Ελλαδα

Φονική κακοκαιρία στην Εύβοια με 4 νεκρούς: Ένα βρέφος στα θύματα

Τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν σπίτια - Εγκλωβίστηκαν οικογένειες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φονική κακοκαιρία στην Εύβοια: Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους και ένα βρέφος
Φονική κακοκαιρία στην Εύβοια: Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους και ένα βρέφος © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέσσερις νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, από την κακοκαιρία στην Εύβοια: Εικόνες καταστροφής με το πρώτο φως της ημέρας - Απεγκλωβισμοί με ελικόπτερο.

Τραγικός είναι ο απολογισμός από την κακοκαιρία στην Εύβοια, καθώς υπάρχουν τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους και ένα βρέφος, 8 μηνών.

Μεγάλες ζημιές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Εύβοια, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στον Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας.

Ένας 75χρονος στο Μπούρτζι Χαλκίδας παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην προσπάθειά του να απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Νωρίτερα, επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκροί μια 86χρονη και ένας 85χρονος στα Πολιτικά (Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων), πριν γίνει γνωστό ότι υπάρχει και ένα νεκρό βρέφος στον ίδιο οικισμό. Οι ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους το πρωί της Κυριακής 9 Αυγούστου 2020 μέσα στα σπίτια τους. «Η κατοικία της 86χρονης ήταν ισόγεια και βρισκόταν κοντά στο ποτάμι στην περιοχή Πολιτικά» ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Ψάθας το πρωί της Κυριακής 9 Αυγούστου 2020.

Αυτός ήταν που επιβεβαίωσε και την είδηση για το νεκρό βρέφος από την κακοκαιρία στην Εύβοια. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια του βρέφους έκανε διακοπές στον οικισμό Πολιτικά και έμενε σε ισόγειο διαμέρισμα. Τα ορμητικά νερά εγκλώβισαν τα ξημερώματα την οικογένεια στο διαμέρισμα της, με το βρέφος να χάνει τη ζωή του.

Τα πυροσβεστικά συνεργεία συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα να απεγκλωβίζουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια, όπου σε πολλά σημεία το νερό έφθασε πάνω από 1,5 μ. Συνολικά, το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει δεχτεί περισσότερες από 150 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων, ενώ συνεχίζει να λαμβάνει, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση της βροχής.

Κακοκαιρία στην Εύβοια: Απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι
Κακοκαιρία στην Εύβοια: Απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε... λίμνη. βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Συνεχής η ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί.

 

Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν. Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα. Ακόμα και περιπολικό της αστυνομίας παρασύρθηκε στην προσπάθεια των αστυνομικών να απομακρύνουν κάτοικο της περιοχής.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 ελικόπτερο.

Κακοκαιρία Εύβοια: «Κινδυνεύει πολύς κόσμος»

Κακοκαιρία στην Εύβοια: Εικόνες καταστροφής με το πρώτο φως της ημέρας

Οι εικόνες που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ και ανήρτησαν στα social media κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής με το πρώτο φως της ημέρας.

Κακοκαιρία στην Εύβοια: Αυτοκίνητα καλύφθηκαν από τα νερά της βροχής στο Μπούρτζι (Δήμος Χαλκιδέων)
Κακοκαιρία στην Εύβοια: Αυτοκίνητα καλύφθηκαν από τα νερά της βροχής στο Μπούρτζι (Δήμος Χαλκιδέων) © egnomi.gr

Κακοκαιρία στην Εύβοια: Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στον οικισμό Μακρυκάπα (Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων)
Κακοκαιρία στην Εύβοια: Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στον οικισμό Μακρυκάπα (Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων) © egnomi.gr

Στα Πολιτικά τα «ποτάμια» που δημιουργήθηκαν, ξεπέρασαν σε βάθος το 1 μέτρο, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους καθώς κατέβαιναν με ορμή προς την παραλία. Ακόμη και τα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αδυνατούσαν για αρκετή ώρα να περάσουν σε διάφορα σημεία, με συνέπεια να είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους πυροσβέστες να ανταποκριθούν σε εκκλήσεις για βοήθεια.

Κακοκαιρία Εύβοια: «Κινδυνεύει πολύς κόσμος»

ΕΥΒΟΙΑ: Βίντεο από τις πλημμύρες - βάρκες τα αυτοκίνητα

Κακοκαιρία στην Εύβοια: Με ελικόπτερο οι απεγκλωβισμοί σε Μπούρτζι και Λευκαντί

Σε περιοχές νότια της Χαλκίδας οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια, καθώς οι δρόμοι είναι κομμένοι.

Γι' αυτόα ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών.

Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια.

kakokairia-evia.jpg

Κακοκαιρία στην Εύβοια - «Βροχή» οι εκκλήσεις για βοήθεια - Τα νερά παρέσυραν περιπολικά της Αστυνομίας

Ολονύχτια μάχη έδωσαν πυροσβέστες και αστυνομικοί για να βοηθήσουν πολίτες που είχαν εγκλωβιστοί από τα ορμητικά νερά. Χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα, ρίχνοντάς τα πάνω σε σπίτια και αυλές κατοικιών. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Από τα Ψαχνά μέχρι και τη Λίμνη της Εύβοιας κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κλήθηκαν να σβήσουν φωτιές που είχαν ξεκινήσει από κερανούς. Στον σταθμό των τρένων στη Χαλκίδα, κεραυνός έκαψε δένδρο, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσίευσε το e-gnomi.gr.

Κακοκαιρία στην Εύβοια: Στις φλόγες δέντρο που «χτυπήθηκε» από κεραυνό στον σταθμό των τρένων στη Χαλκίδα
Κακοκαιρία στην Εύβοια: Στις φλόγες δέντρο που «χτυπήθηκε» από κεραυνό στον σταθμό των τρένων στη Χαλκίδα © egnomi.gr

Λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα της Κυριακής 9 Αυγούστου 2020 άρχισαν οι πρώτες κλήσεις για εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα, κυρίως στην παραλιακή περιοχή στα Πολιτικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη ώρα των επιχειρήσεων απεγκλωβίστηκαν περισσότερα από 25 άτομα ανάμεσα τους και μια 11μελής οικογένεια όπως επίσης και παιδιά που βρίσκονταν μόνα τους στο σπίτι, ενώ κινητοποιήθηκαν και χωματουργικά μηχανήματα να βοηθήσουνε δύσκολες περιπτώσεις. Όταν δε οι πυροσβέστες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν οχήματα της ΕΛ.ΑΣ για τη μεταφορά απεγκλωβισμένων σε ασφαλή σημεία, τα ορμητικά νερά πέταξαν τα περιπολικά εκτός δρόμου.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις οδικές προσβάσεις, ωστόσο ο όγκος του νερού είναι τεράστιος, δυσχεραίνοντας το έργο τους.

Κακοκαιρία στην Εύβοια - Δείτε τι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας

ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ

Κοντοδεσπότι Ευβοίας Πλημμύρισαν οι δρόμοι

Πλημμυρισμένοι οι Δρόμοι στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ