Ελλαδα

Υπ. Παιδείας- e-ψηφοφορία: «Μεγάλη τομή», 90% αποχή

«Πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης», σημειώνει το υπουργείο

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το υπουργείο Παιδείας
Το υπουργείο Παιδείας © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ

E-ψηφοφορία στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών: Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια θα αρκεστεί το υπουργείο Παιδείας και η Νίκη Κεραμέως μετά την αποχή του 90% περίπου των εκπαιδευτικών από τη διαδικασία, αλλά και έπειτα από τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με πηγές από το υπ. Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως δεν προτίθεται να απαντήσει στην κριτική των δύο κομμάτων για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Άλλωστε, από το περασμένο Σάββατο, ημέρα διεξαγωγής της e-ψηφοφορίας, πέραν του καλέσματος προς τους εκπαιδευτικούς, που απηύθυνε το πρωί της 7ης Νοεμβρίου, δεν έχει κάνει άλλη αναφορά στην εκλογική διαδικασία μέσα από τους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media.

Το υπουργείο Παιδείας «δεν έπεσε από τα σύννεφα» για το ποσοστό της αποχής και το γεγονός ότι μόλις 13.168 ψηφοφόροι «προσήλθαν» στις e-κάλπες. Από την πρώτη στιγμή ομοσπονδίες εκπαιδευτικών είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους ως προς τον τρόπο διεξαγωγή της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για εκλογές-παρωδία.  

Ωστόσο, αυτό που προκρίνει το υπουργείο, δηλώνοντας ικανοποιημένο, είναι ότι το Σάββατο «πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης. Η απρόσκοπτη διενέργεια των εκλογών κατέστη εφικτή, με απόλυτη διασφάλιση του απόρρητου, της αδιαβλητότητας και της αξιοπιστίας της διαδικασίας, και τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγεία».

Φίλης: Η κυβέρνηση είναι πια εντελώς γυμνή στο χώρο της εκπαίδευσης

«Θα περίμενε κανείς αντίθετα, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, να έδειχνε η υπουργός μια στοιχειώδη ευαισθησία, υποβάλλοντας την παραίτησή της», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση είναι πια εντελώς γυμνή στο χώρο της εκπαίδευσης».

«Δεν αποδοκιμάζεται ένα πρόσωπο μόνο, όσο κι αν το πολιτικό του ύφος έχει κι αυτό παίξει το ρόλο του. Αποδοκιμάζεται η πολιτική της απορρύθμισης της εκπαίδευσης, της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, της λιγότερης δημοκρατίας στα σχολεία, η πολιτική της ‘μιας τιμωρίας σε κάθε πρόβλημα’», προσέθεσε ο Νίκος Φίλης και σημείωσε ότι τα «ποσοστά αποχής άνω του 90% ήταν ένα ακόμα ράπισμα στα “Εντέλλεσθε” με τα οποία ξέρουν να επικοινωνούν με την εκπαιδευτική κοινότητα. Είχε προηγηθεί η ακύρωση στην πράξη της “ζωντανής κάμερας” μέσα από την τάξη και η αυτονόητη δημοκρατική ανυπακοή στην κατάδοση και τον αποκλεισμό από τα μαθήματα των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις».

ΚΙΝΑΛ: Η κ. Κεραμέως έχει αποτύχει

Με τη σειρά του και το Κίνημα Αλλαγής στράφηκε με ανακοίνωσή του κατά της υπουργού Παιδείας, σχολιάζοντας: «η κ. Κεραμέως έχει αποτύχει».

«Η ίδια η Υπουργός ανέδειξε την ηλεκτρονική ψηφοφορία σε μείζον πολιτικό ζήτημα – ως μετωπική διαμάχη της με τους εκπαιδευτικούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής και προσέθεσε: «Μια απόρριψη τέτοιας έκτασης δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο μέτρο του ΥΠΑΙΘ. Αφορά τη συνολική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, μια πολιτική αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης, αυταρχισμού και αλαζονείας. Αφορά την πολιτική του νεοσυντηρητισμού, της αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης και του εξοβελισμού του διαλόγου από τις διεργασίες  διαμόρφωσης των δημόσιων πολιτικών για την εκπαίδευση. Αυτή η πολιτική αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της θητείας της κ. Κεραμέως. Η πολιτική και η μεθόδευση της  για τις εκλογές των αιρετών των εκπαιδευτικών εντάσσεται στη λογική  της αντιπαράθεσης με τους εκπαιδευτικούς».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ