Ελλαδα

Θεοδωρίδου: Γιατί ήρθαν τόσο γρήγορα τα εμβόλια

Η απάντηση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου © EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Μαρία Θεοδωρίδου: Τι είπε η καθηγήτρια για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και το εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών στη χώρα μας, στο λόγο για τον οποίο καταφέραμε να έχουμε τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. 

«Το 2020 ξεκίνησε με μια απρόβλεπτη, αναπάντεχη απειλή για την ανθρωπότητα, όμως στο τέλος περιμένει η ελπίδα και η ελπίδα είναι το εμβόλιο. Σε ταχύτατο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με τον χρόνο που απαιτείτο, επετεύχθη η παρασκευή νέων εμβολίων. Ο λόγος οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και φυσικά στην πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου. 

Όπως υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου, οι εμβολιασμοί είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Από τον ΠΟΥ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατ. ζωές. Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που σήμερα εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου και τόνισε: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%.

Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού

Η πρώτη παρτίδα των εμβολίων αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου. Την επόμενη ημέρα, στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα πρώτα νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα. Στις 28 Δεκεμβρίου θα παραδοθούν παρτίδες στα υπόλοιπα νοσοκομεία αναφοράς στην επικράτεια για τον εμβολιασμό των υγειονομικών Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε λάβει 1.265.550 δόσεις μόνο από την Pfizer/BioNTech. 

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, «τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους. Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε πέντε τέτοιους χώρους. Στη διανομή θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές». 

Αναφερόμενος στην ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας είπε ότι στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων. Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις. Έως το τέλος Μαρτίου 1.665.550 δόσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ