Ελλαδα

Χρήση μάσκας στο σχολείο: Τι λένε οι ειδικοί

Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Σύψας και Χαράλαμπος Γώγος έχουν τοποθετηθεί πάνω στη χρήση της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήση μάσκας στο σχολείο
Χρήση μάσκας στο σχολείο © EUROKINISSI

Ειδικοί λοιμωξιολόγοι και καθηγητές έχουν μιλήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ανάγκη χρήσης της μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Στα νηπιαγωγεία, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας κατά την περίοδο προσαρμογής των νηπίων, από υγιή συνοδό του παιδιού.

Ήδη από την ανακοίνωση του μέτρου είχαν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις για τη χρήση της μάσκας, με τους ειδικούς να προσπαθούν να διαμηνύσουν την ανάγκη χρήσης της για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Τσιόδρας: «Αναγκαίο κακό»

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε τη χρήση της μάσκας ως «αναγκαίο κακό» και εξήγησε ότι τα παιδιά θα πρέπει να δουν τη μάσκα σαν παιχνίδι και να μάθουν από τους γονείς πώς χρησιμοποιείται.

«Οι μαθητές θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη χρήση της μάσκας από το σπίτι» είχε πει, καλώντας τους γονείς να μη μεταφέρουν άγχος στα παιδιά.

Ο κ. Τσιόδρας είχε προτείνει μάλιστα ένα «διάλειμμα μάσκας» στα σχολεία ώστε τα παιδιά να μπορούν να την αφαιρούν έστω και για λίγο.

«Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας αν αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διασπορά του ιού» ανέφερε.

Σύψας: «Mάσκα στα σχολεία για όλο το έτος»

Ο κ. Σύψας προχώρησε σε διευκρινίσεις επί της χρήσης μάσκας από τους μαθητές και συγκεκριμένα είπε: «Στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό η μάσκα θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν θα πιεστούν πολύ τα παιδιά. Θα τη βγάζουν τα παιδιά στο διάλειμμα για να μην κουράζονται, ενώ το διάλειμμα γίνεται σε ανοιχτό χώρο, και η τάξη δεν θα αλληλεπιδρά με τις άλλες, θα είναι ένα κλειστό σύστημα».

Σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ για τη μάσκα σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι απαραίτητη στα παιδιά κάτω των έξι ετών, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «ο ΠΟΥ όταν έβγαλε αυτά τα στοιχεία, ανέφερε ότι δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, και ότι αποτελεί τη γνώμη τους. Σεβόμαστε τον ΠΟΥ, αλλά έχουμε και εμείς γνώμη». 

«Γι' αυτό ανοίγουν τα σχολεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ομάδα ηλικιακά. Δύσκολα κολλάνε και δύσκολα μεταδίδουν τον ιό. Τις μάσκες τις φοράμε για να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τα άλλα παιδιά».

Γώγος: «Ασφαλής η χρήση της μάσκας»

Διαβεβαιώσεις ότι η μάσκα είναι ασφαλής έχει δώσει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ο κ. Γώγος είπε:

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε διάφορες παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή σε διαταραχές συμπεριφοράς ή βαριές αναπνευστικές παθήσεις που επιβάλλουν κι άλλα μέτρα, όπως το παιδί να χρειαστεί να μην πάει σχολείο. Οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, τις ξέρουν οι δάσκαλοι».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ