Visual Browsing

Μπαίνει πλαφόν από την κυβέρνηση σε μοριακό τεστ και rapid test

Κορωνοϊός: Στα 40 ευρώ η ανώτατη τιμή για μοριακό τεστ μετά το πλαφόν που βάζει η κυβέρνηση
Κορωνοϊός: Στα 40 ευρώ η ανώτατη τιμή για μοριακό τεστ μετά το πλαφόν που βάζει η κυβέρνηση © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Ποια είναι η ανώτατη τιμή - Τι ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης
  • A-
  • A+
0
Η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στην ανώτατη τιμή για μοριακό τεστ και rapid test μετά τα φαινόμενα κερδοσκοπίας εν μέσω κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Σταμπουλίδης.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην προσπάθειά του να σταματήσει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και ασύμμετρων ανατιμήσεων που παρατηρήθηκαν στην αγορά, βάζει πλαφόν στην ανώτατη τιμή για μοριακό τεστ και rapid test για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, ορίζεται ανώτατη τιμή 40 ευρώ για το μοριακό τεστ κορωνοϊού και τα 10 ευρώ για το rapid test.

Την ανακοίνωση έκανε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης κατά τη διάρκεια της live ενημέρωσης για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

«Σήμερα και γνωρίζοντας πλέον ότι για λόγους πρόληψης, γίνεται ευρεία χρήση των τεστ ανίχνευσης του ιού από τους πολίτες, είτε κατά μόνας, είτε από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των υπαλλήλων τους, έχοντας πρώτιστα διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών και συνάμα έχοντας προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσής τους» ανέφερε.

Σχετικα
ECDC - Κορωνοϊός: «Πράσινη» ξανά η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας
ECDC - Κορωνοϊός: «Πράσινη» ξανά η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας

Και πρόσθεσε: «Μέλημα μας ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς, που όμως τώρα βρίσκεται σε αναστολή. Γνωρίζοντας ότι για λόγους πρόληψης γίνεται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσης, με σχετική τροπολογία» ανέφερε μεταξύ άλλων».

«Η κυβέρνηση έχει εξ αρχής θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα της, τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτή. Και οι δύο παράμετροι είναι αδιαπραγμάτευτοι για εμάς» υπογράμμισε επίσης.

2.013 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
2.013 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 © athensvoice.gr/koronoios
Σχετικα
«Όχι» από Μέρκελ σε εξομοίωση εμβολιασμένων και όσων έκαναν τεστ
«Όχι» από Μέρκελ σε εξομοίωση εμβολιασμένων και όσων έκαναν τεστ

Και γνωστοποίησε ότι «ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών».

Σταμπουλίδης: Πότε ξεκινά να ισχύει το πλαφόν στην τιμή για μοριακό τεστ και rapid test κορωνοϊού

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, «αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της διάταξης, θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορωνοϊού SARS-CoV-2, σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας».

Πώς η κυβέρνηση «θωράκισε» εν μέσω κορωνοϊού την τροφοδοσία της αγοράς και την πρόσβαση των πολιτών σε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό κόστος 

«Από την πρώτη κιόλας στιγμή της πανδημίας που ενέσκηψε στην χώρα και την εξ αυτής υγειονομική κρίση, που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μερίμνησαν άμεσα, επιστρατεύοντας θεσμικά και τεχνικά εργαλεία, τα οποία διασφάλισαν:

  • Την απρόσκοπτη και συνεχή τροφοδοσία της αγοράς.
  • Την επάρκεια αγαθών υγειονομικής προστασίας (δυνατότητα εγχώριας παραγωγής αντισηπτικών, μασκών κ.α εκμηδενίζοντας τον χρόνο αδειοδότησης).
  • Την πρόσβαση των πολιτών σε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό κόστος».

Αυτά ανέφερε ακόμη ο κ. Σταμπουλίδης. Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αγορά. Αναλυτικά:

«1. Αναπτύξαμε και θέσαμε σε εφαρμογή την ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής, με την οποία οι καταναλωτές μπορούν πλέον να συγκρίνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων μεταξύ των σούπερ μάρκετ, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις τιμές.

» 2. Πρώτοι στην Ευρώπη ενεργοποιήσαμε το Μητρώο Καταγραφής Αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού, έχοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο της επάρκειας των αγαθών στην ιδιωτική οικονομία.

» 3. Μειώσαμε τον ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μεγάλη γκάμα αγαθών, που είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, μειώνοντας δραστικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών.

» 4. Θεσπίσαμε το σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους σε αγαθά και υπηρεσίες, οριζόμενο ίδιο με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός περιοριστικών μέτρων, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κερδοσκοπία, επιτυγχάνοντας την διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού και προστατεύοντας εν τέλει τα εισοδήματα των πολιτών.

» 5. Αναβαθμίσαμε την υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών 1520. Περισσότεροι από 300.000 καταναλωτές και επαγγελματίες, έχουν εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά έως σήμερα.

» 6. Εποπτεύσαμε με τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό παρόντα (ΕΛΑΣ-ΔΙΜΕΑ-ΕΑΔ-ΛΣ-ΣΕΠΕ-Δημοτικές Αστυνομίες) την τήρηση των μέτρων για την προστασία των πολιτών, πραγματοποιώντας περισσότερους από 660 χιλιάδες ελέγχους ανά την επικράτεια».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε την κοινωνία από κάθε αθέμιτη εμπορική πρακτική. Όποτε και όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών» κατέληξε ο κ. Σταμπουλίδης, έχοντας γνωστοποιήσει νωρίτερα ότι μπαίνει πλαφόν στην τιμή για μοριακό τεστ και rapid test.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5