Ελλαδα

Χαρδαλιάς για κόσμο στα γήπεδα: Γιατί ανεστάλη η απόφαση

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο για «επιθετική έξαρση της πανδημίας» - Τι είπε για τις θεωρίες συνωμοσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο Νέο Φάληρο
To στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο Νέο Φάληρο © EUROKINISSI/LATO KLODIAN

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε για ποιον λόγο δεν επετράπη τελικά στους φιλάθλους στην Ελλάδα να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες εν μέσω κορωνοϊού.

Αναφορά στην αναστολή της απόφασης για παρουσία κόσμου στα γήπεδα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης 20 Οκτωβρίου 2020 κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Ελλάδα, εξηγώντας γιατί δεν επετράπη τελικά η παρουσία κόσμου στα γήπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα διεξαχθούν με παρουσία κόσμου οι αναμετρήσεις Ολυμπιακός - Μαρσέιγ και ΠΑΟΚ - Ομόνοια λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα. Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, η Υγειονομική Επιτροπή είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την παρουσία κόσμου μέχρι και 10% της πληρότητας των γηπέδων, αρχής γενομένης από τους δύο αυτούς αγώνες.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα δεδομένα των τελευταίων ωρών και η επιθετική έξαρση της πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, οδήγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης. 

«Τα δεδομένα των τελευταίων ωρών και η επιθετική έξαρση της πανδημίας οδήγησαν τον πρωθυπουργό για ανάκληση της απόφασης. Είναι ώρα απόλυτου συναγερμού και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θα περνούσαμε το λάθος μήνυμα» ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς για την αναστολή της απόφασης οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στην Ελλάδα να γίνονται με κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 667 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 250 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 127 στη Θεσσαλονίκη και τα 30 στη Βοιωτία.

Χαρδαλιάς για τη μη παρουσία κόσμου στα γήπεδα εν μέσω κορωνοϊού - Τι άλλαξε

«Είχε συγκροτηθεί ένα consesus με πρωτόκολλα και κανόνες. Υπήρχε μια σοβαρή πρόταση με πιλοτική εφαρμογή και δικλίδες για παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων. Τα δεδομένα των τελευταίων ωρών και η ροή των αποτελεσμάτων από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί, η επιθετική έξαρση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης για παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Και εξήγησε: «Την ώρα που καταγράφεται σταθερά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα, που η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, προφανώς και δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα. Όσο αξιόπιστα και αποτελεσματικά φαίνονταν τα πρωτόκολλα. Αυτό θα έδινε σήμερα το λάθος μήνυμα στην κοινωνία, μιας και είναι ώρα απόλυτης επαγρύπνησης και συναγερμού».

Παράλληλα, τοποθετήθηκε και για τις φήμες ότι δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση να μην επιτραπεί τελικά σε φιλάθλους να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Κορωνοϊός και κόσμος στα γήπεδα: Η τοποθέτηση Χαρδαλιά για τις θεωρίες συνωμοσίας

«Ας αποφύγουμε τις θεωρίες συνωμοσίας. Όλα είναι στο φως. Εδώ και 15 ημέρες έχει ξεκινήσει μία διαβούλευση, διότι η βούληση της κυβέρνησης ήταν σιγά-σιγά να φέρουμε προς συζήτηση το ζήτημα της σταδιακής επαναφοράς των φιλάθλων στα γήπεδα της Super League και μόνο.

» Η Super League έκανε μία εξαιρετική δουλειά. Παρουσίασε μια πολύ σοβαρή μελέτη, αξιολογήθηκε και συζητήθηκε τρεις φορές ως η πιο σοβαρή. Από το αρχικό πλάνο, υπήρξε διαβούλευση που ξεκίνησε την Παρασκευή και έγινε μέχρι και χθες το πρωί. Υπήρχαν ενδοιασμοί για το ποσοστό 5%-10%.

» Χθες το μεσημέρι πραγματικά ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και η επιτροπή έδωσε το "πράσινο φως" πρώτα για δύο ευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά και για το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Super League για να δούμε πώς εφαρμόζονται. Έγιναν οι ανακοινώσεις και από το απόγευμα και μετά όπως όσοι παρακολουθούμε σε πρώτο χρόνο τα κρούσματα, ήταν ξεκάθαρο ότι υπάρχει μεγάλη πίεση σε σχέση με τα κρούσματα. Αποδεικνύεται και από το ρεκόρ κρουσμάτων. Θα ήταν λάθος μήνυμα. Αυτό αξιολόγησε ο πρωθυπουργός» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Και κατέληξε για την απόφαση να μπει «stop» την τελευταία στιγμή στην είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα εν μέσω κορωνοϊού: «Φανταστείτε ότι σήμερα την ίδια ώρα που τονίζουμε πώς να θωρακιστούμε, να κάναμε ένα βήμα παραπάνω. Θα δίναμε το λάθος μήνυμα. Η εμπειρία και η προσήλωση των ανθρώπων είναι μοναδική. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από τη συζήτηση κι εμείς να γινόμαστε καλύτερα, αλλά και να φέρουμε το αποτέλεσμα που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα υγείας.

» Όταν την ίδια στιγμή που λαμβάνεται απόφαση αυξάνονται κρούσματα σε περιοχές που θα ανοίξουν γήπεδα -όπως τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη- και για λόγους ισονομίας, πρέπει να λάβουμε την απόφαση που πρέπει δείχνοντας αντανακλαστικά. Μοναδικός στόχος είναι η δημόσια υγεία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ