Ελλαδα

811 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα

Σχεδόν τα μισά επιβεβαιώθηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Πόσα ήταν τα εισαγόμενα - Σε ισχύ έκτακτα περιοριστικά μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 811 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 811 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

Την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν 811 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 204 στη Θεσσαλονίκη και 200 στην Αττική.

Αποκαλυπτικά είνα τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα.

Η ανησυχία των ειδικών για τη διασπορά κορωνοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, από το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 έως και την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, επιβεβαιώθηκαν 811 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 97 -κάτι λιγότερο από 1 στα 8- θεωρείται «εισαγόμενο»: Εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχου σε πύλες εισόδου της χώρας ή ο νέος φορέας Covid-19 προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο.

Σε σημαντικές νέες εστίες κορωνοϊού εξελίσσονται οι γάμοι την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού είναι δεκάδες τόσο από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη όσο και από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη. Τα δεδομένα αυτά ώθησαν εξάλλου τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώσει το περιοριστικό μέτρο των 100 καλεσμένων ανά γάμο ή βάφτιση και να το παρατείνει έως και τις 31 Αυγούστου 2020. Το συγκεκριμένο όριο ατόμων ισχύει και για τις κηδείες.

Προβληματισμό, επίσης, προκαλεί η διασπορά κορωνοϊού μέσα σε νοσοκομεία, καθώς στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα περιλαμβάνονται γιατροί και νοσηλευτές που μολύνθηκαν από Covid-19 τόσο σε Θεσσαλονίκη όσο και σε Λάρισα.

811 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα - Τα αναλυτικά στοιχεία:

  • Σάββατο 1 Αυγούστου 2020: 110 (19 Αττική | 37 Θεσσαλονίκη), 12 εισαγόμενα
  • Κυριακή 2 Αυγούστου 2020: 75 (19 Αττική | 15 Θεσσαλονίκη), 9 εισαγόμενα
  • Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020: 77 (28 Αττική | 7 Θεσσαλονίκη), 10 εισαγόμενα
  • Την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020: 121 (26 Αττική | 47 Θεσσαλονίκη), 12 εισαγόμενα
  • Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020: 124 (22 Αττική | 22 Θεσσαλονίκη), 24 εισαγόμενα
  • Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020: 153 (40 Αττική | 38 Θεσσαλονίκη), 18 εισαγόμενα
  • Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020: 151 (46 Αττική | 38 Θεσσαλονίκη), 12 εισαγόμενα.

Μέχρι στιγμής τα αυξημένα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα δεν έχουν «μεταφραστεί» σε πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ανά την ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, 14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων ανά την ελληνική επικράτεια. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη και τo 71,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα - Νέα περιοριστικά μέτρα: Τέλος οι όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα έως και τις 31 Αυγούστου 2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα - Νέα περιοριστικά μέτρα: Τέλος οι όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα έως και τις 31 Αυγούστου 2020 © Pixabay

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην επανεμφάνισή του μετά από καιρό, προειδοποίησε ότι «χρειάζονται μόλις δύο εβδομάδες για να χαθεί ο έλεγχος και ο δείκτης μετάδοσης R να ξεφύγει πολύ πάνω από το 1» -εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ. Από τη μεριά του ο Νίκος Σύψας, καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, είχε επαναλάβει αρκετές φορές ότι αν συνεχιστεί η διασπορά του κορωνοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει καθώς είναι σχεδόν αδύνατη η ιχνηλάτηση επαφών.

Κορωνοϊός - Νέα περιοριστικά μέτρα: Τέλος οι όρθιοι σε μπαρ και κλαμπ μέχρι 31 Αυγούστου 2020

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν ο ΕΟΔΥ ανακοινώσει την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 τα 151 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε στη δημοσιότητα τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης Covid-19 στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες το επόμενο χρονικό διάστημα και οι πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις. Επίσης, επεκτείνεται έως και τις 31 Αυγούστου 2020 το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Κορωνοϊός στον Πόρο: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους
Κορωνοϊός στον Πόρο: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους © EUROKINISSI

Παράλληλα, οι επισκέπτες από τη Μάλτα στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00.01 να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Ανησυχία για τον Πόρο - Στα 30 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού - Σε ισχύ τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα

Τα αυξημένα νέα κρούσματα κορωνοϊού στον Πόρο είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβει ο καθημερινός αριθμός των νέων φορέων Covid-19 που εντάσσονται διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.

Καθώς τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα κορωνοϊού στον Πόρο έχουν φθάσει ήδη τα 30 και αναμένονται τα αποτελέσματα από 100 τεστ τουλάχιστον, η ΓΓΠΠ ανακοίνωσε έκτακτα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού στο νησί.

Ειδικότερα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Άμεση η κινητοποίηση και της Περιφέρειας Αττικής, που έστειλε μάσκες και απολυμαντικά, ενώ προγραμματίζει την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 εκτεταμμένες απολυμάνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η είδηση για τα 811 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα έρχεται την ώρα που μια 85χρονη ασθενής με Covid-19 πέθανε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα σε 211.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ