Ελλαδα

Κορωνοϊός: Ανησυχία μετά την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων

Στον Πόρο πάρθηκαν ήδη περιοριστικά μέτρα, κάτι που εξετάζεται σαν μοντέλο και για άλλες περιοχές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνθρωποι με μάσκα στην Αττική
Άνθρωποι με μάσκα στην Αττική © EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ

Χθες καταγράφηκαν 153 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας

Άκρως ανησυχητική κρίνεται πλέον η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς χθες σημειώθηκε και νέα αύξηση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων που δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ, που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο, κάτι που έγινε ήδη στον Πόρο

Στο νησί ισχύουν από σήμερα τα εξής μέτρα: 

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Περισσότερα στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή των 153 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.123, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. Τα 1370 (26.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2551 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.  

Ποια νέα μέτρα εξετάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού 

Με αυτόν τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, η χώρα οδεύει προς το δεύτερο κύμα της επιδημίας. Η δε συνεχόμενα αυξητική πορεία των περιστατικών κορωνοϊού έχει δρομολογήσει την επιβολή νέων μέτρων και στοχευμένα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και για όλη την Ελλάδα.

Στα μέτρα γενικής ισχύος περιλαμβάνεται η καθολική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα της πορείας της χώρας και των μέτρων θα συζητηθούν σήμερα το πρωί στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρη Τσιόδρα και κυβερνητικά στελέχη.

Δερμιτζάκης: Ανησυχώ πάρα πολύ, ο ιός φεύγει από τον έλεγχό μας

Δραματική προειδοποίηση στους πολίτες για να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, αλλά και στο κράτος να αυστηροποιήσει τα μέτρα, απηύθυνε Ϊ ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης. «Πρέπει να ελέγξουμε, κι αυτή τη στιγμή ο ιός φαίνεται ότι φεύγει από  τον έλεγχο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.  

«Ενώ πίστευα μέχρι χθες ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια καλού σεναρίου που είχαμε πάμε προς κακό, και τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια για να πέσουν τα κρούσματα και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά.  Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε σε άλλες χώρες, 1000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει (το κακό σενάριο)» σημείωσε. 

«Μετά το χθεσινό αριθμό κρουσμάτων ανησυχώ πάρα πολύ, ενώ δεν είχα τόσο μεγάλη ανησυχία... Είδαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε τρεις μέρες και με ανησυχεί παρά πολύ. Πριν τρεις μέρες ήταν 75 (κρούσματα), χθες ήταν 150, και φοβάμαι ότι σε λίγες μέρες θα είναι 300. Αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν αυξάνονται τα κρούσματα τόσο πολύ θα αυξηθούν και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ