Ελλαδα

Μάσκα για κορωνοϊό στο αυτοκίνητο - Τι ισχύει - Ποιοι εξαιρούνται

Πότε δεν είναι υποχρεωτικό να γίνεται χρήση της από τους επιβαίνοντες - Πόσο είναι το πρόστιμο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι ισχύει με τη μάσκα για τον κορωνοϊό στο αυτοκίνητο και ποιες είναι οι εξαιρέσεις για τις οποίες δεν επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

Η μάσκα για τον κορωνοϊό στο αυτοκίνητο αποτελεί μια νέα πραγματικότητα στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ για να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού.

Οι έλεγχοι της Τροχαίας σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας έφεραν πρόστιμα σε οδηγούς που είτε δεν τη φορούσαν καθόλου ή δεν την είχαν τοποθετημένη σωστά στο πρόσωπό τους.

Κάτω από το σαγόνι, κάτω από τη μύτη ή να κρέμεται από το ένα αυτί, είναι ορισμένοι μόνο από τους «λάθος» τρόπους που οδηγούν σε πρόστιμο σε περίπτωση που το γεγονός γίνεται αντιληπτό από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στη λεωφόρο Συγγρού από το πρωί της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020 έως και τις 10.00, κόπηκαν 22 πρόστιμα, εκ των οποίων τα 17 ήταν για τη μη χρήση μάσκας ή για τη μη σωστή χρήση της. Το πρόστιμο ήταν 150 ευρώ.

«Είχα βγάλει τη μάσκα για να πιω τον καφέ μου και να κάνω το τσιγάρο μου. Με έγραψαν γιατί η μάσκα δεν ακουμπούσε τη μύτη. ΟΚ, έχουν δίκιο κι αυτοί, αλλά κάπου είναι υπερβολή, και το μέτρο γίνεται πλέον εισπρακτικό» ανέφερε ένας από τους οδηγούς που καλείται να καταβάλει το πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει διευκρινίσει ότι για τις μηχανές η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, καθώς τόσο ο οδηγός όσο και ο συνεπιβάτης πρέπει να φορούν προστατευτικό κράνος.

Κορωνοϊός και μάσκα στο αυτοκίνητο - Τι ισχύει - Οι εξαιρέσεις

Στο πλαίσιο του οριζόντιου μέτρου για «μάσκα παντού» σε περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4 του χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας για τον κορωνοϊό, ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Όταν στο ΙΧ βρίσκονται συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, γονείς με παιδιά), η μάσκα ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό δεν ισχύει για τα αδέλφια, καθώς εδώ υπάρχει συγγένεια β' βαθμού και πρέπει να γίνεται χρήση της μάσκας, αλλιώς υπάρχει πρόστιμο.
  • Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική τόσο για τον οδηγό όσο και για τους πελάτες.
  • Αν σε ένα αυτοκίνητο ο οδηγός είναι μόνος του, ΔΕΝ υπάρχει υποχρέωση για χρήση μάσκας και δεν επιβάλλεται πρόστιμο.
  • Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.

Μποτιλιάρισμα σε δρόμο της Αθήνας - Όταν υπάρχει μόνο ο οδηγός στο αυτοκίνητο ΔΕΝ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σημειώνεται ότι στις περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί χρώμα (Επίπεδο 3) στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για τον κορωνοϊό, ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων σε ΙΧ είναι τα 4 άτομα, ενώ στο κόκκινο (Επίπεδο 4) είναι τα 3.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ