Ελλαδα

Δήμαρχος χαρακτήρισε ΑμεΑ ως «σακατεμένους» -Το σχόλιο Μιχαηλίδου

Σάλος για τη δήλωση - ντροπή που έκανε ο επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Ζάκυνθο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δόμνα Μιχαηλίδου
Δόμνα Μιχαηλίδου © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ανάρτηση από τη Δόμνα Μιχαηλίδου για την απαράδεκτη δήλωση του δημάρχου Ζακύνθου για τα ΑμεΑ - Ο Νικήτας Αρετάκης έκανε λόγο για «σακατεμένους».

Θέση για το ζήτημα που προέκυψε μετά τα απαράδεκτα σχόλια από δήμαρχο νησιού για τις προσλήψεις ΑμεΑ πήρε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο Νικήτας Αρετάκης, δήμαρχος Ζακύνθου, χαρακτήρισε «σακατεμένους» τα ΑμεΑ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την επιχείρηση Ύδρευσης και Ηλεκτρισμού Ζακύνθου (ΔΕΥΑΖ).

«Αυτό το μπάχαλο της επιχείρησης θέλεις εσύ, έτσι; Να πάρουμε επιδοτούμενους, να πάρουμε άσχετους να δουλεύουν ένα διάστημα και να φεύγουν μετά, να μην έχουν επιμέτρηση, να μην έχουμε οργάνωση στο τμήμα και περιμένεις να πάμε μπροστά. Με επιδοτούμενους και με ανθρώπους που δεν μπορούν να δουλέψουν, σακατεμένους, θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ, έτσι;» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το αν θα προσληφθούν μέσω ΟΑΕΔ στην επιχείρηση άτομα με ευπάθειες, ΑμεΑ και εργαζόμενοι που είναι κοντά στη σύνταξη.

Και πρόσθεσε ο Νικήτας Αρετάκης: «Με σακατεμένους θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ, έτσι; Με αυτούς θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ;».

Η απαράδεκτη αυτή δήλωση από τον δήμαρχο Ζακύνθου προκάλεσε σάλο, κάνοντας άνω κάτω το νησί. Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες Ζακύνθου «ΟΙ Ποπολάροι». Σε αυτήν επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Χρησιμοποιώντας τέτοιους χαρακτηρισμούς, όχι μόνο προσβάλλετε τα Άτομα με Αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αλλά και την ανθρώπινη ύπαρξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Σημειώνεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου 2020 ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνουν έμφαση στην ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και αλλαγής του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι με αναπηρία.

Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί για ΑμεΑ από δήμαρχο Ζακύνθου | Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 7/12/20 | OPEN TV

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πώς σχολιάζει τη δήλωση-ντροπή του δημάρχου Ζακύνθου για τα ΑμεΑ και τους «σακατεμένους»

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε την παρακάτω ανάρτηση: 

«Η ενσωμάτωση των συμπολιτών μας με αναπηρία στην κοινωνική και οικονομική ζωή είναι αυτονόητο δικαίωμά τους και η εργασία είναι βασική προϋπόθεση για να το πετύχουν. Οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν τους προσβάλλουν στο ελάχιστο, προσβάλλουν όμως τα μέγιστα όποιον σκέφτεται με αυτό τον τρόπο.

Ο Νικήτας Αρετάκης, δήμαρχος Ζακύνθου, που χαρακτήρισε «σακατεμένους» τα ΑμεΑ
Ο Νικήτας Αρετάκης, δήμαρχος Ζακύνθου, που χαρακτήρισε «σακατεμένους» τα ΑμεΑ © imerazante.gr

» Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δουλεύουμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης απασχολούνται μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πρώτη φορά, συμπολίτες μας με αναπηρίες. Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία έχουμε αποτυπώσει με σαφείς και μετρήσιμους στόχους όλες τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε για να κάνουμε πραγματικότητα την ισότιμη αντιμετώπισή τους στην εργασία και στην κοινωνία».

Η ανάρτηση που έκανε στο Facebook η Δόμνα Μιχαηλίδου μετά τη δήλωση - ντροπή του δημάρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη για τα ΑμεΑ, συνοδεύεται και από ένα σκίτσο.

 

Η ενσωμάτωση των συμπολιτών μας με αναπηρία στην κοινωνική και οικονομική ζωή είναι αυτονόητο δικαίωμά τους και η...

Δημοσιεύτηκε από Δόμνα Μιχαηλίδου - Domna Michailidou στις Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2020

 

Το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες Ζακύνθου «καρφώνει» τον δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη που έκανε λόγο για «σακατεμένους» - Η ανακοίνωση

«Το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες Ζακύνθου "ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ" καταδικάζει τις δηλώσεις σας, για τους ρατσιστικούς και άκρως ντροπιαστικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήσατε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ζακύνθου, όταν συζητήθηκε το θέμα περί πρόσληψης ατόμων μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών και ανέργων από Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αποκαλώντας τους ως: "άχρηστους", "άσχετους" και "σακατεμένους".

» Τέτοιοι χαρακτηρισμοί παραβιάζουν το Σύνταγμα της Χώρας, την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καθώς και τις ηθικές αρχές συνύπαρξης όλων των ατόμων των πολιτισμένων κοινωνιών.

» Στόχος του Σωματείου μας, είναι η άρση των εμποδίων που οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση των ατόμων με αναπηρίες, έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες και να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής (κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής, οικονομικής) καθώς και η καταπολέμηση της διάκρισης που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία στην εργασία.

» Χρησιμοποιώντας τέτοιους χαρακτηρισμούς, όχι μόνο προσβάλλετε τα Άτομα με Αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αλλά και την ανθρώπινη ύπαρξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Για αυτό το λόγο ως Σωματείο που στόχο έχει την προάσπιση και στήριξη των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία σας καλούμε να λογοδοτήσετε για αυτές τις δηλώσεις σας, που το μόνο που μπορούν να προσκαλέσουν είναι αίσθημα ντροπής και αποτροπιασμού» καταλήγει το κείμενο κατά του δημάρχου Νικήτα Αρετάκη που χαρακτήρισε «σακατεμένους» τα ΑμεΑ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ