Ελλαδα

Κορωνοϊός - Σχολεία: Τι απαντά το υπουργείο σε 5 fake news

Πόσα είναι τα κρούσματα - Τι ισχύει με τα κενά στις σχολικές μονάδες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το Υπουργείο Παιδείας απαντά σε 5 fake news για τα σχολεία εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων τι ισχύει με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Για fake news στον χώρο της εκπαίδευσης με αιχμή την πανδημία του κορωνοϊού στα σχολεία κάνει λόγο το Υπουργείο Παιδείας.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας απαντά σε πέντε συγκεκριμένους ψευδείς ισχυρισμούς για τα σχολεία.

Μεταξύ άλλων το υπουργείο αναφέρει γιατί τα σχολεία δεν αποτελούν κατεξοχήν εστίες μετάδοσης κορωνοϊού, τονίζοντας ότι «μετά από 15 ημέρες λειτουργίας των σχολείων, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ανέρχονται στο 0,01% των μαθητών και στο 0,02% των εκπαιδευτικών». 

Επίσης, απαντά σε ζητήματα που αφορούν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, τη στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς, ενώ παρουσιάζει λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει με τα έκτακτα κονδύλια λόγω κορωνοϊού και τον χρόνο παράδοσης των βιβλίων στα σχολεία.

1. «Τα σχολεία αποτελούν κατεξοχήν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού»

Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών επιστημόνων, τα παιδιά δεν αποτελούν τη συνήθη πηγή μετάδοσης του SARS-CoV-2 και συνεπώς, με την προϋπόθεση της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν αποτελούν, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, περιβάλλον με αυξημένη δυναμική διασποράς του ιού.

Λειτουργούμε πάντα υπό τις οδηγίες της ομάδας των ειδικών και, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά στοιχεία, υπάρχει χαμηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των παιδιών, αλλά και από παιδί σε ενήλικα. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής, και μετά από 15 ημέρες λειτουργίας των σχολείων, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ανέρχονται στο 0,01% των μαθητών και στο 0,02% των εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, η σημαντική διαφορά της σχολικής τάξης σε σχέση με άλλους χώρους είναι ότι ο πληθυσμός της είναι σταθερός και δεν μεταβάλλεται όπως π.χ. στα καταστήματα, όπου ο πληθυσμός εναλλάσσεται διαρκώς. 

2. «Τα περισσότερα σχολικά τμήματα είναι 26άρια, 27άρια κ.λπ.»

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, στα δημόσια σχολεία τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου των τμημάτων στη χώρα. 

3. «Φέτος τα κενά στα σχολεία είναι περισσότερα από άλλες χρονιές»

Φέτος έχουμε την καλύτερη στελέχωση των σχολείων μας σε σχέση με όλες τις τελευταίες χρονιές, και τούτο παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας του κορωνοϊού. Φροντίσαμε ούτως ώστε: 

α) οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών να γίνουν πολύ νωρίτερα, 

β) να γίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή και να ολοκληρωθούν εγκαίρως, 

γ) να προχωρήσουν οι μόνιμοι διορισμοί και στη γενική εκπαίδευση, και 

δ) να διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Οι έως τώρα προσλήψεις αναπληρωτών ανέρχονται στις 32.291, ενώ προετοιμάζουμε και τρίτη φάση εντός των επόμενων ημερών. Συγκριτικά, τα τελευταία χρόνια:

ipourgeio-paideias-proslipsis.jpg

4. «Δεν έχετε εξασφαλίσει κονδύλια για τις αυξημένες ανάγκες λόγω κορωνοϊού»

Ενισχύθηκαν οι πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού και ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού για την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, τη σχολική χρονιά 2020-2021, δεδομένων και των αυξημένων αναγκών λόγω κορωνοϊού. Τα πρόσθετα κονδύλια είναι ύψους 318 εκατομμυρίων ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, τα οποία είναι επιπλέον των 4485 μόνιμων διορισμών καθώς και των 32.291 προσλήψεων αναπληρωτών, που έχουν ήδη γίνει. 

5. «Τα σχολικά βιβλία δεν ήταν στην ώρα τους στα σχολεία»

Τα βιβλία έχουν παραδοθεί στα σχολεία από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι μαθητές τα παρέλαβαν όλα εγκαίρως. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ