Ελλαδα

Σύψας: Ίσως να έχουμε κάθε χειμώνα κορωνοϊό

«Να αυτοσυγκρατηθούμε για να μην έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την πλατεία Συντάγματος
Στιγμιότυπο από την πλατεία Συντάγματος © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σύψας: Τι δήλωσε ο λοιμωξιολόγος για τα άτομα στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, την αυξημένη κίνηση στο δρόμο και το εμβόλιο.

O λοιμωξιολόγος, Νικόλαος Σύψας, αναφέρθηκε στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους και σημείωσε ότι τον προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρόμοιες εικόνες είδαμε στο Λονδίνο και οδήγησαν σε σκληρό lockdown.

«Το πιο σωστό για να μην έχουμε διασπορά είναι να περάσουμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που μένουμε στο ίδιο σπίτι. Μην μπλέκουμε με αριθμούς», είπε ο κ. Σύψας σε συνέντευξή του στο Mega. «Είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη».

O λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι σήμερα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ημερομηνία αυτή, αλλά και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. «Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι΄ αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό. Προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, ο κ. Σύψας σημείωσε ότι θα κάνει από τους πρώτους το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού ο λοιμωξιολόγος είπε ότι «τα στοιχεία που έχουμε για την Ελλάδα, είναι πως τα στελέχη τώρα, είναι τα ίδια με εκείνα που κυκλοφορούσαν τον Μάρτιο. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με χειρότερη νόσηση, ή αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ή κίνδυνο επαναλοίμωξης».

Ο κ. Σύψας έδωσε την απάντησή του και στο πόσο κρατάει η ανοσία από το εμβόλιο, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως του χρόνου ξανακληθούμε να κάνουμε το εμβόλιο, ή να κληθούμε και νωρίτερα, ενδεχομένως για να αντιμετωπίσουμε στελέχη του ιού». Όπως είπε, θα έχει τη μορφή που έχει τώρα η εποχική γρίπη και θα μας «επισκέπτεται» κάθε χειμώνα.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ