Ελλαδα

Μανιτάκης-Πολυτεχνείο: Δικαιολογημένη η λήψη περιοριστικών μέτρων

Τι λέει ο συνταγματολόγος για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντώνης Μανιτάκης
Αντώνης Μανιτάκης © EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Δικαιολογημένη η λήψη περιοριστικών μέτρων όταν διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία», αναφέρει ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κορυφαίος συνταγματολόγος και πρώην υπουργός προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρήτα και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικρατεία, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ο Νίκος Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.

»Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις για την απαγόρευση συναθροίσεων και πως «η ελληνική αστυνομία θα είναι στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσει τους συμπολίτες μας από την πανδημία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ