Ελλαδα

Συγκίνηση στην τελετή αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά

Τα θερμά λόγια της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου και το «ευχαριστώ» της εγγονής του Μακεδονομάχου ήρωα σε Παναγιωτόπουλο και Στεφανή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οικία Παύλου Μελά
Οικία Παύλου Μελά © EUROKINNISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά - Η συγκίνηση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά το βράδυ της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020 στην Κηφισιά.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Παρόντες επίσης ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και βουλευτές και εκπρόσωποι της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε με θερμά λόγια για την ιστορική μορφή του Παύλου Μελά, που εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία για να πάει να πολεμήσει στη Μακεδονία σε μια χρονική περίοδο έντονων αναταραχών με την ανεξέλεγκτη δράση Βούλγαρων Κομιτατζήδων και επιχειρήσεων του Οθωμανικού Στρατού.

«Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για έναν ευγενή ιδεολόγο, οραματιστή μιας ελεύθερης, ελληνικής Μακεδονίας, ο οποίος αγωνίστηκε, όπως έγραψε η σύζυγός του, Ναταλία Μελά, για να μην καταστραφεί «ο τρόπος του σκέπτεσθαι και του αισθάνεσθαι που λέγεται Ελληνισμός».

Οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης

Από τη μεριά της η εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδη, ευχαρίστησε προσωπικά την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας με νόημα ότι αν δεν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ο Αλκιβιάδης Στεφανής «δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα».

Παύλος Μελάς, η ηρωική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα
Παύλος Μελάς, ηρωική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε ξενάγηση ανά ομάδες (λόγω Covid-19) στο εσωτερικό της ανακαινισμένης οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Λόγω των υγειονομικών περιορισμών και των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον κορωνοϊό, η εκδήλωση μεταδίδεται διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (http://www.mod.mil.gr), από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του ΥΠΕΘΑ, από τη διαδικτυακό τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εντυπωσιάζει η κατοικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά μετά την ανακαίνιση - Θα λειτουργεί ως μουσείο

Το εγκαταλελειμμένο σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά ανακαινίστηκε. Για δεκαετίες ήταν αφημένο στην τύχη του, προκαλώντας θλίψη.

Πλέον, το σπίτι του Μακεδονομάχου ήρωα στην Κηφισιά έχει αλλάξει και οι πρώτες εικόνες είναι εντυπωσιακές. Το σπίτι του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα στην Κηφισιά, μετά την ανακαίνιση, λειτουργεί ως ένα μνημείο ζωντανής ιστορίας ώστε οι νεότερες γενιές να μάθουν μέσα από προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες ποιος ήταν ο Παύλος Μελάς -ο άνθρωπος που άφησε τα πάντα πίσω του για να πάει να πολεμήσει για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Το ανακαινισμένο σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά
Το ανακαινισμένο σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά © EUROKINISSI/ΥΠΕΘΑ

Για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η επικαιροποιημένη μελέτη αποκαταστάσεως από την ομάδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», που κάλυψε με χορηγία της το κόστος των εργασιών αποκαταστάσεως του μνημείου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ