Ελλαδα

Μήνυμα Μητσοτάκη: Τι να κάνουμε για να μην πάμε σε lockdown

Τι θα πει ο πρωθυπουργός το απόγευμα - Οι ειδικοί ζητούν μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINNISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Μήνυμα στους πολίτες θα απευθύνει σήμερα στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι να κάνουμε για να μην πάμε σε lockdown.

Μήνυμα στους πολίτες σχετικά με τον κορωνοϊό θα απευθύνει σήμερα στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει για «lockdown». Θα περιγράψει ποια είναι η παρούσα κατάσταση με την πορεία της πανδημίας και τι πρέπει να γίνει για να μην ληφθούν σκληρότερα μέτρα.

Η κατάσταση, ειδικά στην Αττική, παραμένει στο «κόκκινο», με τον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά να είναι τριψήφιος και συχνά να ξεπερνά τα 200. Μέσα, δε, σε λίγες μόνο ώρες σήμερα, Πέμπτη, η χώρα μέτρησε άλλους επτά νεκρούς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να φτάνει πλέον στα 364.

Οι ειδικοί ζητούν μέτρα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, εξέφρασε τη θέση ότι «θα πρέπει να ληφθούν σήμερα μέτρα για τον κορωνοϊό, να μην περιμένουμε μέχρι την Δευτέρα». 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, η κα Λινού σημείωσε: «Αν δεν προλάβουμε να αναστρέψουμε την πανδημία, μετά η αντιμετώπιση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και για μερικούς θα είναι αδύνατη» υπογράμμισε η κ. Λινού και ανέφερε ότι για τη λήψη επιπλέον μέτρων δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αριθμητικά, αλλά «πρέπει η πολιτεία και οι πολίτες να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, με συναίνεση και αισιοδοξία για να αναστρέψουμε την κατάσταση».

Για τη χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους μίλησε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ο οποίος σχολίασε ακόμα και το ενδεχόμενο του lockdown.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει συζητήσει το ζήτημα του lockdown ούτε και την πιθανότητα του κλεισίματος των σχολείων, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται στο μέλλον εάν τα ήδη επιβληθέντα μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα».

«Το lockdown είναι οικονομικά επώδυνο. Αυτό που απαιτείται είναι η αυστηροποίηση των μέτρων με υποχρεωτική χρήση της μάσκας μέσα κι έξω. Αν είναι 4 ή 5 άτομα χωρίς μάσκα δεν είναι συνάθροιση; Τι βλάπτει να φορέσουμε μάσκα;» διερωτήθηκε.

O Αλκιβιάδης Βατόπουλος για το σύστημα Υγείας

«Τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά γιατί πιέζεται το σύστημα υγειας» τόνισε από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «οι αυξήσεις σε αυτά τα νοσήματα γίνονται ραγδαία».

«Μέσα σε ημέρες είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό. Το είδαμε στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Σερβία και αυτό φοβόμαστε περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Όπως σημείωσε «δεν έχουμε ραγδαία αύξηση άρα κάτι έχει γίνει αλλά έχουμε σταθεροποίηση σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων».

Αντίθετος με το lockdown o Δερμιτζάκης

Εν τω μεταξύ, αρνητικός στο ενδεχόμενο καταφυγής στη λύση του lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ένα lockdown θα είναι αποτελεσματικό στο να μειώσει τα κρούσματα. Θα αποτυχεί όμως στην επίδραση στην οικονομία και θα μας δώσει την ψευδαίσθηση της νίκης ενώ θα πρόκειται για ήττα».

«Ως κοινωνία μπορούμε να τον κερδίσουμε τον κορωνοϊό αλλά θα επιλέξουμε την εύκολη λύση» πρόσθεσε για το ενδεχόμενο lockdown ο κ. Δερμιτζάκης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ