Ελλαδα

ΕΛ.ΑΣ: Σε εξέλιξη το σχέδιο για την αποφυγή συνωστισμού

Συχνές περιπολίες με επίκεντρο τις πλατείες και τα πάρκα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
peripoliko-5.jpg
Περιπολικό © EUROKINISSI

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό τηρούν τις οδηγίες της Αστυνομίας για την αποφυγή συνωστισμού.

Σε εξέλιξη είναι τα περιοριστικά μέτρα στην Αττική για τον κορωνοϊό και η Αστυνομία, πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων για την αποφυγή συνωστισμού  σε πλατείες, πάρκα και άλλους εξωτερικούς χώρους, με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό τηρούν τις οδηγίες της Αστυνομίας για την αποφυγή συνωστισμού.  

Παράλληλα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου διευκρίνισε ότι κύρια αποστολή της ΕΛ.ΑΣ είναι να συνδράμει στην προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό, ενώ επεσήμανε ότι το βασικότερο μέσο αποτροπής του είναι η ατομική ευθύνη.  

«Η Αστυνομία θα συμβάλλει με κάθε τρόπο και μέσο στην εθνική, συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του covid 19», υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου.  

«Σε καμία περίπτωση η λειτουργία της δεν θα πρέπει να λογίζεται ως μηχανισμός καταστολής. Οι εντολές που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία και το Αρχηγείο είναι η παρουσία των αστυνομικών και των ομάδων δράσης ή των περιπολικών να επικεντρώνονται στις επονομαζόμενες πηγές συνωστισμού - πλατείες, μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, χώρους ψυχαγωγίας ή εστίασης - με συνεχείς συστάσεις και προτροπές προς τους πολίτες.   Να φορούν τις μάσκες τους ή να κρατούν τις προβλεπόμενες από τους ειδικούς αποστάσεις. Φυσικά, μέσα στο έργο της Αστυνομίας, μαζί με τις άλλες υπηρεσίες ή την ανεξάρτητη αρχή που έχουν αναλάβει την αποστολή αποτροπής της πανδημίας, είναι και η επιβολή προστίμων στους μη συμμορφούμενους. Αλλά η κύρια αποστολή είναι να συνδράμουμε με οδηγίες εγρήγορσης τους πολίτες στο να προστατευθούν καλύτερα από τον ιό» υπογράμμισε.  

Συνεχείς περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ για την αποφυγή συνωστισμού

Η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιεί συχνές περιπολίες σε πλατείες της Αττικής, καθώς και σε πάρκα και διάφορους άλλους ανοιχτούς χώρους, ενώ επεμβαίνει όταν υπάρξει συνωστισμός. Ηχογραφημένο μήνυμα της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες, για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, τονίζει ότι δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επισημαίνει πως όλοι πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

  Αναλυτικά, το μήνυμα της ΕΛΑΣ, αναφέρει: «Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πάρκα, πλατείες και άλλες εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».  

Σημειώνεται, ότι από την 1η Ιουλίου ως και τις 20 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 316.246 διάφοροι έλεγχοι για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 12.001 παραβάσεις (ποσοστό 3,8%) και επιβλήθηκαν 13.079 πρόστιμα συνολικού ύψους 5.101.430 ευρώ.  
 

Ταυτόχρονα, επιβλήθηκαν και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 4.020 συνολικά ημερών, για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/τετραγωνικών μέτρων και 390 συνολικά ημερών για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ειδικά στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.  

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ