- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποιος είναι ο Ιανός και γιατί ονόμασαν έτσι την κακοκαιρία
Πότε και πώς δίνουν οι μετεωρολόγοι ένα όνομα σε βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα
Κακοκαιρία «Ιανός»: Από πού και γιατί πήρε το συγκεκριμένο όνομα το βαρομετρικό χαμηλό που πλησιάζει στην Ελλάδα.
Η κακοκαιρία «Ιανός» πλησιάζει την Ελλάδα και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε έκτακτες ανακοινώσεις.
Η κακοκαιρία «Ιανός» θα είναι η πρώτη του φετινού φθινοπώρου και αναμένεται να επηρεάσει τα δυτικά της χώρας από το απόγευμα της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου 2020.
Ποιος όμως είναι ο Ιανός, από τον οποίο πήρε το όνομά της η κακοκαιρία; Ο Ιανός ήταν ένας από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων. Από αυτόν πήρε το όνομά του ο πρώτος μήνας του χρόνου, ο Ιανουάριος.
Θεωρείται ο θεός της έναρξης και της μετάβασης, γι' αυτό και συνήθως απεικονιζόταν σε σημεία διαβάσεων όπως πόρτες, πύλες και γέφυρες. Απεικονίζεται με δύο πρόσωπα, ενώ υπάρχουν διάφοροι μύθοι για την προέλευσή του. Μυθολογικές αναφορές επισημαίνουν ότι ήταν κάτοικος της Ρώμης, ενώ άλλοι ότι καταγόταν από τη Θεσσαλία και είχε εξοριστεί στην Ρώμη.
Πώς και γιατί δίνονται ονόματα στις κακοκαιρίες στην Ελλάδα
Το 2017 ελήφθη η απόφαση να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά, τα οποία μπορούν να έχουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (πχ. Βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει την μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους, σύμφωνα με το meteo.gr.
Η αρχή έγινε με την κακοκαιρία «Αριάδνη» (05-11/01/2017) και από εκείνη τη στιγμή όταν υπάρχουν προγνωστικά στοιχεία για καιρικές συνθήκες οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα, δίνονται ονόματα.
Ειδικότερα, όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο «Έθνος» ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, όταν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό είναι επικίνδυνο, τότε αυτό παίρνει ένα όνομα, κατά προτίμηση από την ελληνική ιστορία ή μυθολογία, όπως συνέβη με την κακοκαιρία «Ιανός».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναγερμός» από τον μετεωρολόγο για αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς
H υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Τι ισχύει για τις υπηρεσίες delivery
Αίτηση αναίρεσης από εισαγγελέα
Ιδιαίτερη μέριμνα ζητείται για τις Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής
Πορτοκαλί προειδοποίηση για τρεις περιοχές την Τετάρτη - Το θερμόμετρο θα αγγίξει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου
Ο άνδρας που παρασύρθηκε από το σπασμένο παράθυρο
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη στην Αττική και ακόμα δύο περιφέρειες
Η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αδάμι Αργολίδας
Εξιτήριο σήμερα για τους δύο τουρίστες, μετά την επίθεση με μαχαίρι το πρωί της Τρίτης
Τραυματίστηκε από αιχμηρό αντικείμενο
Για μεταπτυχιακές σπουδές, μεταδιδακτορική έρευνα και ερευνητικές επισκέψεις στο εξωτερικό
Νέα απάτη στη Σταυρούπολη με λεία χρυσές λίρες Αγγλίας και κοσμήματα μεγάλης αξίας
«Σε ευχαριστώ που άντεξες τη διάρκεια και δεν έφυγες όταν άρχισε να πονά»
Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Πού τίθενται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για πεζούς και οχήματα από τις 08:00 έως τις 20:00
Σο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.