοδιάστημα των δυο δόσεων και για κάποιο διάστημα μετά» καταλήγει ο Ηλίας Μόσιαλος για τον αναπληρωτή διοικητή στο Θριάσιο Νοσοκομείο που διασωληνώθηκε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ