Ελλαδα

Τσιόδρας: Ερευνούμε το αν ο κορωνοϊός έχει υποστεί μετάλλαξη

«Παρατηρούμε έκπληκτοι την ταχύτητα μετάδοσης του ιού»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsiodras-5.jpg
© Σωτήρης Τσιόδρας

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την ταχύτητα μετάδοσης του κορωνοϊού - Πού στρέφονται πλέον οι επιστημονικές έρευνες σε σχέση με τον ιό

«Έκπληκτοι παρατηρούμε στην επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τη φοβερή ταχύτητα μετάδοσης του κορωνοϊού τις τελεταίες ημερες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση, μαζί με τον Πρωθυπουργό, για τα νέα μέτρα και την πορεία του ιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, η απορία που τους έχει προξενήσει είναι τόσο μεγάλη που ζήτησαν από τα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας να εξετάσουν αν έχει αλλάξει κατι με τον ιο, σε μοριακό επίπεδο.

Έτσι, οι επιστήμονες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάνουν έρευνες να δουν αν έχει υπάρξει μετάλλαξη στον ιό, όπως ανέφερε, προσθέτοντας όμως, πως δεν έχουμε τεκμηριωμένα τέτοια δεδομένα, «ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα, χωρίς την ύπαρξη σκληρών επιστημονικών δεδομένων,  η αυξημένη μεταδοτικοτητα του ιού λόγω καποια αλλαγής».

Κατά τον κ. Τσιόδρα, κάποιες εργασιες από το εξωτερικό δείχνουν μια μετάλλαξη που εχει επικρατήσει από τον Ιούνιο και που ενδεχομένως να σχετίζεται με μεγαλύτερη μεταδικότητα. Ο λόγος που δεν παρατηρήθηκε το καλοκαίρι είναι κυρίως γιατί ο κόσμος ήταν σε εξωτερικούς χώρους. «Θα χρειαστούν, όμως, περισσότερα επιστημονικά δεδομένα πριν στηρίξουμε μια τέτοια άποψη», συμπληρωσε.

Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε ότι στο 1ο Κύμα με το lockdown περιορίστηκε η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ περιορίστηκαν και οι επιδημίες σε στελέχη ανά περιοχή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ