Ελλαδα

Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαιδευτικών: Σήμερα η e- ψηφοφορία

«Πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έδρα- Σχολείο- Τάξη
Έδρα- Σχολείο- Τάξη © EUROKINISSI//ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαιδευτικών: Σήμερα η ηλεκτρονική ψηφοφορία- Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας και η απεργία-αποχή από την ΟΛΜΕ.

Για πρώτη φορά, σήμερα Σάββατο 7 Νοεμβρίου, περίπου 170.000 εκπαιδευτικοί καλούνται να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, μέσω του συστήματος «ΖΕΥΣ» που διαχειρίζεται το δημόσιο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Πρόκειται για μία διαδικασία που έχει βρει από την πρώτη στιγμή αντίθετες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. 

Μάλιστα, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να κηρύξει απεργία-αποχή για όσους συναδέλφους κληθούν να εκτελέσουν καθήκοντα μέλους Εφορευτικής Επιτροπής στις εκλογές, ενώ το ίδιο έπραξε και η ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών, να μην συμμετάσχουν στις επανασυγκροτούμενες Εφορευτικές Επιτροπές.

«Πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις προσωρινής διαταγής για την αναστολή εκτέλεσης των υπουργικών αποφάσεων που αφορούσαν στη διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις εκλογές και στις πράξεις ανακήρυξης υποψηφίων, όπως έκανε εχθές (6/11) το υπουργείο Παιδείας. 

«Η Δημοκρατία δεν σταματάει εξ αιτίας της πανδημίας», τονίζει ο υπουργείο.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απέρριψε το σχετικό αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για να ανασταλεί η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κρίνοντας ότι δεν προκαλείται κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα, ούτε και πλήττονται τα δικαιώματα ψηφοφόρων και εκλογέων. 

«Είναι βεβαίως απόλυτα σεβαστή η νόμιμη διεκδίκηση συνδικαλιστικών αιτημάτων, όπως με τη προσφυγή σε δικαστήρια και άλλα δικαιοδοτικά όργανα. Δεν είναι, ωστόσο, επιτρεπτές απόπειρες εκφοβισμού εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ή παρεμπόδισης των εφορευτικών επιτροπών από το να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, ούτε και προτροπές σε τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων», έχει σημειώσει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας και προσθέτει: 

«Το Υπουργείο θα συνεχίσει να προασπίζει το αυτονόητο, δηλαδή να υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε εκπαιδευτικού να εκλέγει τους αιρετούς εκπροσώπους του στα υπηρεσιακά συμβούλια και να διευκολύνει την άσκηση του δικαιώματος αυτού με τη χρήση σύγχρονων και αδιάβλητων μέσων, προστατεύοντας παράλληλα τη δημόσια και ατομική υγεία, να διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή της επικείμενης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και να λαμβάνει προς τούτο κάθε νόμιμο και ενδεδειγμένο μέτρο».

ΟΛΜΕ: Οι εκπαιδευτικοί πιο αποφασιστικά απαντάμε με μαζική αποχή

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΛΜΕ σημειώνει ότι πρόκειται για «νέες αντιδημοκρατικές ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας», χαρακτηρίζοντας τη σημερινή διαδικασία ως «ψευτο-εκλογές».
 
Όπως, μάλιστα, αναφέρει η ΟΛΜΕ, «το Υπουργείο Παιδείας, αντιλαμβανόμενο προφανώς το μέγα αντιδημοκρατικό ατόπημα να διατηρούνται ως υποψήφιοι στα ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια Παρατάξεις και Ανεξάρτητοι υποψήφιοι που δήλωσαν εγγράφως ότι αποσύρονται, προχώρησε σε σημερινή «Ενημέρωση Εκλογέων» μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας βάση της οποίας αρνείται το αυτονόητο και δηλώνει ότι θα παρουσιάσει μία απλή πληροφόρηση στους «Εκλογείς» που θα συμμετάσχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία. 

Και δε σταμάτησε εδώ!!! Στις Παρατάξεις που δήλωσαν ότι αποσύρονται δεν συμπεριλαμβάνονται οι Παρατάξεις: «ΔΑΚΕ ΔΕ», «Εκπαίδευση στη δίνη της Παγκοσμιοποίησης» και «Παιδεία-Οικολογία»!». 

Η Ομοσπονδία, επίσης, καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Απαιτούμε από την κα Κεραμέως να απελευθερώσει τους «υπό κράτηση» υποψηφίους που έχουν μαζικά αποχωρήσει. Ας πραγματοποιήσει τις εκλογές – παρωδία που διακαώς επιθυμεί με τους ελαχιστότατους προθύμους. Επαναλαμβάνουμε πιο αποφασιστικά, για ακόμη μια φορά: Απέναντι στις μεθοδεύσεις στον αυταρχισμό και στις εκλογές- παρωδία. Οι εκπαιδευτικοί πιο αποφασιστικά απαντάμε με μαζική αποχή». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ