Ελλαδα

Κορωνοϊός και lockdown: Δύσκολες οι επόμενες 7 ημέρες

2.013 νέα κρούσματα, 101 νεκροί και 607 διασωληνωμένοι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλα τα νεότερα για τον κορωνοϊό, τα κρούσματα, την κατάσταση στις ΜΕΘ και το lockdown στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Ολοκληρώθηκε η live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό, τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ και το lockdown.

Η ενημέρωση έγινε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη». Όπως είπε, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 545 νέες μολύνσεις Covid-19 στη Θεσσαλονίκη319 στην Αττική, 106 στη Λάρισα, 93 στις Σέρρες και 80 στη Μαγνησία. «Δεν λέει να φύγει το δεύτερο κύμα» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη με βάση τα κρούσματα είναι η 17η και με βάση τους νεκρούς η 16η.

«Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει βαρύ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, από την οποία έγινε για πρώτη φορά και αεροδιακομιδή διασωληνωμένων ασθενών» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή «περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα μας».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «4.500 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων το 1/4 στη Θεσσαλονίκη», προσθέτοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος των θανάτων/ημέρα ήταν 85. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να δέχεται ισχυρές πιέσεις για 7 έως 14 ημέρες.

Αναφορικά με το lockdown είπε ότι θα ανοίξουν επιχειρήσεις, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

 

Νίκος Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές που το ιικό φορτίο είναι βαρύ

Από τη μεριά του ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού επανέλαβε ότι το lockdown για τον κορωνοϊό παρατείνεται έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2020, ανακοίνωσε ότι 18 περιφέρειες της χώρας παραμένουν στο «κόκκινο».

Ειδικότερα, οι περιοχές αυτές είναι η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τρεις περιφέρειες στη Δυτική Ελλάδα, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Σταμπουλίδης - Κορωνοϊός: Μπαίνει πλαφόν στην ανώτατη τιμή για μοριακό τεστ και rapid test

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της live ενημέρωσης για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας ότι μπαίνει πλαφόν στην ανώτατη τιμή για μοριακό τεστ και rapid test για τον κορωνοϊό μετά τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και ασύμμετρων ανατιμήσεων.

«Μέλημα μας ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς, που όμως τώρα βρίσκεται σε αναστολή. Γνωρίζοντας ότι για λόγους πρόληψης γίνεται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσης, με σχετική τροπολογία» ανέφερε, γνωστοποιώντας ότι η ανώτατη τιμή για το μοριακό τεστ ορίζεται στα 40 ευρώ και του rapid test στα 10 ευρώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις