Ελλαδα

Κακοκαιρία Ιανός: Μήνυμα του 112 στα νησιά του Ιονίου

Δείτε το μήνυμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112
Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 © EUROKINISSI /ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μήνυμα απέστειλε το 112 για την κακοκαιρία Ιανός που αναμένεται να πλήξει τα νησιά του Ιονίου και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας τις επόμενες ώρες.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι των νησιών του Ιουνίου για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένονται λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός»

Το μήνυμα συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τα υπόγεια, τα ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν, καθώς και να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο. 

minima112.jpg

«Ιανός»: Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα στους αυτοκινητόδρομους

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενόψει του κύματος κακοκαιρία «Ιανός», και της εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, έχει ζητήσει με κατεπείγουσα επιστολή από τους παραχωρησιούχους, την εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης και την άμεση σύγκλιση του προβλεπόμενου Συντονιστικού Οργάνου.

Επιπροσθέτως, ζητήθηκε να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

- Επιφυλακή επιτόπου του έργου όλου του τεχνικού προσωπικού του Παραχωρισιούχου και του Λειτουργού και μέρους του προσωπικού τυχόν υπερεργολάβων

- Επιφυλακή επιτόπου του έργου όλου του προσωπικού που είναι αναγκαίο για την αυξημένη λειτουργία των Κέντρων Διαχείρισης Κυκλοφορίας και του Τηλεφωνικού Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης
- Επιφυλακή επι τόπου του έργου όλου του προσωπικού περιπολίας και Οδικής Βοήθειας

- Ετοιμότητα όλων των οχημάτων και μηχανημάτων του Παραχωρησιούχου, του Λειτουργού και των Υπερεργολάβων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρεμβάσεις, όπως αντλητικά συγκροτήματα γερανοφόρα, φορτηγά, φορτωτές κτλ, και διασπορά σε επικίνδυνες θέσεις

- Διπλασιασμός των οχημάτων συνεχούς περιπολίας
- Διπλασιασμός των οχημάτων οδικής βοήθειας και διασπορά σε επικίνδυνες θέσεις

- Εφοδιασμός των οχημάτων περιπολίας με αντλίες, αλυσοπρίονα κλπ και ενίσχυση του προσωπικού περιπολίας με δύο εργατοτεχνίτες ανά όχημα

- Συνοδεία κάθε οχήματος περιπολίας με ένα όχημα έργου πχ φορτηγό ή φορτωτή για την εξασφάλιση της λειτουργίας σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος

- Εξασφάλιση της λειτουργίας του οδοφωτισμού νωρίτερα του προβλεπόμενου χρόνου όπου χρειαστεί

- Ετοιμότητα διακοπής ή εκτροπής της κυκλοφορίας εφόσον επισημανθεί πτώση αντικειμένου στο οδόστρωμα

- Απαγόρευση συνέχισης πορείας οχημάτων που δεν έχουν επάρκεια καυσίμων ή δεν λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες

- Απαγόρευση συνέχισης πορείας φορτηγών με φορτίο που μπορεί να πέσει στο οδόστρωμα

- Απαγόρευση συνέχισης πορείας σε φορτηγά που δεν έχουν φορτίο και παρουσιάζουν μεγάλη επιφάνεια προβολής από τους ανέμους.

- Απαγόρευση συνέχισης πορείας σε φορτηγά που έχουν ρυμουλκούμενο όχημα

- Απαγόρευση κυκλοφορίας τροχόσπιτων

- Ενημέρωση των οδηγών για μικρές ταχύτητες και τήρηση μεγάλων αποστάσεων από τα προπορευόμενα οχήματα. Τονίζεται η ανάγκη να υπάρχει προσωπικό ενημέρωσης και ελέγχου στις πύλες που η διέλευση των οχημάτων γίνεται με πομποδέκτη

- Συνεργασία και συντονισμός μεταξύ Παραχωρήσεων για έγκαιρη ενημέρωση για την κατάσταση και ενδεχόμενη συνδρομή σε μείζονα συμβάντα

- Εξασφάλιση ότι οι αντλίες θα μπορούν να δουλέψουν σε περίπτωση βροχόπτωσης

- Άμεση τελική επιθεώρηση και καθαρισμός των σχαρών και φρεατίων

- Καθαρισμός των σχαρών και κατά την διάρκεια της βροχόπτωσης

- Άμεση άρση όλων των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που έχουν γίνει για εργασίες συντήρησης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 8 περιφερειακές ενότητες της χώρας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται οκτώ περιφερειακές ενότητες της χώρας όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ο Νίκος Χαρδαλιάς λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας «Ιανός».

Συγκεκριμένα, σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας Ιανός, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη.

Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» προβλέπεται από το νέο νόμο σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, πρόκειται για φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία.

Παράλληλα, έκλεισε η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας, «Ιανός» που θα «χτυπήσει» τη χώρα μας μέχρι και τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά άκρως επικίνδυνο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια της Ζακύνθου και της Κυλλήνης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ